ΣΕΙΡΕΣ

"Elite" season 1: Νέο ισπανικό hit

Δημοσίευση: 21 Οκτ. 2018, 16:49
Συντάκτης:

Σύνοψη: Έπειτα από έναν σεισμό που κατέστρεψε το σχολείο τους, τρεις μαθητές της εργατικής τάξης κερδίζουν υποτροφία για το Las Encinas, ένα διεθνές ιδιωτικό σχολείο, στο οποίοι πηγαίνουν οι πιο πλούσιοι μαθητές. Η συνύπαρξη των τριών νέων μαθητών, με τους υπόλοιπους θα αποδειχθεί δυναμίτης, με αποκορύφωμα την δολοφονία μίας μαθήτριας.

<a href="/nea/ripley-ena-kerdismeno-stoihima/69757">"Ripley": Ένα κερδισμένο στοίχημα</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"Ripley": Ένα κερδισμένο στοίχημα

Άποψη: Μετά την πολύ μεγάλη επιτυχία μίας από τις καλύτερες σειρές της περσινής σεζόν, το ισπανικό «La casa de papel», που προβλήθηκε από το Netflix (και μέσα στο 2019 θα δούμε την 3η σεζόν), ο συνδρομητικός κολλοσός ποντάρει σε μία ακόμα ισπανική σειρά, στην οποία πρωταγωνιστούν η Maria Pedraza (Alison Parker), ο Jaime Lorente (Denver) και ο Miguel Herran (Rio), που από το ισπανικό Νομισματοκοπείο η 1η ως όμηρος και οι άλλοι δύο ως ληστές, βρέθηκαν στο ακριβότερο ισπανικό σχολείο μόνο για την ελίτ. Μιας και το αμερικανικό δίκτυο έχει βαλθεί να επαναφέρει δυναμικά τις εφηβικές κωμωδίες διαφόρων ειδών και ύφους, είπε να επαναφέρει ένα αλά Gossip Girl σχολικό δράμα μυστηρίου, με πολλά μυστικά, εντάσεις και φυσικά φόνο και τα καταφέρνει σχεδόν τέλεια.

Το «Elite» δανείζεται στοιχεία από το «13 Reasons Why», έχοντας και εδώ μία μαθήτρια νεκρή, όχι από αυτοκτονία αλλά από δολοφονία και αντί για 13, υπάρχουν γύρω στους 10 λόγους για τους οποίους διάφοροι μαθητές και άνθρωποι του περιγύρου της θα ήθελαν να της κλείσουν δια παντός το στόμα. Κάποιοι από εκδίκηση, κάποιοι από ζήλια, κάποιοι για να μην αποκαλυφθούν μυστικά που τους καίνε.

Σε αντίθεση όμως με το «13 Reasons Why», η σειρά δεν προσπαθεί να δείξει το έγκλημα στα πλαίσια του bullying, ούτε μιλάει ιδιαίτερα γι αυτό. Βασικός αφηγηματικός άξονας στον οποίον κινείται είναι οι κοινωνικές διακρίσεις, η απόσταση που χωρίζει τα τρία πιο φτωχά παιδιά, από τα μέλη της κοινωνικής ελίτ. Η σειρά των Dario Madrona και Carlos Montero εύστοχα αποκαλύπτει την ισπανική και μέσω αυτής την παγκόσμια κοινωνία. Γι αυτό και το σχολείο στο οποίο πηγαίνουν είναι διεθνές, ώστε να αποκτήσει μία οικουμενικότητα το κοινωνικοπολιτικό σχόλιο που επιχειρείται. Δεν ξεφεύγει βέβαια από κλισέ και από μια μανιχαϊστική λογική των πραγμάτων, δείχνοντας εκ προοιμίου τους φτωχούς ως καλούς ανθρώπους και τους πλούσιους ως κακούς. Κάποιοι ήρωες ξεφεύγουν από αυτήν την γραμμική πορεία και αποκτούν μία σφαιρικότητα, βγαίνοντας έξω από αυτά τα καλούπια, αλλά δεν ισχύει για όλους.

Ως δομή, ακολουθεί εν πολλοίς αυτήν του «Big Little Lies», δηλαδή ξεκινάει από το ότι έχει γίνει ένα έγκλημα, άλλα άγνωστο τι ακριβώς, δείχνοντας κάποιες καταθέσεις, συνεχίζει με flashback, που καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της σεζόν, ώστε να δείξει πώς ξεκίνησαν όλα και να χτίσει τις σχέσεις των ηρώων, μέχρι να μάθουμε ποιος τελικά δολοφονήθηκε και από ποιόν. Οι σχέσεις των χαρακτήρων κτίζονται αρκετά στέρεα, αν και ορισμένες υποπλοκές ξετυλίγονται υπερβολικά γρήγορα. Παρά το ότι το επίκεντρο είναι το μυστήριο και ο φόνος, μιλάει παράλληλα και για άλλα ζητήματα που ταλανίζουν τους εφήβους, όπως η σεξουαλικότητα, το σεξ, τα ναρκωτικά και εν γένει το ζήτημα της διαφορετικότητας, είτε αφορά τους δύο ομοφυλόφιλους χαρακτήρες, είτε τους δύο μουσουλμάνους. Ίσως φορτώνεται με πολλά, εντούτοις ποτέ δεν γίνεται διδακτική, ενώ και ο σαπουνοπερίστικος μελοδραματισμός είναι πολύ ήπιος. Ανυπομονούμε για τη δεύτερη σεζόν, μιας και η 1η έκλεισε αφήνοντας πολλά θέματα ανοιχτά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos