Νεκρός ο Μάικλ Τσιμίνο

Δημοσίευση: 3 Ιουλίου 2016, 10:00
Συντάκτης:

Ο Μάικλ Τσιμίνο είναι νεκρός.

Ο σκηνοθέτης του βραβευμένου με 5 Όσκαρ ("Ελαφοκυνηγού" και της συγκλονιστικής εμπορικής αποτυχίας της πομπώδους "Πύλης της Δύσης", άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 77 ετών.

Ο Μάικλ Τσιμίνο ξεκίνησε την καριέρα του στο σινεμά ως σεναριογράφος. Συνυπέγραψε το «Silent Running» του 1972 με τον Μπρους Ντερν και το «Magnum Force» (τη δεύτερη ταινία του Βρώμικου Χάρι) το 1973, συνεργασία μέσω της οποίας βρήκε την ευκαιρία να πείσει τον Κλιντ Ίστγουντ να πρωταγωνιστήσει στην πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα το 1974 με το «Thunderbolt and Lightfoot» - μια εισπρακτική επιτυχία που χάρισε και στον Τζεφ Μπρίτζες μια υποψηφιότητα για Οσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου.

Ο «Ελαφοκυνηγός» του 1974 - με τα πέντε Οσκαρ (ταινίας, σκηνοθεσίας, β’ ανδρικού για τον Κρίστοφερ Ουόκεν, μοντάζ και ήχου), έκανε διάσημο τον Τσιμίνο, αλλά την ίδια στιγμή σηματοδότησε το ξεκίνημα μιας περιόδου της ζωής του γεμάτης υπερβολή.

Η αποτυχία της επικής σε σύλληψη, διάρκεια (325’!) και μπάτζετ (σχεδόν 50 εκατ. δολλάρια), Πύλης της Δύσης το 1980 υπήρξε παταγώδης τόσο καλλιτεχνικά όσο και εμπορικά, αν και με τα χρόνια είναι αρκετοί αυτοί που πιστεύουν πως πρόκειται για ένα σπουδαίο φιλμ.

Από τότε η καριέρα και η ζωή του Τσιμίνο ταρακουνήθηκαν: ο ίδιος άφηνε αμφιβολίες σχετικά με τον σεξουαλικό του προσανατολισμό, ενώ και με τις απανωτές πλαστικές του επεμβάσεις κυρίως στο πρόσωπο, είχε αφήσει πλέον να εννοηθεί ότι ενδεχομένως να είχε αλλάξει και φύλο...

Από τις τέσσερις ταινίες που γύρισε μετά την «Πύλη της Δύσεως», ξεχωρίζει το «Year of the Dragon»/1985, ενώ ακολούθησαν ο «Σικελός»/1987 με τον Κριστόφ Λαμπέρ, το «Desperate hours»/1990 με Μίκι Ρουρκ και Άντονι Χόπκινς και το «Sunchaser»/1996 με τον Γούντι Χάρελσον.

Την είδηση του θανάτου του Μάικλ Τσιμίνο έκανε γνωστή ο Διευθυντής του Φεστιβάλ Καννών, Τιερί Φρεμό γράφοντας στο λογαριασμό του στο Twitter: «Ο Μάικλ Τσιμίνο πέθανε ήσυχα, περιτρυγιρισμένος από τους κοντινούς του ανθρώπους και τις δύο γυναίκες που τον αγάπησαν. Τον αγαπάμε και εμείς».

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos