Τέρενς Ντέιβις, ο κομψός ανατόμος του queer cinema

Δημοσίευση: 8 Οκτ. 2023, 13:08
Συντάκτης:

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 77 χρόνων άφησε ο Tέρενς Ντέιβις, ένας από τους σπουδαιότερους Βρετανούς σκηνοθέτες, ένας κομψός ανατόμος του queer cinema.

Ήταν γεννημένος και μεγαλωμένος στο Λίβερπουλ, με τις ταινίες του να έχουν συχνά αυτοβιογραφικό στοιχείο. Ο Ντέιβις πριν γραφτεί σε δραματική σχολή εργάστηκε ως υπάλληλος σε ναυτιλιακό γραφείο και λογιστής για διάστημα περίπου δέκα χρόνων.

Ο Ντέιβις καθιερώθηκε με μια τριλογία ταινιών - Children, Madonna and Child, και Death and Transfiguration - στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και τις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Κέρδισε το Βραβείο Fipresci των Καννών για το «Distant Voices, Still Lives»/1988 - μια ταινία βασισμένη στις αναμνήσεις του από τη ζωή του Λίβερπουλ της δεκαετίας του 1940 και του 1950, όπως και το εξίσου υπέροχο «The long day closes», 4 χρόνια αργότερα.

Όλες του οι ταινίες υπήρξαν εξαιρετικές και είχαν κάτι να πουν:

Το «The neon bible»/1995 με τη Τζίνα Ρόουλαντς, το αγαπημένο «House of mirth»/2000 με την Τζίλιαν Άντερσον στην καλύτερη ερμηνεία της καριέρας της, ίσως το καλύτερο ντοκιμαντέρ που έγινε ποτέ για το Λίβερπουλ, «Of time and the city»/2008, το εντελώς παραγνωρισμένο «The deep blue sea»/2011 με Ρέιτσελ Βάις και Τομ Χίντλεστον.

Η ηθοποιός Άγκνες Ντέιν έπαιξε την «Chris Guthrie» στη διασκευή του 2015 στο «Sunset Song» του Λιούις Γκίμπον - με φόντο τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το 2016, η σταρ του «Sex And The City», Σίνθια Νίξον, ενσάρκωσε τον ρόλο της ποιήτριας Έμιλι Ντίκινσον στο «A Quiet Passion».

Τέλος, στο «Benediction»/2021, με πρωταγωνιστή τον Τζακ Λόουντεν, ο Ντέιβις εξερεύνησε τη ζωή του διάσημου «ποιητή του πολέμου» Σίγκφριντ Σάσουν.

Καλό θα είναι να ετοιμάσετε και μια προσωπική ρετροσπεκτίβα και να αναζητήσετε αυτές τις ταινίες.

 

 

 

 

 

 

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

The book of Clarence

The book of Clarence

Θα το βρείτε: Cosmote TV

Σύνοψη: Κατά τη διάρκεια της επί γης παρουσίας του Ιησού, ο παραβατικός δίδυμος αδερφός...
6 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
6147
Tanweer
5776
Tanweer
2347
Tanweer
1754
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos