Tα ευρωπαϊκά σινεμά ανοίγουν ξανά με όνειρα και προβληματισμούς

Δημοσίευση: 9 Μαΐου 2021, 14:40
Συντάκτης:

Η πανδημία ακόμα δεν έχει υποχωρήσει, αλλά σταδιακά όλα αρχίζουν (και πρέπει να αρχίσουν) να μπαίνουν σε ρυθμούς-έστω και μικρής- κανονικότητας. Όσον αφορά τον χώρο του κινηματογράφου, στις 21 Μαΐου ανοίγουν τα θερινά σινεμά, ενώ μένει να δούμε πότε θα ανοίξουν τα κλειστά, για τα οποία ακόμα δεν έχει γίνει λόγος. Στην υπόλοιπη Ευρώπη επίσης αρχίζει η σταδιακή επαναλειτουργία των κινηματογράφων, με περιορισμούς βέβαια, αλλά και νέες ταινίες σε ένα σκηνικό πολύ διαφορετικό από την τελευταία φορά που πήγαμε σινεμά. Ο Tim Richards, CEO της ευρωπαϊκής κινηματογραφικής επιχείρησης Vue, μιλώντας στο Variety, δήλωσε «Έχουμε ένα νέο μοντέλο και είμαστε πολύ κοντά στο να υπογράψουμε με τα στούντιο, και θεωρώ ότι είναι ένα πολύ ενθαρρυντικό μοντέλο, που θα βασίζεται στο διάστημα των 45 ημερών. Είναι για την Μεγάλη Βρετανία και για πολλές από τις ευρωπαϊκές αγορές». Στην Ευρώπη η Vue έχει ενενήντα σινεμά στην Μεγάλη Βρετανία, σαρανταπέντε σινεμά στην Πολωνία και στη Βαλτική, τριανταέξι στην Ιταλία, τριανταένα στην Γερμανία, δεκαεννιά στην Ολλανδία και τρία στην Δανία. Σύμφωνα με την λογική των 45 ημερών στις αίθουσες, κάποιοι θεωρούν ότι θα βοηθήσει γιατί με συντομότερη παρουσία μιας ταινίας στις αίθουσες θα οδηγήσει στο να προβάλλονται περισσότερες ταινίες.

<a href="/nea/eisitiria-pemptis-miden/65806">Εισιτήρια Πέμπτης: ΜΗΔΕΝ</a>ΣΧΕΤΙΚΑΕισιτήρια Πέμπτης: ΜΗΔΕΝ

Η Γαλλία που είναι μια από τις μεγαλύτερες αγορές, ετοιμάζεται να ανοίξει τα σινεμά στις 19 Μαΐου, με είκοσι νέους τίτλους ταινιών να εκκρεμούν για να κυκλοφορήσουν, με 35% πληρότητα έπειτα από το σχεδόν επτάμηνο κλείσιμό τους. Την πρώτη εβδομάδα θα κυκλοφορήσουν δέκα νέες ταινίες, επανακυκλοφορίες, στοχεύοντας σε ταινίες που ήταν στα Όσκαρ που έγιναν πρόσφατα, όπως το Another Round του Thomas Vinterberg, το οποίο πρόλαβε να προβληθεί μόλις δύο εβδομάδες και είχε πάει καλά. Η Gaumont θα προβάλει τη ταινία του Albert Dupontel, Bye Bye Mormons, που απέσπασε επτά βραβεία Cesar, ενώ η Le Pacte θα κυκλοφορήσει την ταινία DNA από τις Κάννες του 2020. Οι δύο τελευταίες ταινίες είχαν προλάβει να προβληθούν μόλις εννιά και δύο μέρες αντίστοιχα. Από τις 9 Ιουνίου θα ξεκινήσει πιο δυναμικά καθώς οι προβολές θα γίνονται μέχρι τις 11 το βράδυ, αντί για τις 9 που θα είναι μέχρι τότε, με 65% πληρότητα, αντί 35%. Τότε θα κυκλοφορήσουν πολλά αμερικάνικα blockbusters και πολυαναμενόμενες ταινίες, όπως η Cruella με την Emma Stone.

Στην Μεγάλη Βρετανία τα σινεμά ανοίγουν στις 17 Μαΐου με 50% πληρότητα και με 24 ταινίες, ανάμεσά τους και καινούργιες αλλά και επανακυκλοφορίες. Ανάμεσα τους βρίσκονται το Peter Rabbit 2 της Sony Pictures και το The Unholy, το Those Who Wish me Dead από την Warner με την Angelina Jolie να επιστρέφει στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, αλλά και τα Nomadland και Sound of Metal που είδαμε να αποσπούν βραβεία στα Όσκαρ (τρία και δύο αντίστοιχα). Ο Andy Leyshon, CEO της Ένωσης Κινηματογραφικών Διανομέων, δήλωσε στο Variety «Οι διανομείς ανυπομονούν να επιστρέψουν πίσω οι ταινίες στις μεγάλες οθόνες και οι ιδιοκτήτες κινηματογράφων να καλωσορίσουν με ανοιχτές αγκάλες τους θεατές». Βέβαια κάποιοι διανομείς στην Γαλλία θα περιμένουν να κυκλοφορήσουν κάποια δυνατά τους χαρτιά το φθινόπωρο και όχι το καλοκαίρι.

Η Ιταλία που στο πρώτο κύμα του Covid-19 είχε πληγεί όσο καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα, τώρα θα είναι από τις πρώτες που ανοίγει τα σινεμά, έστω και σταδιακά. Άνοιξαν στις 26 Απριλίου 460 αίθουσες σε όλη την χώρα, περιμένοντας όμως ακόμα άλλα 3.500. Η Vue σκοπεύει να ανοίξει στις 20 Μαΐου τα δικά της σινεμά στην Ιταλία, ενώ η UCI Cinemas, η μεγαλύτερη επιχείρηση κινηματογραφικών αιθουσών στην Ιταλία, ανακοίνωσε πως θα επαναλειτουργήσουν τα σινεμά της στα μέσα Μαΐου. Την περασμένη εβδομάδα, το Nomadland ήταν η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία αποφέροντας 429 χιλιάδες ευρώ από 137 αίθουσες προβολής, γύρω στα 3.122 ευρώ κατά μέσο όρο από κάθε αίθουσα. Να σημειώσουμε πως το Nomadland κατάφερε να φέρει κόσμο στα ιταλικά σινεμά παρότι στην Ιταλία μπορεί κανείς να βρει την ταινία στο Disney Plus. Στην δεύτερη θέση του ιταλικού box office ήρθε το Minari με διαφορά. Συγκεκριμένα απέφερε 79 χιλιάδες ευρώ από 74 αίθουσες. Η επανακυκλοφορία σε αποκατεστημένη κόπια του In the Mood for Love του Wong Kar-Wai από 32 αίθουσες έφερε στα ταμεία 31 χιλιάδες ευρώ. Οι ιταλοί διανομείς λένε πως είναι απρόθυμοι να κυκλοφορήσουν τα δυνατά χαρτιά από το εξωτερικό μαζί με τοπικές παραγωγές, ιταλικές ταινίες που σίγουρα θα φέρουν περισσότερο κόσμο στα σινεμά και έτσι θα χαθούν εισιτήρια από τις άλλες. Επίσης έχει ξεσπάσει μάχη με την εταιρεία του Aurelio de Laurentis που πρόβαλε την κωμωδία You Only Live Once του Carlo Verdone μόνο για τρεις μέρες και έπειτα την διέθεσε στο Amazon Prime.

Στις 20 Μαΐου αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην Ιταλία το ιταλικό δράμα The Bad Poet με τον Sergio Castellito αλλά και το αμερικάνικο The Unholy. Στις 28 Μαΐου θα βγει η Cruella και στις 9 Ιουλίου το Black Widow, παράλληλα με το Disney Plus. Σύμφωνα με τον Tim Richards «χρειαζόμαστε τουλάχιστον 18 με 24 μήνες για να επιστρέψουμε εκεί που ήμασταν το 2019. Στο τέλος του 2023 θα επιστρέψουμε στα επίπεδα του 2019».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos