ΣΕΙΡΕΣ

'Irma Vep" season 1: Γοητευτικά αυτοαναφορικό

Δημοσίευση: 25 Ιουνίου 2022, 14:27
Συντάκτης:

Σύνοψη: Η Μίρα είναι Αμερικανίδα ηθοποιός η οποία καταφθάνει στο Παρίσι για να πρωταγωνιστήσει ως Ίρμα Βεπ στο remake της βουβής ταινίας “Τα Βαμπίρ” (1915) του Λουί Φεγιάντ.

<a href="/nea/east-side-seira-poy-mas-xypnaei-mia-anapantehi-nostalgia-gia-tis-sapoynoperes/67976">“East Side”: Σειρά που μάς ξυπνάει μια αναπάντεχη νοσταλγία για τις σαπουνόπερες</a>ΣΧΕΤΙΚΑ“East Side”: Σειρά που μάς ξυπνάει μια αναπάντεχη νοσταλγία για τις σαπουνόπερες

Πληγωμένη από έναν πρόσφατο χωρισμό και σε σύγχυση για την καριέρα της, η Μίρα προσπαθεί να αποδώσει στον απαιτητικό της ρόλο αλλά και να διαχωρίσει τον εαυτό της από τον χαρακτήρα που υποδύεται.

Άποψη: O Γάλλος Ολιβιέ Ασσαγιάς αποδεικνύει και πάλι το ανήσυχο πνεύμα του ανασκευάζοντας αυτήν την φορά μία δική του δημιουργία που με την σειρά της βασίζεται σε μία παλιότερη.

Ο λόγος για το επιτυχημένο του “Irma Vep” του 1996 όπου η τότε σύντροφός του Μάγκι Τσονγκ υποδύθηκε ουσιαστικά τον εαυτό της. Πλέον, περίπου 25 χρόνια μετά, ο συγκεκριμένος ρόλος έχει αφεθεί στην Οσκαρική Αλίσια Βικάντερ η οποία εξερευνά τον χαρακτήρα της Ίρμα Βεπ (που κάποτε ερμήνευσε μνημειωδώς η Musidora) ενώ παράλληλα ως Μίρα απομακρύνεται από τα blockbuster για να κάνει μία ποιοτική επαναφορά της καριέρας της.

Το τηλεοπτικό σύμπαν που έχει φτιάξει ο Ασσαγιάς είναι μία ματιά από την κλειδαρότρυπα στα παρασκήνια και μία μεγάλης διάρκειας συζήτηση για το σινεμά και τους πρωτεργάτες του. Όπως όλες οι ταινίες του σκηνοθέτη, έτσι και το “Irma Vep” έχει μία σινεφιλική διάσταση, η οποία ίσως δεν πείσει την πλειονότητα του κοινού, όμως η δική μας θέση δεν θα μπορούσε

Η καινούργια εποχή του “Irma Vep” αναπτερώνεται από την κουλ αλλά κατ’ απαίτηση μυστηριώδη και επικίνδυνη παρουσία της Βικάντερ η οποία είναι αναμφιβόλως ελκυστική, ξεχωρίζει όμως από την ηπιότερη προσέγγιση του Ασσαγιάς από πλευράς μοντάζ και κινηματογράφησης. Τα πρόσφατα επεισόδια έχουν τον στόμφο της τηλεοπτικής ανωτερότητας του HBO αλλά και την εναλλακτικότητα της Α24 που προσφέρει στην παραγωγή, σε ένα περιβάλλον φυσικότητας και ρεαλισμού όσον αφορά τις διαδικασίες των τηλεοπτικών γυρισμάτων.

Σαν ένα alter ego του Ασσαγιάς, ο ευαίσθητος σκηνοθέτης της σειράς (στον ρόλο ο Vincent Macaigne) σκοπεύει σε μία σειρά 8 επεισοδίων για την οποία οι σκηνές γίνονται σε αντιπαραβολή με αυτές του αυθεντικού “Les Vampires”. Το αποτέλεσμα είναι εμφανώς υβριδικό και μοναδικά αυτοαναφορικό χωρίς βέβαια να αναμοχλεύει αποκλειστικά την ταινία του ‘96 αλλά ούτε και το αρχικό υλικό του Φεγιάντ.

Κάπου ανάμεσα στις ψιλο μεθυσμένες συζητήσεις των συντελεστών του remake, ωστόσο, και στις ειλικρινείς εξομολογήσεις δύο ηθοποιών που επανεκτιμούν την κάποτε ιδανική σχέση τους, το “Irma Vep” προκάλεσε το κοινό με την εκρηκτική σχέση της Βικάντερ με την τέως βοηθό της, Λόρι (στον ρόλο η Άντρια Αρχόνα). Οι συνδιαλέξεις τους είναι γεμάτες ερωτισμό και ομορφιά σε όλες τις εκφάνσεις της και σίγουρα αναμένουμε να δούμε και άλλες στα επόμενα επεισόδια.

Όμως είναι κρίμα τα υπόλοιπα γοητευτικά χαρακτηριστικά του “Irma Vep” (λεκτικός αναγραμματισμός του Vampire) να επισκιάζονται από κάποιες στιγμές σεξουαλικής ομολογουμένως έντασης που βράζει χωρίς να εκτονώνεται. Μία προσεκτική ματιά πέρα από τις ‘σειρήνες’ αποκαλύπτει έναν έξυπνο σχολιασμό στην βιομηχανία του θεάματος, ένα εγκώμιο στο Γαλλικό σινεμά και την εκκεντρικότητά του αλλά και μία εκβάθυνση στην ουσία του ηθοποιού και το κίνητρό του.  

Ακολουθήστε το Move It στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του σινεμά!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ