Αφιέρωμα στον Βιμ Βέντερς από την Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης

Δημοσίευση: 30 Νοε. 2016, 18:48

Από τους πλέον αγαπημένους κινηματογραφιστές του παγκόσμιου σινεμά, ο Βιμ Βέντερς έχει υπογράψει ορισμένες από τις πιο όμορφες και εμβληματικές ταινίες, που έχουν μείνει ανεξίτηλες στο χρόνο.

Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης αναζητά τις κινηματογραφικές περιπλανήσεις του γερμανού δημιουργού στο νέο της αφιέρωμα με τίτλο «Wenders in Town», και μας προσκαλεί να τον ανακαλύψουμε ξανά μέσα από τέσσερα αριστουργηματικά του φιλμ: Η αγωνία του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι (1972), Η Αλίκη στις πόλεις (1974), Παρίσι, Τέξας (1986) και Τα φτερά του έρωτα (Ο ουρανός πάνω από το Βερολίνο, 1987). Το αφιέρωμα πραγματοποιείται από την 1η έως τις 4 Δεκεμβρίου 2016 στην αίθουσα Σταύρος Τορνές στην Αποθήκη 1 στο Λιμάνι. Aποκλειστικά κατά τις ημέρες και ώρες των προβολών του αφιερώματος της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, η έκδοση «Wim Wenders» που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στο 47ο ΦΚΘ το 2006, θα πωλείται σε προσφορά στα 13,00 ευρώ (από 15,00 ευρώ). Τιμή εισιτηρίου: 4 ευρώ (γενική είσοδος), 3 ευρώ (για τα μέλη της Ταινιοθήκης και τους κατόχους CineΚάρταF). Κάρτα μέλους: 1 ευρώ.

Τα φτερά του έρωταΤα φτερά του έρωτα

Πρόγραμμα προβολών:

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου

18:30  Η αγωνία του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι

21:00  Η Αλίκη στις πόλεις

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου

18:30  Τα φτερά του έρωτα

21:00  Παρίσι, Τέξας

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου

18:30  Η Αλίκη στις πόλεις

21:00  Τα φτερά του έρωτα

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου

18:30  Παρίσι, Τέξας

21:00  Η αγωνία του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι

Παρίσι ΤέξαςΠαρίσι Τέξας

Οι ταινίες

Η αγωνία του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι / The Goalie's Anxiety at the Penalty Kick / Die Angst des Tormanns beim Elfmeter

(Δυτική Γερμανία - Αυστρία, 1972)

Σκηνοθεσία: Βιμ Βέντερς. Σενάριο: Peter Handke. Με τους: Arthur Brauss, Kai Fischer, Erika Pluhar. Έγχρωμη, 101΄

Ο Γιόζεφ Μπλοκ είναι ένας ερασιτέχνης τερματοφύλακας ο οποίος, σε έναν εκτός έδρας αγώνα, διαπληκτίζεται με τον διαιτητή και αποβάλλεται. Φεύγοντας από το γήπεδο, ξεκινά μια άσκοπη περιπλάνηση στην ξένη πόλη. Συναντά μια ταμία κινηματογράφου, περνά τη νύχτα μαζί της και το επόμενο πρωί και χωρίς κανέναν προφανή λόγο, την δολοφονεί... Μόνος ξανά, θα κατευθυνθεί προς την επαρχιακή πόλη όπου ζει η πρώην κοπέλα του.

Η Αλίκη στις πόλεις / Alice in the Cities /Alice in den Städten

(Δυτική Γερμανία, 1974)

Σκηνοθεσία: Βιμ Βέντερς. Σενάριο: Wim Wenders, Veith von Fürstenberg. Με τους: Yella Rottländer, Rüdiger Vogler, Lisa Kreuzer. Ασπρόμαυρη, 110΄.

Ο Γερμανός δημοσιογράφος Φίλιπ Βίντερ επιστρέφει στη Νέα Υόρκη ύστερα από μια περιπλάνηση στην αμερικανική ενδοχώρα. Στο τέλος του ταξιδιού του έχει μαζέψει αρκετές φωτογραφίες για να γράψει ένα κείμενο με θέμα το αμερικάνικο τοπίο, το οποίο του έχουν παραγγείλει. «Μπουκωμένος» από την πληθώρα φωτογραφιών, ο Βίντερ συνειδητοποιεί πως δεν μπορεί να γράψει τίποτα, καθώς αδυνατεί να βρει το αφηγηματικό νήμα που συνδέει το υλικό του. Τα παρατάει και αποφασίζει να επιστρέψει άπρακτος στην Ευρώπη. Στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης γνωρίζει μια γυναίκα που ταξιδεύει για το Άμστερνταμ με την κόρη της, την 10χρονη Αλίκη. Η μητέρα κάποια στιγμή εξαφανίζεται, αφήνοντας ένα σημείωμα στον Φίλιπ και παρακαλώντας τον να πάρει μαζί του στο ταξίδι και να φροντίσει την Αλίκη μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους…

Η αγωνία του τερματοφύλακα πριν το πέναλτιΗ αγωνία του τερματοφύλακα πριν το πέναλτι

Παρίσι, Τέξας / Paris, Texas

(Δυτική Γερμανία - Γαλλία – Ηνωμένο Βασίλειο, 1986)

Σκηνοθεσία: Βιμ Βέντερς. Σενάριο: L.M. Kit Carson (προσαρμογή), Sam Shepard. Με τους: Harry Dean Stanton, Nastassja Kinski, Dean Stockwell. Έγχρωμη, 147΄.

Βραβευμένη με τον Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ Κανών, η ταινία αποτελεί για τον Βιμ Βέντερς, μια μοναδική ευκαιρία για περιπλάνηση στην Americana, την αμερικάνικη ενδοχώρα, ένα τοπίο που πάντα τον γοήτευε. Βασισμένη πάνω σε διηγήματα του γνωστού θεατρικού συγγραφέα Σαμ Σέπαρντ, με την στοιχειωμένη μουσική της ερήμου του Ράι Κούντερ και φωτογραφημένη από τον Ρόμπι Μίλερ, έναν από τους πιο σημαντικούς διευθυντές φωτογραφίας της Ευρώπης, η ταινία επικεντρώνεται πάνω στις ενδοοικογενειακές σχέσεις, στα τραύματα και τις ανεπούλωτες πληγές του παρελθόντος, στις απόπειρες για λύτρωση.

Η Αλίκη στις πόλειςΗ Αλίκη στις πόλεις

Τα φτερά του έρωτα (Ο ουρανός πάνω από το Βερολίνο) / Wings of Desire / Der Himmel über Berlin

(Δυτική Γερμανία - Γαλλία, 1987)

Σκηνοθεσία: Βιμ Βέντερς. Σενάριο: Wim Wenders, Peter Handke. Με τους: Bruno Ganz, Solveig Dommartin, Otto Sander. Έγχρωμη & Ασπρόμαυρη, 128΄.

Αόρατοι από τους πάντες, εκτός απ’ τα παιδιά, οι άγγελοι Νταμιέλ και Κασιέλ πετούν στον ουρανό του διχασμένου και ασπρόμαυρου Βερολίνου, ακούγοντας τις σκέψεις των κατοίκων του. Όταν ο Νταμιέλ βλέπει τη Μάριον, ακροβάτισσα σε τσίρκο, την ερωτεύεται και αποφασίζει να γίνει θνητός για να την κατακτήσει. Η συνάντησή τους γίνεται σ΄ ένα μπαρ στην διάρκεια μιας συναυλίας του Νικ Κέιβ...

«Πουθενά αλλού δεν θα μπορούσα να έχω γυρίσει αυτή την ταινία παρά μόνο στο Βερολίνο», λέει ο σκηνοθέτης. Επιστροφή γεωγραφική και ψυχική στην Γερμανία και στην ιστορία της. Το Βερολίνο είναι η μόνη πόλη που κουβαλά ακόμα πάνω στο σώμα της τις ανεπούλωτες πληγές του πολέμου και φυσικά την αποτρόπαια ουλή του τείχους...

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
6147
Tanweer
5776
Tanweer
2347
Tanweer
1754
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos