ΣΕΙΡΕΣ

"The tourist": Σασπένς σε πρωτότυπο περιτύλιγμα

Δημοσίευση: 15 Φεβ. 2022, 19:34

Ένας άνδρας ιρλανδικής καταγωγής (Jamie Dornan) ξυπνάει σ’ένα νοσοκομείο στα βάθη της αφιλόξενης αυστραλιανής ενδοχώρας, ύστερα από ένα σοβαρό τροχαίο στο οποίο ενεπλάκη, δίχως την παραμικρή μνήμη του ποιος είναι ή πως κατέληξε στη συγκεκριμένη περιοχή.Πολύ σύντομα θα αντιληφθεί ότι τα ίχνη του ακολουθούνται σχολαστικά από κάποιον (ή κάποιους) που τον θέλουν νεκρό…

<a href="/nea/baby-reindeer-afoplistika-amfisimo-anatrihiastika-realistiko/69792">"Baby reindeer": Αφοπλιστικά αμφίσημο, ανατριχιαστικά ρεαλιστικό</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"Baby reindeer": Αφοπλιστικά αμφίσημο, ανατριχιαστικά ρεαλιστικό

Σκηνές ταραντινικών μονομαχιών σε τροχόσπιτα ανάμεσα σε εγκληματίες, εκφοβιστικοί cowboys – πληρωμένοι δολοφόνοι, Έλληνες ναρκέμποροι που χαλαρώνουν με το «Δικός σου για πάντα» του Ρακιντζή στη διαπασών, άνθρωποι που παρακολουθούν μανιωδώς αγώνες curling στην τηλεόραση, εδάφια της Βίβλου και πατρικές life coaching συμβουλές.

Όχι, δεν πρόκειται για κάποιο κολάζ ενός υπερρεαλιστή καλλιτέχνη αλλά για τη νέα μίνι σειρά του BBC που στριμάρει στην Cosmote TV. Ένα πολυσυλλεκτικό μωσαϊκό από διαφορετικά είδη και ύφη που, παρά την ετερόκλητη σύστασή του, στο μεγαλύτερο μέρος κατορθώνει να κάνει αυτήν την ιδιότυπη μείξη να λειτουργεί.

Διανύοντας όλο το ειδολογικό συνεχές (από την κωμωδία στο δράμα, στο western, στο κλασικό, αγωνιώδες crime thriller ή ακόμα-ακόμα και στη rom com) και χειριζόμενο ως επί το πλείστον πρωτότυπα τις συμβάσεις του, το The Tourist τελικά λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό επειδή αρνείται να πάρει στα σοβαρά τον εαυτό του και να πλασαριστεί μονοσήμαντα ως ένα συμβατικό θρίλερ μυστηρίου.

Με δεδομένη, άλλωστε, την ανθρωπογεωγραφία του τόπου εκτύλιξης της δράσης, υπάρχει πρόσφορο έδαφος να αναπτύξει τον καμβά της (σουρεάλ) χαρακτηρολογίας του: αστυνομικοί (κανονικοί ή δόκιμοι) που- ανεξοικείωτοι καθώς είναι με σοβαρά εγκλήματα στην περιοχή που ζουν- δρουν περισσότερο ως comic reliefs παρά ως αποτελεσματικοί ντετέκτιβς, ιδιοκτήτες μικροτουριστικών επιχειρήσεων, υπάλληλοι σκονισμένων επαρχιακών μοτέλ.

Κι αν υποτεθεί πως αυτοί αποτελούν απλώς το ιδιοσυγκρασιακό φόντο της ιστορίας, οι κεντρικότατοι χαρακτήρες της Helen Chambers (Danielle McDonald) και της Luci (Shalom Brune – Franklin) φροντίζουν να της προσδώσουν και το απαραίτητο βάθος, μέσω του character development ο πρώτος και δια της πολυσημίας του ο δεύτερος.

Ασφαλώς, μέσα σε αυτόν τον πολυπρόσωπο κυκεώνα υποπλοκών που πρέπει στο τέλος να συναρμοστούν για τη λύση του αρχικού αινίγματος, δεν δουλεύουν όλα το ίδιο επιτυχημένα. Στο κομμάτι των villains κυρίως, οι χαρακτήρες αποδίδονται αρκετά σχηματικά:ο Kostas (Alex Dimitriades) είναι ο αρχετυπικός -επικίνδυνος-ψυχοπαθής που δεν δέχεται την ήττα κι ο Billy (Olafur Darri Olafsson) ο αφοσιωμένος του εντολοδόχος. Δίνεται και στους δύο, παρόλα αυτά, ένα ψυχοοικογενειακό υπόβαθρο για τα όσα πράττουν αλλά σε στιγμές σκιαγραφούνται μάλλον καρικατουρίστικα.

Ίσως ενίοτε το The Tourist «μπουκώνεται» από τις επάλληλες τονικές του διακυμάνσεις, ως αποτέλεσμα των συνεχών ανατροπών της πλοκής και των ρευστών ταυτοτήτων των ηρώων, όμως εν γένει ανατρέπει πολλά από τα κλισέ των genres από τα οποία διέρχεται και καταφέρνει μέχρι την τελευταία σκηνή να μη γίνεται προβλέψιμο.

Και τέλος, ανταποκρίνεται ευρηματικά στο απαιτητικό έργο της -μερικής έστω- ανάκτησης εκ μέρους του πρωταγωνιστή της μνήμης του, καμουφλάροντας απολαυστικά το αναπόφευκτο exposition της συγκεκριμένης κατηγορίας σκηνών.

Αν μη τι άλλο ένα στόρι bingewatchικού suspense σε πρωτότυπο περιτύλιγμα το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα σπαταλήσει το χρόνο σου.

Νόρα Μαυρίδη

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos