ΣΕΙΡΕΣ

"Gloria": Προσωπική πινελιά σ’ ένα χιλιοειπωμένο θέμα

Δημοσίευση: 20 Νοε. 2021, 15:29

Σύνοψη: Ένας Ρώσος στρατηγός στα κεντρικά του Radio Free Europe ηχογραφεί το αίτημά του προς του Ρώσους στρατιώτες να μην εισβάλλουν στην Τσεχοσλοβακία. Το επόμενο βήμα είναι η μεταφορά της μαγνητοταινίας στην οποία έχει ηχογραφηθεί το μήνυμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ"American Rust": Φόνοι, φτώχεια και φιλότιμο

Δύο οπλισμένοι άντρες, όμως, σταματούν το αυτοκίνητο και κλέβουν τη μαγνητοταινία. Κι όλα αυτά θα βγάλουν νόημα, αν πιάσει κανείς την ιστορία 48 ώρες πριν από αυτό το συμβάν.

Άποψη: Το  Glória είναι η πρώτη πορτογαλική παραγωγή του Netflix και προστέθηκε πρόσφατα στην πλατφόρμα του. Πρόκειται για μια σειρά κατασκοπίας που λαμβάνει χώρα το 1968 στην Πορτογαλία.

Ο θεατής βιώνει το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας μέσα από τα μάτια και τη σκοπιά του Joao Vidal, ενός νέου μηχανικού και γιου επιφανούς πολιτικού. Ο Joao εγκαταλείπει τη Λισαβόνα και μετακομίζει στη Gloria για να εργαστεί στον ραδιοφωνικό σταθμό RARET σκοπός του οποίου είναι η αντικομουνιστική προπαγάνδα.

Οι σειρές και οι ταινίες που πραγματεύονται ή θέτουν ως χρονικό υπόβαθρο τον Ψυχρό Πόλεμο δεν είναι λίγες, αλλά καμία εξ αυτών δεν εξελίσσεται σ’ έναν ραδιοφωνικό σταθμό. Επίσης, οι περισσότερες εστιάζουν στην κατάσταση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, ενώ εδώ για πρώτη φορά ο θεατής έρχεται σε επαφή με μια διαφορετική πτυχή των όσων συνέβησαν εκείνη την εποχή.

Ωστόσο, όσον αφορά την πολιτική τοποθέτηση της σειράς αυτή είναι σχεδόν ανύπαρκτη καθώς παρότι προσεγγίζει το θέμα του Ψυχρού πολέμου από άλλη σκοπιά, δεν μπαίνει στη διαδικασία να πάρει θέση.

Πέραν τούτου, τα υπόλοιπα στοιχεία της σειράς δεν διαφέρουν ιδιαίτερα από αντίστοιχες σειρές του είδους. Η συνταγή είναι γνωστή: ίντριγκες, μυστικά, διπλοί πράκτορες, αγωνία και μυστήριο μέχρι και την τελευταία στιγμή. Ωστόσο, το Gloria καταφέρνει να κεντρίσει το ενδιαφέρον του θεατή και να τον κάνει να θέλει να παρακολουθήσει τη συνέχεια.

Το μόνο αρνητικό που θα μπορούσε κανείς να της «προσάψει» προς το παρόν είναι ότι ορισμένες φορές γίνεται δυσκατανόητη λόγω των πολύ γρήγορων εναλλαγών των σκηνών και των χρονικών αναδρομών που παρεμβάλλονται στην κεντρική πλοκή δημιουργώντας μια σύγχυση στον θεατή ως προς το τι συμβαίνει.

Σε κάθε περίπτωση το Gloria καταφέρνει να καθηλώσει τον θεατή, αποφεύγει – προς τον παρόν- να γίνει προβλέψιμο και καταφέρνει να βάλει την προσωπική του πινελιά σ’ ένα χιλιοειπωμένο θέμα.

Άννα Μαρία Χατζηστυλιανού

Ακολουθήστε το Move It στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του σινεμά!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tulip
19739
Feelgood
10351
Feelgood
5204
Feelgood
4809