Έρχονται οι Έλληνες στο 2ο Hellas Filmbox Berlin

Δημοσίευση: 14 Δεκ. 2016, 18:34

Με 190 αιτήσεις και πρόγραμμα που περιλαμβάνει συνολικά 56 ταινίες, μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και μικρού μήκους ελληνικές και διεθνείς παραγωγές - συμπαραγωγές, θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη χρονιά στοn ιστορικό κινηματογράφο Babylon, από τις 18 έως τις 22 Ιανουαρίου 2017, τo Hellas Filmbox Berlin.

Το φεστιβάλ ελληνικών ταινιών και ελληνικής θεματικής του Βερολίνου τιμά φέτος με την παρουσία του ο πολυβραβευμένος Έλληνας δημιουργός, Κώστας Γαβράς, ο οποίος θα βραβευθεί στην Τελετή Έναρξης για τη μεγάλη του προσφορά στην Ελλάδα και τον κινηματογράφο. Στην Έναρξη του Φεστιβάλ ο Γερμανός ηθοποιός Ούλριχ Τουκούρ, παλιός γνώριμος και συνεργάτη του Κώστα Γαβρά στην ταινία "Αμήν" του 2002, θα προλογίσει για τον βετεράνο σκηνοθέτη ενώ θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας του σκηνοθέτη, «Αμήν».  Ταινία Λήξης θα είναι η μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία στην Ελλάδα της σεζόν 2015-2016, το «Ένας Άλλος Κόσμος» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, που αποτελεί γερμανική πρεμιέρα. Ο ίδιος θα είναι παρών στην προβολή και έτσι θα έχει την ευκαιρία να τον γνωρίσει από κοντά το γερμανικό κοινό.

Διαγωνιστικό Πρόγραμμα Ταινιών Μυθοπλασίας

 Έξι ταινίες που ανιχνεύουν το κοινωνικό και ατομικό τοπίο της σύγχρονης Ελλάδας: η τελευταία, νοσταλγική δημιουργία του Τάσου Μπουλμέτη «Νοτιάς» που θα είναι πρεμιέρα για το Βερολίνο, το «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, επίσης πρεμιέρα για το Βερολίνο, το «Silent» του Γιώργου Γκικαπέπα και το «Blind Sun» της Τζόις Νασαουάτι και οι δύο τιμημένες με βραβείο FIPRESCI της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου στο 56ο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, αλλά και το «Πλατεία Αμερικής» του Γιάννη Σακαρίδη, που σαρώνει τα διεθνή φεστιβάλ αυτή την στιγμή και θα είναι γερμανική πρεμιέρα, συνθέτουν ένα πολύχρωμο ψηφιδωτό μια εικόνας ελληνικής ζυμωμένης με ελληνικά και διεθνή συστατικά -ως συμπαραγωγές. Το«Εντυπώσεις ενός πνιγμένου» είναι είναι μια εικονοκλαστική, δοκιμιακή προσέγγιση της ζωής και του έργου του Κώστα Καρυωτάκη.

Ντοκιμαντέρ

Με έξι ιδιαίτερα προσεγμένες επιλογές το τμήμα αυτό περιλαμβάνει το «Αυτοί που Νιώθουν τη Φωτιά να Καίει» του Ολλανδού Μόρχαν Κνίμπε, ένα μεταφυσικό, σχεδόν, φιλμ που σκιαγραφεί λυρικά την προσπάθεια των προσφύγων να μπουν στην Ευρώπη – πρόκειται για γερμανική πρεμιέρα. Η Μαριάννα Οικονόμου με το «Ο πιο μακρύς δρόμος» –πρεμιέρα Βερολίνου- τρυπώνει με τρόπο συγκλονιστικό στις φυλακές ανηλίκων Βόλου, όπου αναμένουν να εκδικαστούν ένας Σύρος και ένας Ιρακινός μετανάστης, φωτίζοντας μια άλλη πλευρά του μεταναστευτικού προβλήματος. Το φαινόμενο ανόδου της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα παρόν, με το «Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση» της Ανζελίκ Κουρούνη αλλά και το πολύ φρέσκο «Η τελευταία Παραλία» των Θάνου Αναστόπουλου, Νταβίντε ντελ Ντέγκαν, που συμμετείχε στο επίσημο πρόγραμμα του φεστιβάλ των Καννών 2016 και είναι μια περιήγηση στον μικρόκοσμο της Πεντοτσίν, μια παραλίας στην Τεργέστη, όπου οι λουόμενοι άντρες και γυναίκες χωρίζονται από ένα τείχος -μια έξυπνη αλληγορία πάνω στην έννοια του τείχους. Γερμανική πρεμιέρα. Ακόμη, σε πανευρωπαϊκή πρεμιέρα τα «Σημάδια του Ουρανού» της Μάρως Αναστασοπούλου. 

Στo τμήμα New Vision

Η επιλογή απαρτίζεται από φιλμ που ταξίδεψαν σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ, όπως το «Limbo» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη (η μόνη ελληνική ταινία υποψήφια στα Ευρωπαϊκά Κινηματογραφικά Βραβεία φέτος), το «Interruption» του Γιώργου Ζώη, «Το Σύμπτωμα» του Αγγελου Φραντζή, «Ο φίλος μου ο Larry Gus» του Βασίλη Κατσούπη, αλλά και ταινίες λιγότερο γνωστές. Το «Drive Through» βασίζεται σε μια σειρά από φωτογραφίες οι οποίες με περίτεχνο τρόπο εικονοποιούν την αφήγηση της ιστορίας, σχολιάζοντας την ταξιδιωτική φωτογραφία και το φωτογραφικό κολάζ. Στην animation «Aurelia», ένα νεαρό κορίτσι διασχίζει την άδεια πόλη, ενώ θραύσματα από το παρελθόν της ξετυλίγουν το χρονικό ενός ασυνήθιστου και άρρηκτα δεμένου με τη ζωή της φαινομένου: μια παγκόσμια πανδημία από μέδουσες. Η Φαίδρα Τσολίνα στο «Έκδυσις» καταγράφει το σουρεαλιστικό ταξίδι ενός αναποφάσιστου μυαλού: Ένας άντρας στη μέση του πουθενά συναντά ένα παράξενο κορίτσι με το όνομα Dog και με μία λευκή πέτρα για οδηγό του, θα φτάσει σε μία ερημική παραλία που θα αποτελέσει το σημείο επανεκκίνησής του.

Outview Film Festival - Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2017

To Hellas Filmbox Berlin, για δεύτερη χρονιά φέτος, φιλοξενεί το Outview Film Festival queer ταινιών και θεματικής, δίνοντας την μοναδική ευκαιρία στο κοινό του Βερολίνου να γνωρίσει την ελληνική κινηματογραφική LGBTQ σκηνή. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο ταινίες,  τo συγκλονιστικό πεντάλεπτο «Half Life» του Νικόλα Πουρλιάρου και το τρυφερό, κοινωνικό δράμα του Ηλία Δημητρίου «Smac» με τη βραβευμένη από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη.

Special Screenings: Εβραϊκή Ιστορία και Κουλτούρα της Ελλάδας

Ένα ειδικό αφιέρωμα με τέσσερις ταινίες έρχεται να φωτίσει τα κομμάτια της ελληνικής εβραϊκής ιστορίας. Το «Ουζερί Τσιτσάνης» του Μανούσου Μανουσάκη, το «Φως Πυκνώνει» της Λυδίας Κώνστα, που ακολουθεί την πορεία εννέα καλλιτεχνών στους τόπους του πόνου του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το «Trezoros: The lost Jews of Kastoria», ένα συγκινητικό ντοκιμαντέρ για τους Εβραίους της Καστοριάς που έφτασε πολύ κοντά στην υποψηφιότητα για Όσκαρ, και το «Πορτρέτο του Πατέρα σε καιρό Πολέμου» του Τίμωνα Κουλμάση, ένα ευαίσθητο προσωπικό πορτρέτο κάποιας σχέσης του πατέρα του δημιουργού, με απεικόνιση της λειτουργίας του Γερμανικού Επιστημονικού Ινστιτούτου ως καταφυγίου αντιστασιακών φοιτητών, συνθέτουν ένα πρόγραμμα που δεν πρέπει να χάσει κανείς.

Το βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μυθοπλασίας, Μικρού Μήκους και Ντοκιμαντέρ καθώς και New Vision θα είναι το Roadshow, η προβολή τους σε 10 με 15 γερμανικές πόλεις κατά τη διάρκεια του 2017 με αντίστοιχη προώθηση από πλευράς του φεστιβάλ και των χώρων που θα φιλοξενήσουν τις προβολές. Το Roadshow πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία μέσα στο 2016, στη Δρέσδη, τη Βρέμη, τη Φρανκφούρτη, το Ντίσελντορφ, το Αμβούργο, την Κολωνία, το Μόναχο, τη Στουτγκάρδη, αλλά και το Βερολίνο, ταξιδεύοντας τους Έλληνες δημιουργούς και τα ελληνικά θέματα σε ολόκληρη την χώρα.

 

TAINIEΣ

Μυθοπλασία

1. Νοτιάς, Τάσος Μπουλμέτης, 2016

2. Silent, Γιώργος Γκικαπέπας, 2015

3. Suntan, Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, 2016

4. Blind Sun, Joyce Nashawati, 2015

5. Πλατεία Αμερικής, Γιάννης Σακαρίδης, 2016

6. Οι εντυπώσεις ενός πνιγμένου, Κύρος Παπαβασιλείου, 2015

Ντοκιμαντέρ

1. Ο πιο Μακρύς Δρόμος, Μαριάννα Οικονόμου, 2015

2. Αυτοί που Νιώθουν τη Φωτιά να Καίει, Μόρχαν Κνίμπε, 2014

3. Εξωτικά, Ερωτικά, κτλ., Ευαγγελία Κρανιώτη, 2015

4. Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση, Ανζελίκ Κουρούνη, 2016

5. Τα Σημάδια του Ουρανού, Μάρω Αναστοπούλου, 2016

6. Η Τελευταία Παραλία, Θάνος Αναστόπουλος, Νταβίντε ντελ Ντέγκαν, 2016

Μικρού Μήκους

1. Η Αλίκη στο καφέ, Δημήτρης Νάκος 2016

2. Αόρατος, Κώστας Γεραμπίνης, 2015

3. Θεατής, Θοδωρής Βουρνάς, 2016

4. Μη με λησμόνει, Γιώργος Πατεράκης, 2014

5. Η Θηλιά, Βασίλης Λουλές, 2014

6. Dream Toy, Χρήστος Χουλιάρας, 2015

7. Μια ξύλινη φλογέρα, Παναγιώτης Κραββάρης, 2015

8. Χρήστος και Δήμητρα, Αμέρισσα Μπάστα, 2016

9. Γενέθλια, Δημήτρης Κατσιμίρης, 2016

10. Twist, Μιχάλης Παπαντωνόπουλος, 2016

11. Αλεπού, Ζακλίν Λέντζου, 2016

12. -1/ Minus Οne, Νατάσσα Ξύδη, 2016

13. Inner Land, Βίβιαν Παπαγεωργίου, 2015

14. Ο σπόρος, Ιφιγένεια Κοτσώνη, 2015

15. Ιστορία χωρίς τέλος, Νίκος Γκούλιος, 2015

16. Life Between, Βαγγέλης Ζούγλος, 2016

17. Υelena, Δημήτρης Αμπατζής 2015

18. 2 ½ , Χρήστος Νταμπακάκης 2016

19. Γρατζουνίτσες, Κωνσταντίνος Καλογρίδης 2016

20.Το πτώμα ήταν νεκρό, Κωνσταντίνος Φραγκούλης, 2016

Τα ακόλουθα δύο θα παίξουν ξεχωριστά, πριν από ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους.

21. Archipelagos, Naked Granites, Δάφνη Χαιρετάκη, 2014

22. Πωγωνίσκος, Θανάσης Νεοφώτιστος, 2015, 11

New Vision

Μυθοπλασίας

1. Interruption, Γιώργος Ζώης, 2015

2. Το Σύμπτωμα του Άγγελος Φραντζής, 2015

Ντοκιμαντέρ

3. «Ο φίλος μου ο Larry Gus» Βασίλης Κατσούπης, 2015

Μικρού Μήκους

4. Limbo, Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη, 2016

5. Έκδυσις, Φαίδρας Τσολίνα, 2015

6. Aurelia, Κρέων Κρυωνάς & Χρήστος Μπουραντάς, 2015

7. Drive Through, Στέφανος Παυλάκης, 2015

Outview visits Filmbox

1. Half life, Nικόλας Πουρλιάρος, 2014

2. Smac, Hλίας Δημητρίου, 2015

Special Screenings: Εβραϊκή Ιστορία και Κουλτούρα της Ελλάδας

1. Ουζερί Τσιτσάνης, Μανούσος Μανουσάκης, 2015

2. Το φως πυκνώνει, Λυδία Κώνστα, 2015

3. Trezoros: The lost Jews of Kastoria, Lawrence Russo und Larry Confino, 2016

4. Πορτρέτο του πατέρα σε καιρό πολέμου, Τίμων Κουλμάσης, 2016

5. Σαλονίκη, Μια πόλη με Αμνησία, Μax Geilke και Mario Forth, 2016

Special Screenings

Monica, Δημήτρης Αργυρίου, 2016

Καύση, Στράτος Τζίτζης, 2016

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Scoop

Scoop

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Εμπνευσμένο από αληθινά γεγονότα, αυτό το δράμα παρουσιάζει εκ των έσω πώς οι...
18 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos