Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2010: καθηλωτικό το Incendies

Δημοσίευση: 8 Δεκ. 2010, 03:45

Ο καιρός κρύωσε, έπεσε βροχή, στόλισαν δέντρο και καράβι, όλα μια χαρά! Κόσμο συναντάς περισσότερο στις αίθουσες, παρά έξω. Καλό είναι αυτό, μη ξεχνιόμαστε. Πάμε στις ταινίες.

Η Νορβηγική γκανγκστερική μαύρη κομεντί «Α somewhat gentle man», άρεσε πολύ. Σκηνοθετεί ο Χανς Πέτερ Μόλαντ του εξαιρετικού «Aberdeen». Με πρωταγωνιστή και πάλι το Στέλαν Σκάρσγκαρντ στο ρόλο ενός αποφυλακισμένου που επιστρέφει στην πόλη του, η ιστορία της ταινίας έχει να κάνει με το νόημα της δεύτερης ευκαιρίας. Ειρωνεία, δράμα, χιούμορ, όλα μαζί σε θαυμαστές αναλογίες, σε μια πραγματικά σχεδόν αψεγάδιαστη δουλειά.

Εξαιρετικό, σχεδόν καθηλωτικό το «Incendies» του Ντενί Βιλνέβ, η επίσημη πρόταση του Καναδά για τα επόμενα ξενόγλωσσα Όσκαρ. Αφορά σε μια ιστορία αναζήτησης ταυτότητας δύο διδύμων που η μάνα τους στη διαθήκη της τους αναθέτει μια αποστολή που θα φέρει στο φως μυστικά που θα δημιουργήσουν αναστάτωση, αλλά και που αποτελούν τον δρόμο για την λύτρωση… Πολύ δυνατό φιλμ, να το δείτε οπωσδήποτε όταν βγει, μιας και έχει πάρει διανομή στην Ελλάδα.

Τέλος, το «Route Irish» του Κεν Λόουτς (μην ξεχνάτε το «Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι», αλλά και όσοι μας διαβάσατε στο out there του προηγούμενου τεύχους, το εξαιρετικό «Looking for Eric», το οποίο μετά από συνεχείς αναβολές βγήκε κατ’ευθείαν σε dvd…). Δυο φίλοι από το Λίβερπουλ πηγαίνουν μισθοφόροι στον πόλεμο του Ιράκ. Όταν ο ένας σκοτώνεται κάτω από ανεξιχνίαστες συνθήκες, ο δεύτερος θα κάνει τα πάντα για να πάρει εκδίκηση. Aπλά συμπαθές, πολιτικοποιημένο (φυσικά) σινεμά. Έχει πάρει επίσης διανομή.

Mr Tibbs

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos