Το πρόγραμμα του 8oυ Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου

Δημοσίευση: 7 Aug 2020, 12:40

Υπέροχα σημεία της Σύρου αποκτούν κινηματογραφικό αέρα για 8η συνεχή χρονιά με ένα επετειακό ντράιβ-ιν για δύο ημέρες back to back, πρωτότυπες περφόρμανς στο ιστορικό ναυπηγείο του Ταρσανά, αλλά και μία λαμπερή έναρξη στο θερινό Παλλάς στην Ερμούπολη

<a href="/nea/programma-toy-11oy-diethnoys-festival-kinimatografoy-tis-syroy/68477">Το πρόγραμμα του 11oυ Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου </a>ΣΧΕΤΙΚΑΤο πρόγραμμα του 11oυ Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου

Από τις 3 έως τις 6 Σεπτεμβρίου και λίγο μετά το τέλος της καλοκαιρινής σεζόν, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου επιστρέφει στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων για την όγδοη διοργάνωσή του, συνεχίζοντας να εξερευνά τη θεματική «Off Season / Εκτός εποχής». Μία θεματική που λειτουργεί τόσο ως τοποθέτηση απέναντι στην παρούσα κατάσταση όσο και ως μέθοδος εργασίας σε αυτή την ιδιαίτερη εκδοχή του Φεστιβάλ, που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2020 και θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2021. Λόγω των ειδικών συνθηκών που προκάλεσε ο COVID-19, το Φεστιβάλ θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα που θα εκτείνεται σε ένα διάστημα τεσσάρων ημερών, με μία πολύπλευρη κεντρική δράση ανά ημέρα. Όλες οι προβολές και εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε ανοιχτούς εξωτερικούς χώρους και θα αξιοποιούν, όπως κάθε χρόνο, με απρόσμενο τρόπο την πολιτιστική κληρονομιά και ιστορία της Σύρου.

Βραδιά έναρξης στον θερινό κινηματογράφο Παλλάς | Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020

Το φεστιβάλ θα ξεκινήσει και φέτος τη διοργάνωσή του στο κέντρο του νησιού, τον θερινό κινηματογράφο Παλλάς, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το εμβληματικό δημαρχείο της Ερμούπολης. Η επίσημη έναρξη του SIFF θα σηματοδοτηθεί από τον χαιρετισμό της ομάδας του Φεστιβάλ, την αναλυτική παρουσίαση του φετινού προγράμματος και φυσικά με επιλεγμένες ταινίες. Τη συγκεκριμένη βραδιά η βαρύτητα θα πέσει στην ελληνική κινηματογραφική παραγωγή. 

Οπτικοακουστικές περφόρμανς στο Ναυπηγείο Ταρσανάς | Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020

Η φετινή -πιο μικρή- «περιοδεία» του SIFF συνεχίζεται παραθαλάσσια, στα ναυπηγεία της Ερμούπολης. Ένα μέρος, στην άκρη του λιμανιού, που οι βόλτες των επισκεπτών συχνά το παραβλέπουν, και το οποίο κρύβει μία ξεχωριστή ομορφιά και ιστορία για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Είναι ο τόπος που παραμένει ζωντανή μέχρι και σήμερα η παραδοσιακή τεχνική της ξυλοναυπηγικής.

Το βράδυ της Παρασκευής, το SIFF προσκαλεί δύο σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες που δουλεύουν με φιλμ οκτώ χιλιοστών, το κατεξοχήν κινηματογραφικό μέσο καταγραφής της εμπειρίας των διακοπών, το φιλμ που χρησιμοποιήθηκε στις πρώτες «home movies». Συγκεκριμένα, ο Κωνσταντίνος Χατζηνικολάου θα παρουσιάσει μία περφόρμανς με την κινηματογραφική μηχανή ως αναπόσπαστο μέρος της δράσης, θέτοντας σε κίνηση μια σειρά από εικόνες που μοιάζουν με ανάγλυφους πίνακες. Στη συνέχεια, η Νατάσα Γιανναράκη θα μοιραστεί τα προσωπικά της «travelogues» από τα ταξίδια της στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τη δική της, πρωτότυπη μουσική επένδυση, χτίζοντας μια μοναδική ατμόσφαιρα περιπλάνησης και ελευθερίας. Ακόμη, η Ελληνοαμερικανίδα μουσικός Χριστίνα Βάντζου θα αναλάβει τη δημιουργία μιας πρωτότυπης μουσικής σύνθεσης που θα συνοδεύσει την προβολή της ταινίας Hotel Monterey (1973), ένα βωβό ντοκιμαντέρ της πρωτοπόρου Βελγίδας σκηνοθέτιδας Chantal Akerman.

Δύο βραδιές Ντράιβ-ιν στη Ντελαγκράτσια | Σάββατο 5 και Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2020

Για τις επόμενες δύο ημέρες του Φεστιβάλ, η ομάδα του SIFF τιμάει μία αγαπημένη πρακτική της, διοργανώνοντας όχι μία, αλλά δύο κινηματογραφικές βραδιές ντράιβ-ιν, στο αγαπημένο σημείο στην Ντελαγκράτσια της Ποσειδωνίας.

Το Brigadoon (1954) του Μινέλι με τον Τζιν Κέλι σε μια κλασική ιστορία φαντασίας όσο και πραγματικότητας, αλλά και το ψυχεδελικό Το Ξενοδοχείο του νεκρού ορειβάτη (1979) του Κρόμανοφ από την ΕΣΣΔ, καθώς και το φαντασιακό Το Παρίσι κοιμάται (1924) του Κλερ, και το Ταξίδι του μέλιτος (1979) του Πανουσόπουλου γυρισμένο ως μια ταινία φαντασίας, εξερεύνησης ενός κόσμου που τα πάντα λείπουν, είναι οι ταινίες που θα απολαύσουν οι επισκέπτες του ντράιβ-ιν του SIFF. Το πρόγραμμα θα εμπλουτιστεί με μία σειρά ταινιών μικρού μήκους, μεταξύ των οποίων και το Επίμονες φυλλωσιές του καλεσμένου του Φεστιβάλ Fern Silva

Συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδας

Στο πλαίσιο μιας διαχρονικής και διευρυμένης συνεργασίας με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, το SIFF συνεπιμελείται μαζί της έναν κύκλο προβολών με σπάνιες ταινίες από τα αρχεία της, οι οποίες θα αναφέρονται στον τουρισμό και θα συνδέονται νοηματικά με την θεματική του φετινού Φεστιβάλ «Off Season / Εκτός εποχής».

Παράλληλες Δράσεις | Εργαστήριο «Εναλλακτικά Μονοπάτια»

Τα εργαστήρια «Εναλλακτικά Μονοπάτια» προτείνουν πεζοπορίες με οδηγούς καλλιτέχνες και σκηνοθέτες σε ανεξερεύνητες περιοχές της Σύρου. Σκοπός των εργαστηρίων είναι οι συμμετέχοντες να προσεγγίσουν το παρελθόν και το παρόν του νησιού με πιο σύνθετο, βιωματικό τρόπο, οργανώνοντας περιπάτους σε τοποθεσίες και προορισμούς που συνήθως δεν σχετίζονται με αυτούς της κυρίαρχης τάσης του τουρισμού, καταγράφοντας ταυτόχρονα τις εμπειρίες τους σε ψηφιακά μέσα. Φέτος, το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την εικαστική καλλιτέχνιδα Δήμητρα Κονδυλάτου. Πιο συγκεκριμένα, η καλλιτέχνης θα διοργανώσει ένα ημερήσιο περιπατητικό εργαστήριο και μαζί με τους συμμετέχοντες θα προβεί στην τεκμηρίωση ιστοριών και στη συγκρότηση ενός μικρού αρχείου ψηφιακών αποτυπώσεων, οι οποίες θα αποτελέσουν τη βάση του επόμενου εικαστικού της βίντεο έργου που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του SIFF τον Ιούλιο του 2021. Το εργαστήριο προσφέρεται δωρεάν. Στα μέσα Αυγούστου θα ανακοινωθεί το ανοιχτό κάλεσμα για συμμετοχή. Ο αριθμός των συμμετεχόντων δεν θα υπερβεί τα δέκα (10) άτομα.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του 8ου Φεστιβάλ είναι δωρεάν. Για την αποφυγή συνωστισμού και με κατανόηση στις ιδιάζουσες συνθήκες που επιφέρει η υγειονομική κρίση του COVID-19, το SIFF θέτει μηδενικό εισιτήριο για όλες τις προβολές και εκδηλώσεις του για το 2020.

Το SIFF υλοποιείται με την υποστήριξη του Iδρύματος Σταύρος Νιάρχος. 

Το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. 

Για περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες όσον αφορά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του syrosfilmfestival.org.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

imaginary, από την Spentzos imaginary, από την Spentzos