Θα θυμόμαστε πάντα τον Μπερτράν Ταβερνιέ για το "Round Midnight"...

Δημοσίευση: 26 Μαρτίου 2021, 13:22
Συντάκτης:

Ο Μπερτράν Ταβερνιέ, φυσικά υπεύθυνος για το αξέχαστο «Round Midnight» με τον Ντέξτερ Γκόρντον (εννοείται βραβευμένο με Όσκαρ για την μουσική του), έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών. Την είδηση ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Lumière, του οποίου ήταν πρόεδρος, χωρίς να κάνει γνωστά τα αίτια του θανάτου του.

Ο Γάλλος σκηνοθέτης ξεκίνησε ως κριτικός κινηματογράφου, ενώ έκανε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο το 1974 με τον «Ρολογά του Σεν Πολ» (L’Horloger de Saint-Paul, με Φιλίπ Νουαρέ, Ζαν Ροσφόρ) που κέρδισε την Αργυρή Άρκτο στο Φεστιβάλ του Βερολίνου και συνέχισε μέχρι το 2013, όταν κυκλοφόρησε την τελευταία του ταινία με τίτλο «Ο Γάλλος Υπουργός».

Κατά τη διάρκεια της κινηματογραφικής του πορείας καταπιάστηκε με πολλά διαφορετικά είδη- από το νουάρ και την κωμωδία μέχρι το ιστορικό δράμα.

Στο Βερολίνο συνέχισε με μακρόχρονη παρουσία, μάλιστα το 1995 βραβεύτηκε με την Χρυσή Άρκτο για το «L’appat», ενώ στις Κάννες βραβεύτηκε για την σκηνοθεσία του «Un dimanche à la campagne/Μια Κυριακή στην εξοχή» το 1984, στην Βενετία το 2015 για το σύνολο της καριέρας του, αλλά και με Bafta το 1990 για το «Life and nothing but» με τον Φιλίπ Νουαρέ και την Σαμπίν Αζεμά.

Θυμόμαστε επίσης την «Πριγκίπισσα του Μονπενσιέ»/2010 με Μελανί Τιερί, Γκασπάρ Ουλιέ, αλλά και το «In the electric mist»/2009 με Τόμι Λι Τζόουνς, Τζον Γκούντμαν, Πίτερ Σκάρσγκααρντ.

Ιστορικοί έχουν κατατάξει την ταινία του «Λοχαγός Κονάν» στις καλύτερες που έχουν γυριστεί ποτέ για τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αξέχαστο όμως -όπως ανέφερα και στην αρχή- θα μείνει το «Round Midnight», με τον υποψήφιο για Όσκαρ ερμηνείας Ντέξτερ Γκόρντον στον ρόλο του σαξοφωνίστα που εγκαταλείπει τις ΗΠΑ για το Παρίσι και εκεί αναγεννιέται και τον Χέρμπι Χάνκοκ να δουλεύουν μαζί σε ένα αριστουργηματικό soundtrack.

 

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos