Οι μουσικές της "Λώρα Ντουράντ", σκίζουν

Δημοσίευση: 27 Ιουλίου 2021, 13:07
Συντάκτης:

Ο Αντώνης Τιτσάνης και ο Χρήστος Φερτάκης είναι δύο φίλοι που συγκατοικούν σε ένα μικρό διαμέρισμα στην Αθήνα. Άνεργοι και πλήρως αποκομμένοι από τον κοινωνικό τους περίγυρο τα βγάζουν πέρα όπως μπορούν, με τα ελάχιστα έσοδα από τις μικροδουλειές που κάνουν ή με τα χρήματα από το ταμείο ανεργίας που εισπράττει ο Χρήστος.

Τους δυο ήρωες ενώνει ο κοινός, πλατωνικός έρωτας που μοιράζονται για την Λώρα Ντουράντ, μια μυθική πορνοστάρ της δεκαετίας του ’90, τα ίχνη της οποίας έχουν εξαφανιστεί μυστηριωδώς. Όταν τα πράγματα στη ζωή τους πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, οι φίλοι αποφασίζουν να πάνε κόντρα στην τύχη τους και παίρνουν τη μεγάλη απόφαση να ξεκινήσουν την αναζήτηση της χαμένης Λώρα. Έτσι λοιπόν θα εισέλθουν σε μια ροκ εν ρολ Οδύσσεια όπου κυριαρχούν Λωτοφάγοι, Κύκλωπες και Πηνελόπες, όπου τα κινηματογραφικά στερεότυπα (από το προπολεμικό sci-fi και το Γουέστερν μέχρι το Φιλμ Νουάρ) θα ενσωματωθούν στην ίδια την ιστορία, και θα οδηγήσουν την πλοκή σε απρόσμενα… Ομηρικά μονοπάτια.

H γνώμη του MOVE IT για την "Αναζήτηση της Λώρας Ντουράντ"

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Μπαβέλλας επιστρέφει 8 χρόνια μετά το «Runaway day» και δημιουργεί ένα «χειροποίητο», αναλογικό κινηματογραφικό κοκτέιλ με στοιχεία κωμωδίας δρόμου και γνήσιου buddy movie, με αναρχικό χιούμορ, με ευρηματική ανάπτυξη των σουρεαλιστικών καταστάσεων, με αγνό σινεφίλ πνεύμα και αδάμαστη φαντασία. "Η αναζήτηση της Λώρας Ντουράντ" προβάλλεται στις αίθουσες. 

Δημήτρης ΜπαβέλλαςΔημήτρης Μπαβέλλας

Και βεβαίως, το σάουντρακ της ταινίας. Από τη Ρέγκε και το Πανκ μέχρι το Ρεμπέτικο, οι πρωτότυπες μουσικές και τραγούδια που έγραψε ο Γιώργος Μπουσούνης, αλλά και επιπλέον τραγούδια που συνεισέφεραν σε αυτό το μεθυστικό χαρμάνοι οι ΜΠΑΡΑΖ, Ρεμπετίστας, AMP Outernational, Tareq, Ιάσων Λεοντίδη, Wasted Utd., Jaxon L. Swain, Περικλή Χαρβά, δημιουργούν καταστάσεις, φτιάχνουν ατμόσφαιρα, κάνουν παιχνίδι. Πάμε να τα δούμε αναλυτικά, με τα λόγια του ίδιου του Δημήτρη Μπαβέλλα, για τον οποίο η μουσική είναι ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής του και τον κάνει καλύτερο άνθρωπο. Όπως και όλους μας.

Vertigo's Effect / Το Εφέ του Βέρτιγκο-Tareq

Αυτό είναι το πρώτο κομμάτι που γράφτηκε για την ταινία από τον Τάρεκ Σουλεϊμάν, κοινώς Τάρεκ, Ελληνοϊορδανό καλλιτέχνη που ζει στο Λονδίνο. Ο Τάρεκ μας φέρθηκε πολύ καλά οπότε συμπεριέλαβα το κομμάτι στην ταινία και αυτός ανοίγει με το κομμάτι τον τελευταίο του δίσκο με τίτλο Prints, με συμμετοχή της Νατάσας Μποφίλιου κλπ. Εδώ και ο δίσκος στο bandcamp.

 

Never Grow Old-Speed_28

Το 8-μπιτ κομμάτι που ακούγεται στην αρχή της ταινίας από τους, φτιαγμένους για το φιλμ, Speed_28 σε μουσική και στίχους Γιώργου Μπουσούνη που είναι και ο συνθέτης της ταινίας με το Μάκη Παπαδημητρίου στα φωνητικά και μέλη της μπάντα το Γιώργο Φουρτούνη και τον Βασίλη Τζελέπη, γνωστό και ως "Μπίλια", που είναι κιθαρίστας των Μπαζούκα και Gay Anniversary από το Βόλο. Το βιντεοκλίπ έχει μοντάρει ο Νίκος Χατζής που έκανε και το ντοκιμαντέρ Music For Ordinary Life Machines

 

Theme For The Man From Valparaiso / Ο Άνθρωπος από το Βαλπαραϊσο-Jason Leontidis

Αυτό είναι ένα θέμα που δεν υπάρχει ονλάιν αλλά γράφτηκε τελευταίο για την ταινία από τον... από μηχανής θεό Ιάσωνα Λεοντίδη των Low Gravity και πολλών άλλων. Δυστυχώς η συγγραφή και ηχογράφηση του κομματιού συνέπεσε με το θάνατο του καλού μας φίλου, συνεργάτη και ιδιοκτήτη του Cafe Valparaiso Society στο Κουκάκι Μάριου Μπότσαρη που εμφανίζεται στην ταινία και χάθηκε πρόωρα τον Ιούλιο του 2020. 

Night Diamonds-Jaxon L. Swain (το ακούτε εδώ)

Eπίσης ένα από τα πρώτα κομμάτια που ήρθαν στα χέρια μας από την ανεξάρτητη αμερικάνικη εταιρεία SonaBLAST! την οποία χειρίζεται ο Gill Holland με τον Jaxon L. Swain που τραγουδάει το κομμάτι. Αυτοί έχουν έναν κατάλογο κομματιών που διαθέτουν δωρεάν, ο Τζιλ είναι κινηματογραφικός παραγωγός τον οποίο γνώρισα στη Νέα Υόρκη το 2015 και ήξερε την ταλαιπωρία του να ψάχνεις κομμάτια για ταινίες οπότε έφτιαξε αυτή την εταιρεία. Μάλιστα ήρθε σε επαφή με το μοντέρ της Λώρα και σκηνοθέτη Γιώργο Γεωργόπουλο και του έδωσε κι αυτού μερικά κομμάτια για την ταινία Δυσάρεστος.

Brawl At Echo Beach, Θα τρελαθώ-ΜΠΑΡΑΖ (το ακούτε εδώ)

Οι ΜΠΑΡΑΖ είναι ένα DIY πανκ συγκρότημα με μερική καταγωγή από τη Λιβαδειά: Είναι οι Χάρης Παπαθανασίου, Παναγιώτης Καραδήμος, Κώστας Καντούνης, Άγγελος Χαδούλης και Κώστας Παπαλουκάς τους οποίους γνώρισα σε ένα καφενείο που σύχναζα στο Κουκάκι και έτσι μου έδωσαν αυτά τα κομμάτια. Μάλιστα εμφανίζονται και λάιβ στην ταινία.

Kafsonas_Wasted United

Ένα εμβληματικό πανκ τραγούδι εικοσαετίας από τους Wasted Utd. που πήραμε πολύ εύκολα αφού ο σχεδιαστής ήχου της ταινίας Στέλιος Κουπετώρης ήταν μέλος τους! Με καταγωγή από τον Πειραιά, τους ήξερε καλά και ένας ακόμα καλός φίλος που δούλεψε στην παραγωγή της ταινίας. Κάνει αφόρητη ζέστη!

 

In the Strange Pursuit of Laura Durand (Main Theme)

Αυτό είναι το βασικό θέμα της ταινίας που ο Μπουσούνης έχει παίξει σε δεκάδες παραλλαγές, μόνο τσάμικο δεν το έκανε ;-)

 

Τώρα που λέμε για τσάμικο όμως...

Το Καλαματιανό της Λώρα-Ρεμπετίστας (Σταύρος Τσαντές-Στέφανος Μουρούτσος)

Κάθε Λώρα πρέπει να έχει ένα Καλαματιανό! Το κομμάτι είναι σε μουσική των Ρεμπετίστας, δηλαδή του Στέφανου Μουρούτσου, του Σταύρου Τσαντέ, στίχους των ίδιων και λίγο δικών μου. Συνοδεύεται από ένα πολύ αστείο βιντεοκλίπ με μπλούπερς σε μοντάζ Νίκου Καλλιπολίτη

 

Έρχομαι φίλε-Περικλής Χαρβάς 

Πήρα το κομμάτι από έναν δυστυχώς παραγνωρισμένο εκλιπόντα καλλιτέχνη τον Περικλή το Χαρβά: γνωρίστηκα με την Αντιγόνη Πάντα-Χαρβά κόρη του Περικλή η οποία με σύστησε στην Κωνσταντίνα Φατούση, δεύτερη σύζυγο του Περικλή και συνδικαιούχο που μου έδωσαν το τραγούδι με συνοπτικές διαδικασίες και πολλές ευχές. Αξιοσημείωτο είναι πρώτη φορά άκουσα το κομμάτι από έναν χρήστη... μύστη του youtube επ' ονόματι ataktoss751 με πολύ ιδιαίτερα ανεβάσματα.

 

Mr.Warmonger-AMP Outernational featuring Echo Ranks

Η Λώρα βρήκε μια σειρά από καλές συγκυρίες για να ισοσταθμίσει την προκλητική έλλειψη χρηματοδότησης από τους κρατικούς φορείς. Μία από αυτές ήταν το γεγονός ότι ο μπούμαν της ταινίας, ο Τάσος Σελίμος, έχει δικό του ρέγκε label, την AMP Outernational και το ομώνυμο συγκρότημα που φυσικά ακούγεται στην ταινία...

 

Broken English (is not an offence)-The Airbnb Tourists feat. Jammaroots, Petros Christidis, Eva Vogli and Dimitris Bavellas

Αυτό το κομμάτι είναι το καμάρι μου και ακούγεται στους τίτλους τέλους. Σε μουσική Γιώργου Μπουσούνη, στίχους δικούς μου και σκα-two tone ύφος τραγουδούν η Μαρία Περδίκη aka Jammaroots, από τις καλύτερες αν όχι η καλύτερη φωνή στην εγχώρια ρέγκε, ο Πέτρος Χρηστίδης ή αλλιώς Shastar, η Εύα Βόγη (το κορίτσι που μιλάει στην αρχή και έπαιζε στην πρώτη μου ταινία Runaway Day), ο Γιώργος ο Μπουσούνης και εγώ σε μια αλά Specials παρλάτα (το λεγόμενο toasting, deejayng ή singjaying). Οι στίχοι μου ήρθαν στο μυαλό όταν είδα τους Άγγλους αστυνομικούς να σέρνουν τον Ασάνζ και τους εξευτελισμούς που υπόκεινται οι κάθε είδους μετανάστες που τολμούν να μιλάνε... σπαστά αγγλικά στη Μεγάλη Βρετανία (έχω ζήσει εκεί τρία χρόνια). Είναι μια μάλλον μαζική κριτική στη χώρα αλλά τους αξίζει πέρα για πέρα! Πλην τύπων όπως οι Selecter, οι Specials και όλων αυτών που ενέπνευσαν τραγούδια όπως το Broken English.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos