To Μove It σε... κλίμα αναδόμησης στο Ταινιόραμα

Δημοσίευση: 18 Ιουνίου 2012, 12:43

Την Παρασκευή το Move It βρέθηκε στον κινηματογράφο Άστυ, σε μια βραδιά γεμάτη από υπαρξιακά δράματα, όπου προβλήθηκαν οι ταινίες: «Ερωτική αναπαράσταση» (Reconstruction), «Κλίματα αγάπης» (Climates) και «Όλα για την αγάπη»(It’s all about love). Όπως ήταν αναμενόμενο ο κινηματογράφος είχε λιγότερο κόσμο (ας μην ξεχνάμε ότι η ζέστη ήταν αφόρητη εκείνη τη μέρα και ότι ο περισσότερος κόσμος έχει αφήσει την πρωτεύουσα για να πάει να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα). Εμείς παρόλα αυτά βρεθήκαμε εκεί και παρακολουθήσαμε τις δύο πρώτες προβολές στη δροσερή αίθουσα του Άστυ.

“Reconstruction” 2003  3,5 / 5

Είναι μόνο μια ταινία...μια κατασκευή

Η «Ερωτική Αναπαράσταση» που χάρισε στο δημιουργό της, Κρίστοφερ Μπόε, τη Χρυσή Κάμερα στις Κάννες το 2003, αποτελεί ένα συλλογισμό πάνω στον έρωτα και πώς εκείνος βιώνεται από τα δύο φύλα. Ο αφηγητής (Krister Henriksson) και ταυτόχρονα ήρωας της ταινίας μας λέει ότι για το ανδρικό φύλο ο έρωτας έρχεται ξαφνικά ενώ για τη γυναίκα είναι μία συνειδητή απόφαση. Εμπνευσμένο από μία φωτογραφία του Jacques-Henri Lartigue και γυρισμένο στην Κοπεγχάγη, το “Reconstrustion” διηγείται με ένα μάλλον δονκιχωτικό τρόπο την ιστορία του Alex (Nikolaj Lie Kaas), ενός Δανέζου φωτογράφου που ένα βράδυ ερωτεύεται ξαφνικά την παντρεμένη με τον αφηγητή – συγγραφέα August (Krister Henriksson), Aimee (Maria Bonnevie) και εγκαταλείπει την κοπέλα του, Simone (Maria Bonnevie).

Ο Alex παρασύρεται σε ένα «μεταφυσικό ταξίδι» μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας βιώνοντας τον ξαφνικό έρωτα σαν κάτι που του αλλάζει τελείως τη ζωή, καθώς κανένας δεν τον αναγνωρίζει (κυριολεκτικά) πλέον εκτός από την Aimee με αποτέλεσμα να χάσει και το διαμέρισμά του. Ο θεατής παρασύρεται μαζί με τον Άλεξ και ενώ λίγο πριν το τέλος λαχταρά να καταλάβει τι πραγματικά συνέβη, ο αφηγητής του θυμίζει ότι «είναι όλο μία ταινία. Είναι όλο μια κατασκευή. Αλλά ακόμα κι έτσι πονάει». Η φωτογραφία του Manuel Alberto Claro σε συνδυασμό με τη μουσική του Thomas Kank, γεμάτη από ψιθύρους, μας μεταφέρουν σε μία Κοπεγχάγη γεμάτη από σκιές, μυστήριο και κατά περιόδους έντονα χρώματα. Είναι σαν ένα μείγμα μέσα στο οποίο έχουν συνδυαστεί χιτσκοκικά στοιχεία με συστατικά της Γαλλικής nouvelle vague με τόσο ευφάνταστο τρόπο που το αποτέλεσμα είναι μοναδικό.

“Climates” 2006  3 / 5

Χειμώνας στην καρδιά

Στα «Κλίματα Αγάπης» του Νούρι Μπίλγκε Τσεϊλάν, ερχόμαστε αντιμέτωποι με τη σκοτεινή πλευρά της αγάπης παρακολουθώντας την ήδη υπό παρακμή σχέση μεταξύ του Isa και της Bahar (ρόλοι που ενσαρκώνονται από το ίδιο το Τσεϊλάν και την πραγματική σύζυγό του Εμπρού Tσεϊλάν) από τη στιγμή που φτάνει στο τέλος της και κατά την προσπάθεια επανασύνδεσης. «Ίσως πρέπει να μείνουμε για λίγο καιρό χώρια» λέει ο Isa στη Bahar, λίγο πριν εκείνη φύγει μόνη κι εκείνος επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη όπου συναντά μια παλιά του ερωμένη.

Ο Τσεϊλάν κινείται σε ένα «αντονιονικό» κλίμα γεμάτο από σιωπές – σιωπές που όμως μαρτυρούν την υπερβολική περηφάνια του Isa που αρνείται να παραδεχτεί ότι νιώθει μόνος και τη δειλία της Bahar που αδυνατεί να εκφράσει με λέξεις το θυμό της. Τι κι αν τα πρώτα πλάνα ξεκινούν με φόντο το Κας όπου το ζευγάρι πηγαίνει για καλοκαιρινές διακοπές; Σύντομα έρχεται το φθινόπωρο κουβαλώντας μαζί του τη μελαγχολία προετοιμάζοντάς μας για το χειμώνα που παγώνει τα συναισθήματα τόσο πολύ που η επανασύνδεση μοιάζει να κάθεται στο λαιμό σα «στραγάλι» ενώ, η άνοιξη δεν έρχεται ποτέ – τουλάχιστον όχι και για τους δύο.

Υπάρχει ο ίδιος ρυθμός και η ίδια διάθεση που κυριαρχούσε και στο «προγενέστερο» Distant ενώ τα μελαγχολικά πλάνα στο χιόνι είναι όμορφα αποδοσμένα από τον κινηματογραφιστή Gokhan Tiryaki.

Το Ταινιόραμα συνεχίζεται.

Δείτε το πρόγραμμα Ε Δ Ω

Ελεωνόρα Βερυκοκίδη

Πρώτη δημοσίευση: 18 Ιουνίου 2012, 12:43
Ενημέρωση: 18 Ιουνίου 2012, 15:59

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
23 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos