ΣΕΙΡΕΣ

"Patria": Καίρια ζητήματα στο μυαλό και την καρδιά

Δημοσίευση: 10 Μαΐου 2021, 15:47
Συντάκτης:

Η ΕΤΑ (στη βασκική γλώσσα “Euskadi Ta Askatasuna” που σημαίνει Βασκική γη Και Ελευθερία) ιδρύθηκε το 1959 ως οργάνωση για την διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς  των Βάσκων και την αντίσταση ενάντια στην δικτατορία του Φράνκο. Εξελίχθηκε σε μια αυτονομιστική και εθνικιστική οργάνωση με στόχο την αυτοδιάθεση και ανεξαρτησία των Βάσκων, που  κατάφερε με την ένοπλη δράση της να πυροδοτήσει ένα σύνολο συγκρούσεων, πολιτικών και στρατιωτικών διαστάσεων, και να ανοίξει μεγάλες πληγές στην Euskal Herria. Της αποδίδονται εκατοντάδες απαγωγές και πάνω από 800 δολοφονίες, ενώ τα περισσότερα μέλη της έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση στην Ισπανία και την Γαλλία. Το 2018 η ΕΤΑ ανακοίνωσε την οριστική της διάλυση και τον τερματισμό της πολιτικής της πρωτοβουλίας.

ΣΧΕΤΙΚΑThe stronghold

Η νέα σειρά του HBO “Patria”, σε συμπαραγωγή με την Alea Media και με βάση το ομώνυμο μυθιστόρημα του Fernando Aramburu, μας μεταφέρει στη χώρα των Βάσκων και την τρομοκρατία της ΕΤΑ, μέσα από την ιστορία δύο οικογενειών, η φιλία των οποίων διαλύεται υπό το βάρος των γεγονότων.

Η αφήγηση ξεκινά με την διάλυση της εξτρεμιστικής οργάνωσης και την επιστροφή της Bittori (Elena Irureta) στην γενέτειρά της, από την οποία αναγκάστηκε να φύγει μετά την δολοφονία του συζύγου της Txato (José Ramón Soroiz) από την ΕΤΑ. Ανάμεσα σ’ αυτούς που αναστατώνονται βαθιά με την επιστροφή της είναι η πρώην καλή της φίλη Miren (Ane Gabarain), ο γιος της οποίας Joxe Mari (Jon Olivares) είναι ενεργό μέλος της οργάνωσης. Ο ερχομός αυτός ξυπνά φαντάσματα του παρελθόντος και καλεί τις δυο οικογένειες να διαχειριστούν το πένθος και τα ηθικά διλήμματα που συνοδεύουν τις πράξεις και τα συναισθήματά τους.

Στα 8 επεισόδια της σειράς ξεδιπλώνεται ένα κομμάτι (πολύ) πρόσφατης ιστορίας, που χτενίζει μέσα από το προσωπικό αφήγημα τις βαθιές συνέπειες του εμφύλιου διχασμού και τα λεπτά όρια μεταξύ του επαναστατικού απελευθερωτισμού και της εγκληματικής δράσης. Πρόκειται για μια πολύ προσεγμένη παραγωγή, όμορφα κινηματογραφημένη και αισθητικά δουλεμένη, που αποφεύγει τις πολωτικές πινελιές και ξετυλίγεται βραδυφλεγώς. Ανάμεσα στις ερμηνείες ξεχωρίζουν αυτές των γυναικών, ενώ τα τοπία της εξέλιξης ισορροπούν με τις συναισθηματικές της αποχρώσεις. Το χρονικό πηγαινέλα βοηθά ουσιαστικά το χτίσιμο των πολυσχιδών χαρακτήρων και της συνοχής της ιστορίας, αλλά πιθανά η επαναληψιμότητα ορισμένων σκηνών, που σίγουρα ενισχύει την πολλαπλότητα των οπτικών που υιοθετεί η σειρά σε όλα της τα επίπεδα, ίσως στερεί κάτι από τον ρυθμό.

Σε κάθε περίπτωση, η σειρά καταφέρνει να μας προβληματίσει πολλαπλώς, μένοντας  πιστή στον καθολικό και βαθιά ανθρώπινο πυρήνα της. «Έχει να κάνει με πολλά θέματα που είναι παγκόσμια και δεν χρειάζεται να είσαι Ισπανός για να τα καταλάβεις» , δήλωσε ο Aramburu.

Το βιβλίο του έγινε μπεστ σέλερ στην Ισπανία και διεθνώς, πουλώντας πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα ως τώρα και ξεσηκώνοντας φυσικά σημαντικές αντιπαραθέσεις. Λογική εξέλιξη, δεδομένου του πόσο πρόσφατα είναι τα τραύματα που επιλέγει να ανοίξει.

 «Πίστευα πως η λογοτεχνία θα με βοηθούσε, από τη μία, να κάνω μια διαμαρτυρία σαν ένας άνθρωπος που πιστεύει στην δημοκρατία, και από την άλλη, να αφήσω ένα γραπτό ενθύμιο του τρόμου που υποστήκαμε», δηλώνει ο  συγγραφέας.

Η τηλεοπτική  μεταφορά του βιβλίου του συμβάλει εξίσου σε αυτό, θέτοντας καίρια ερωτήματα στο μυαλό και την καρδιά μας, με φόντο μια ιστορία απ’ αυτές που πρέπει να ακούγονται.

 

 

Ακολουθήστε το Move It στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του σινεμά!
Πρώτη δημοσίευση: 10 Μαΐου 2021, 15:47
Ενημέρωση: 10 Μαΐου 2021, 20:32
Συντάκτης:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Animasyros 2021: Τα βραβεία

Animasyros 2021: Τα βραβεία

Το 14ο Animasyros Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων έριξε αυλαία σε μία πανηγυρική τελετή λήξης...
4 ώρες
The stronghold

The stronghold

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Ομάδα αστυνομικών που δεν λειτουργεί αυστηρά με το γράμμα του νόμου και αποκαλείται...
1 ημέρα