Σινεμά και ψυχοθεραπεία στο Τριανόν

Δημοσίευση: 28 Μαρτίου 2023, 13:33
Συντάκτης:

Ο κλάδος Τέχνης της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (ΕΨΕ) επανέρχεται εφέτος με τον θεσμό «Κινηματογράφος και Ψυχιατρική» που μετονομάζεται εφεξής «Σινεμά Ψ» στον κινηματογράφο Τριανόν, απ’ όπου ξεκίνησε το 2008.

Oι προβολές συνεχίζονται την Κυριακή 2 Απριλίου 2023 στις 18.00, στον κινηματογράφο Τριανόν

Η ταινία Augustine βασίζεται σε αληθινή ιστορία και αναφέρεται σε έναν από τους διασημότερους επιστήμονες του τέλους του 19ου αιώνα στη Γαλλία, τον θεωρούμενο και ως πατέρα της σύγχρονης Νευρολογίας, Jean-Martin Charcot, πρωτοπόρου στη διερεύνηση διαφορετικών νοσημάτων από τη νόσο του Parkinson's μέχρι τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας την οποία και περιέγραψε. Ένα από τα πιο γνωστά επιτεύγματά του όμως, το οποίο παρουσιάζεται στην ταινία, ήταν η ενασχόληση με την ύπνωση και η θεραπεία γυναικών που έπασχαν από υστερία.

Όταν πρωτοβλέπουμε την Augustine, που έγινε μία από τις πιο γνωστές του ασθενείς, εργάζεται ως υπηρέτρια που καταρρέει στο πάτωμα σε μία ψευδο-επιληπτική κρίση την ώρα που σερβίρει το δείπνο σε μία αστική κατοικία. Οι επαναλαμβανόμενες κρίσεις όχι μόνο διαταράσσουν την ήσυχη ζωή που θέλει να ζήσει αλλά την αφήνουν και παράλυτη από το ένα χέρι και με το δεξί της μάτι κλειστό σαν παγωμένο.

Μεταφέρεται στην κλινική του Charcot όπου εκείνος διαπιστώνει ότι οι σπασμοί της μπορούν να προκληθούν από την ύπνωση και έτσι της προκαλεί ύπνο και κρίση υστερίας μπροστά σε ένα κατάμεστο από συναδέλφους του ιατρούς και αξιωματούχους που δεν μένουν ασυγκίνητοι μπροστά στο νοσηρό και αισθησιακό θέαμα της Augustine.

H σύνδεση του σεξ με την αντρική εξουσία καθώς και η ερωτική πλευρά της γυναίκας ως αντικείμενο επίδειξης αποτελούν βασικά θέματα της ταινίας, όπως και η υπόκωφη ερωτική ιστορία που αναπτύσσεται ανάμεσα στο γιατρό και την ασθενή στα πλαίσια της θεραπείας της. Μια θεραπεία που θα έρθει με τυχαίο αλλά και ιδιαίτερα ψυχαναλυτικό τρόπο σηματοδοτώντας την αποδέσμευση της Augustine από τον Charcot και το νοσοκομειακό πλαίσιο.

Η έμφαση, στα τέλη του 19ου αιώνα, στη γυναικεία σεξουαλικότητα ως κάτι ελκυστικό, μυστηριώδες, νοσηρό και ταυτόχρονα απροσπέλαστο συμπυκνώνεται σε ένα άρθρο στην εφημερίδα του λογοτέχνη Guy de Maupassant, που η γυναίκα του Charcot (Chiara Mastroianni) διαβάζει στο σύζυγό της: Είμαστε όλοι υστερικοί από τότε που ο Δρ Charcot, ο αρχιερέας της νοσοκομειακά εκκολαπτόμενης υστερίας, σπαταλά ολόκληρη περιουσία για να διατηρεί μία φυλή νευρικών γυναικών, τις οποίες μολύνει με τρέλα προκαλώντας τους δαιμονική φρενίτιδα.

Τη συζήτηση που θα ακολουθήσει συντονίζουν οι:

  • Ηλίας Βλάχος, ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής, γραμματέας του Κλάδου Τέχνης και Ψυχιατρικής της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας
  • Αγγελική Καρυστινού, ηθοποιός-σκηνοθέτης

Augustine

Γαλλία, 2012, 107’

Σκηνοθεσία & Σενάριο: Alice Winocour. Πρωταγωνιστούν: Vincent Lindon , Soko. 

Εισιτήριο 7 ευρώ

Ακολουθήστε το Move It στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του σινεμά!
Πρώτη δημοσίευση: 28 Μαρτίου 2023, 13:33
Ενημέρωση: 28 Μαρτίου 2023, 13:33
Συντάκτης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Galveston

Galveston

Θα το βρείτε: Cosmote TV

Σύνοψη: Το 1988 στη Νέα Ορλεάνη, ο Roy (Ben Foster) ως hitman αναλαμβάνει μία...
23 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
16481
Tanweer
11170
Feelgood
6814
Το εγκλημα μου, 1η Ιουνιου Το εγκλημα μου, 1η Ιουνιου