Κάννες 2024 - Γιώργος Λάνθιμος: "Θέλω να έχω δημιουργική ελευθερία"

Δημοσίευση: 19 Μαΐου 2024, 03:05
Συντάκτης:

Ο Γιώργος Λάνθιμος συνεργάζεται ξανά με τον Ευθύμη Φιλίππου, μετά τον Θάνατο του Ιερού Ελαφιού και το βραβείο Σεναρίου στις Κάννες πριν 7 χρόνια.

<a href="/tainies/kinds-kindness/69945">Kinds of kindness</a>ΣΧΕΤΙΚΑKinds of kindness

Το «Kinds of kindness» δείχνει σαν ένα απαραίτητο διάλειμμα που μάλλον το είχε ανάγκη ο Έλληνας δημιουργός μετά τα «Poor Things» & «Τhe Favourite», μια επιστροφή στις ρίζες ή ακόμα καλύτερα μια μετεξέλιξη του δικού του λανθιμικού σύμπαντος θέλοντας να υπενθυμίσει καταρχήν στον εαυτό του ότι παραμένει ένας ανήσυχος δημιουργός, με σταρ που πίνουν νερό στο όνομά του και τον ακολουθούν με αφοσίωση.

Ένα σκοτεινό και σαρκαστικό τρίπτυχο εξουσίας με ιστορίες από τις οποίες απουσιάζει η καλοσύνη και που πρωταγωνιστούν οι ίδιοι ηθοποιοί αλλάζοντας ρόλους και προσωπεία και συνεχείς εκπλήξεις.

Στην πρεμιέρα της ταινίας στις Κάννες, ο Γιώργος Λάνθιμος βρέθηκε μαζί με το πρωταγωνιστικό καστ: Εμμα Στόουν, Γουίλεμ Νταφόε, Τζέσι Πλέμονς, Μάργκαρετ Κουόλι, Τζο Αλγουιν, Χάντερ Σάφερ, Μαμούντου Ατιέ.

Στη συνέντευξη τύπου της ταινίας, ο Γιώργος Λάνθιμος εξήγησε: «Η αρχική έμπνευσή ήταν ο Καλιγούλας. Αναρωτήθηκα πως θα έμοιαζε στο σύγχρονο κόσμο κάποιος που να έχει απόλυτη εξουσία πάνω σε έναν άλλον άνθρωπο: να ορίζει τι ώρα θα ξυπνάει, τι θα τρώει, πότε θα κάνει σεξ, που θα μένει... Όσο αναπτύσσαμε την ιδέα, επιχειρήσαμε να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό σαν φόρμα και να δημιουργήσουμε ένα τρίπτυχο. Και είχα προαποφασίσει πως τους ρόλους και στις τρεις ιστορίες θα τους παίξουν οι ίδιοι ηθοποιοί.

Κάθε ταινία είναι διαφορετική και όπως έχω ξαναπεί, είμαι ο χειρότερος από τον οποίο μπορεί κάποιος να περιμένει απαντήσεις, διότι λειτουργω με το ένστικτο, οπότε αφήνω απαντήσεις και ερμηνείες των ταινιών μου σε άλλους.

Δεν έρω αν εμπιστεύομαι τον εαυτό μου. Στην αρχή ήμουν πολύ προστατευτικός με τα σενάρια και τις ιδέες που είχα. Όμως σιγά σιγά ανακάλυψα ότι υπάρχουν ταλαντούχοι άνθρωποι που μπορούν να με βοηθήσουν να υλοποιήσω αυτό που έχω στο μυαλό μου και επίσης να με πάνε και σε μέρη που δεν είχα φανταστεί. Το πιο σημαντικό είναι να εμπιστεύεσαι τους άλλους.

Δεν έχω πρόθεση να κάνω μικρές ή μεγάλες ταινίες, περισσότερο μ' ενδιαφέρει να μπορώ να υλοποιήσω κάθε φορά αυτό που έχω στο μυαλό μου. Θέλω να έχω δημιουργική ελευθερία και να δουλεύω με ανθρώπους που εμπιστεύομαι».

 

Οι σταρ δίπλα του απάντησαν στο πώς είναι να μπαίνει κανείς στον κόσμο του Γιώργου Λάνθιμου.

 Η Εμμα Στόουν είπε ότι τον εμπιστεύεται τυφλά μετά από τόσες συνεργασίες και ότι νιώθει ότι μπορεί να κάνει τα πάντα, ενώ η Μάργκαρετ Κουόλι είπε ότι είναι σαν «ελεύθερη πτώση». Ο Τζέσι Πλέμονς δήλωσε ότι το να εισχωρήσεις στον κόσμο του είναι «μια αργή διαδικασία η οποία ξεκινάει ήδη από το σενάριο», ο Τζο Αλγουιν σημείωσε πως ο κόσμος του Λάνθιμου είναι «κάτι που νιώθεις περισσότερο παρά καταλαβαίνεις», ενώ ο Γουίλεμ Νταφόε είπε ότι η συνεργασία μαζί του είναι «μια απόλαυση γιατί σε βοηθάει να αγγίξεις την ομορφιά».


Πρώτη δημοσίευση: 19 Μαΐου 2024, 03:05
Ενημέρωση: 19 Μαΐου 2024, 03:07
Συντάκτης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

memory, από την Spentzos memory, από την Spentzos