Φεστιβάλ Λονδίνου 17: "Le redoubtable" - Κριτική

Δημοσίευση: 15 Οκτ. 2017, 15:40
Συντάκτης:

Η Anne Wiazemsky, η δεύτερη σύζυγος του Ζαν Λικ Γκοντάρ, πέθανε μόλις μερικές εβδομάδες πριν σε ηλικία 70 ετών. Όμως επιστρέφει στη ζωή μέσα από την Στέισι Μάρτιν που την υποδύεται στην ταινία του Μισέλ Χαζαναβίσιους, ‘Redoubtable’. Η ταινία βασίζεται στο βιβλίο της Wiazemsky και μιλά για τη ζωή του Γκοντάρ, αφότου τη γνώρισε και την παντρεύτηκε σε ηλικία 20 χρονών, περίπου 17 χρόνια μικρότερή του. Στο ρόλο του Γκοντάρ παρακολουθούμε τον Λουί Γκαρέλ, ο οποίος παραδίδει έναν εξαιρετικά διασκεδαστικό Godard και ιδιαιτέρως ατακαδόρο -πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά;

Ο γάμος του ζευγαριού είναι ευτυχισμένος στην αρχή. Μάλιστα ο Γκαρέλ/Γκοντάρ τονίζει πως στο Hollywood είναι κλισέ ένας καταξιωμένος σκηνοθέτης να βγαίνει με μία νεαρή ηθοποιό, γι’ αυτό κι εκείνος έβγαινε με μία φοιτήτρια φιλοσοφίας. «Η Anne αγαπούσε τον Jean Luc», ακούμε να αφηγείται η κοπέλα, «αλλά μιλούσε πολύ», καταλήγει η αφήγηση και οι θεατές δεν μπορούν να κρύψουν ένα χαμόγελο. Την περίοδο του Μάη του ’68 με τις αναταραχές στη Γαλλία, βλέπουμε τον Γκοντάρ να διαρρηγνύει τα ιμάτιά του και να αποκηρύσσει τις παλαιότερες και ιδιαιτέρως επιτυχημένες ταινίες του αλλά και να εκνευρίζεται όταν σε διαδηλώσεις τον προσεγγίζουν θαυμαστές. Αντ’ αυτού, εμμένει στην ιδέα της επανάστασης και στρέφει τόσο την καριέρα του όσο και την καθημερινότητά του στην διεκδίκησή της.

Ο ίδιος ο Γκοντάρ χαρακτήρισε την ιδέα της ταινίας ως «χαζή, χαζή ιδέα», ίσως γιατί συμπεριφέρεται κάπως σαν να έχει ήδη φύγει από τη ζωή. Μα δεν είναι έτσι. Το δημιούργημα του Χαζαναβίσιους είναι έντιμο. Εκτός του ότι η δυναμική των δύο ηθοποιών είναι ιδανική και πείθουν για ζευγάρι, αποδίδουν πετυχημένα και τους χαρακτήρες τους. Από την άλλη, όλη η ταινία είναι δραστήρια, διασκεδαστική, και έξυπνα γυρισμένη. Δεν βλέπουμε την κινηματογραφική ενασχόληση του Godard, αλλά εξερευνούμε τη ζωή του, κυρίως μέσα από την Anne. Αλλά και σε τεχνικό κομμάτι, βλέπουμε πολλά γκονταρικά στοιχεία να μας κλείνουν το μάτι, όπως οι αρνητικές σκηνές με το ζευγάρι, καθώς το βλέπουμε να ψυχραίνεται σταδιακά μεταξύ του.

Το Redoubtable δεν είναι κανένα αξέχαστο αριστούργημα, αλλά μία έντιμη ταινία και δημιουργική, που θα προσελκύσει με το θέμα της όλους τους σινεφίλ και λάτρεις του εκρηκτικού σκηνοθέτη, και θα παραδώσει σχεδόν δύο ώρες μιας ενδιαφέρουσας αφήγησης. Και δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό, κι ας γκρινιάζει ο Γκοντάρ... Γκρίνιαζε και στην ταινία εξίσου. 

6 / 10

Δημοσίευση: 15 Οκτ. 2017, 15:40
Συντάκτης:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Οι 20 πιο εμπορικές ταινίες της 10ετίας στην Ελλάδα

Το έχετε ακούσει πολλές φορές, το έχετε ίσως διατυπώσει και εσείς: «Καλή για ελληνική...
3 ώρες

Wine country

Σύνοψη: Η Άμπι έχει οργανώσει το τέλειο διήμερο γι’ αυτήν και τις φίλες της...
4 ώρες
game of thrones season 8

Game Of Thrones s08e06: Σχόλιο

H πιο δημοφιλής σειρά όλων των εποχών έφτασε στο τέλος της.  Ένα τέλος, το 6ο...
5 ώρες