Κάννες 19: "Άλλο κοιτώ, άλλο παρακολουθώ μια ταινία"

Δημοσίευση: 15 Μαΐου 2019, 12:45
Συντάκτης:

To 72o Φεστιβάλ Καννών ξεκίνησε (ως είθισται) με την συνέντευξη της Κριτικής Επιτροπής, στην οποία φέτος -με Πρόεδρο τον Αλεχάντρο Ιναρίτου- μετέχει και ο Γιώργος Λάνθιμος και η οποία αποτελείται από 4 άνδρες και 4 γυναίκες, μια ισότιμη εκπροσώπηση των δύο φύλων που δεν άφησε ασχολίαστη η σκηνοθέτιδα Κέλι Ράινχαρντ («ανυπομονώ για την εποχή που δεν θα είμαι μια γυναίκα σκηνοθέτης, αλλά απλά μια σκηνοθέτης»), με την επίσης σκηνοθέτιδα Αλίτσε Ρορβάκερ να τονίζει πως «αυτή η στιγμή δεν έχει φτάσει ακόμη, είναι χαρά μου όμως που βρισκόμαστε σε αυτή την επιτροπή, κάτι που σημαίνει ότι εκπροσωπούμαστε».

<a href="/nea/oi-ipa-enantion-tis-billie-holiday/62888">Οι ΗΠΑ εναντίον της Billie Holiday</a>ΣΧΕΤΙΚΑΟι ΗΠΑ εναντίον της Billie Holiday

Εννοείται ότι ένα από τα βασικά ζητήματα των ερωτήσεων που τέθηκαν ήταν η διαμάχη τω Καννών με το Netflix, θυμίζουμε ότι το 2017 ο τότε Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής Πέδρο Αλμοδοβάρ είχε ξεκαθαρίσει ότι τα 2 φιλμ του Netflix που βρίσκονταν στο διαγωνιστικό δεν θα έφταναν σε κάποιο βραβείο, ενώ πέρυσι ο κολοσσός του streaming δεν εκπροσωπήθηκε με κάποια ταινία. Ο Αλεχάντρο Ιναρίτου σχολίασε:

«Η δύναμη και η επιρροή του κινηματογράφου είναι πανίσχυρη. Το ζήτημα είναι ο τρόπος με τον οποίο το ζούμε, αλλά και ερχόμαστε σε επαφή με ένα φιλμ. Είναι τελείως διαφορετικό το κοιτώ μια ταινία από το παρακολουθώ και ζω την εμπειρία μιας ταινίας. Το σινεμά γεννήθηκε για να το βιώνεις συλλογικά, μαζί με άλλους και αυτό δεν θα αντικατασταθεί ποτέ, ανεξάρτητα της τεχνολογικής προόδου. Δεν εχω κανένα πρόβλημα με όποιον βλέπει ταινίες σε κινητό, iPad ή λάπτοπ, κάποιες φορές το έχω κάνει και εγώ με τα ακουστικά μου. Το ένα δεν ακυρώνει το άλλο. Ένα παράδειγμα: αν κάποιος μάθαινε ότι ακούω Μπετόβεν στο αυτοκίνητό μου, θα απορούσε. Αλλά εγώ περνάω υπέροχα ακούγοντάς τον, δεν έχω πάντα την ευκαιρία να τον ακούσω σε συναυλιακό χώρο. Που θέλω να καταλήξω; Το Netflix κάνει σπουδαία δουλειά. Μεταφέρει φιλμ σε περιοχές και χώρες που δεν θα τα έβλεπε ποτέ κανείς, στο Μεξικό για παράδειγμα, οι ιδιοκτήτες των ελάχιστων art house αιθουσών, είναι πραγματικοί ήρωες. Προσφέρει υπηρεσία σε ένα κοινό που υπάρχει και πολύ καλά κάνει. Πρέπει όμως να υπάρχει η επιλογή για το κοινό να βλέπει τις ταινίες στον χώρο για τον οποίο δημιουργήθηκαν: την αίθουσα...».

Ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του φεστιβάλ των Καννών επέκρινε τις εκκλήσεις για την κατασκευή τείχους στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

«Δεν είμαι πολιτικός», είπε ο Ινιάριτου όταν ρωτήθηκε για τις πολιτικές του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. «Ως καλλιτέχνης, μπορώ να εκφράζω μέσω της δουλειάς μου τί πιστεύω ότι είναι αλήθεια. Πιστεύω ότι γι’ αυτό που συμβαίνει, το πρόβλημα είναι η άγνοια. Ο κόσμος δεν ξέρει, είναι πολύ εύκολο να χειραγωγηθεί».

Ο Ινιάριτου ανέφερε ότι προσπάθησε να αναδείξει το μεταναστευτικό πρόβλημα με την ταινία του εικονικής πραγματικότητας του 2017 Carne Y Arena, την οποία παρουσίασε για πρώτη φορά στις Κάννες πριν δύο χρόνια. «Ξέρουμε πως τελειώνει αυτή η ιστορία, αν επιμείνουμε σε αυτή την δοκιμασία», είπε ο Ινιάριτου, παραπέμποντας στην έναρξη του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. 

«Πιστεύουμε ότι εξελισσόμαστε με την τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μοιάζει σαν κάθε τουίτ να είναι ένα τούβλο που χτίζει την απομόνωση, τη μεγάλη απειλή, την παράνοια» υπογράμμισε.

Οι υπόλοιποι της κριτικής επιτροπής δεν σχολίασαν και πολλά, με τον Γιώργο Λάνθιμο να δηλώνει πως «Πέρασαν 10 χρόνια από όταν παρουσίασα τον «Κυνόδοντα» στις Κάννες. Η τελευταία δεκαετία ήταν ένα πολύ μεγάλο ταξίδι για εμένα. Δηλώνω ανακουφισμένος που φέτος επισκέπτομαι το φεστιβάλ για να δω ταινίες συναδέλφων κι όχι να παρουσιάσω τις δικές μου...».

Η Ελ Φάνινγκ: «Σοκαρίστηκα όταν μου τηλεφώνησαν και με ρώτησαν αν θέλω να αποτελέσω μέλος της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ των Καννών. Ακόμα δεν το πιστεύω ότι κάθομαι ανάμεσα σε τέτοιους απίστευτους καλλιτέχνες. Προφανώς και είμαι νεότατη, αλλά άρχισα την υποκριτική πολύ μικρή και συγκεντρώνω ολοένα και περισσότερες εμπειρίες. Νιώθω τιμή που εκπροσωπώ τη νέα γενιά και προσφέρω μια διαφορετική οπτική. Ανυπομονώ».

 

 

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
19 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos