ΣΕΙΡΕΣ

Game Of Thrones s08e06: Σχόλιο

Δημοσίευση: 20 Μαΐου 2019, 15:09
Συντάκτης:

H πιο δημοφιλής σειρά όλων των εποχών έφτασε στο τέλος της. 

<a href="/nea/ivo-anakoinose-nea-seira-apo-ton-kosmo-toy-game-thrones/68074">Το ΗΒΟ ανακοίνωσε νέα σειρά από τον κόσμο του Game of Thrones</a>ΣΧΕΤΙΚΑΤο ΗΒΟ ανακοίνωσε νέα σειρά από τον κόσμο του Game of Thrones

Ένα τέλος, το 6ο επεισόδιο "The Iron Throne" (αυτό έλειπε, να ονομαζόταν διαφορετικά) που αυτή την φορά δεν ήταν βιαστικό και προχειρογραμμένο. Πήρε τον χρόνο του και έστησε όμορφους αποχαιρετισμούς για τους χαρακτήρες του (άλλωστε είχαν απομείνει και σαφώς λιγόεροι μετά τις σφαγές των προηγούμενων επεισοδίων...) και ίσως την ωραιότερη σκηνή δολοφονίας σε ολόκληρη την σειρά. Ήταν όμως ένα ικανοποιητικό τέλος;

Ακολουθεί σχόλιο -χωρίς spoilers- αρκεί να έχετε δει τα πρώτα 5 επεισόδια της 8ης σεζόν. 

Αν επικεντρώσουμε στην επιλογή του προσώπου που θα κυβερνήσει τελικά τα Βασίλεια (6 και όχι 7) και οφείλουμε να το κάνουμε καταρχήν, όχι.

Διότι όσο και αν προσπάθησαν σεναριακά οι Μπενιόφ και Βάις να αιτιολογήσουν την επιλογή τους, με ένα υπέροχο μονόλογο από τον (με διαφορά) πιο ικανό ηθοποιό της σειράς, δεν μας έπεισαν. Διότι πρόκειται για έναν χαρακτήρα που και οι ίδιοι φρόντισαν να μην επενδύσουν συναισθηματικά σε αυτόν στους προηγούμενους κύκλους, τόσο ώστε να νοιαστούμε και εμείς και να χαρούμε και να πούμε "μπράβο του, έπρεπε".

Διότι μπορεί η διαδικασία της επιλογής να σηματοδοτεί την γέννηση της δημοκρατίας σε ένα περιβάλλον όπου η εξουσία κληρονομείται από το αίμα, αλλά δεν παύει να αποτελεί ανάθεση, εντολή και όχι σε κάποιον που έπεισε ότι την άξιζε, παρά μόνο αποτέλεσε μια μεσοβέζικη λύση για να αποφευχθούν περισσότερες αιματοχυσίες. 

Aν δικαιωθήκαμε ή όχι στα προγνωστικά μας, μπορείτε να το διαπιστώσετε όταν δείτε το φινάλε

Οι Μπενιόφ και Βάις, οι οποίοι σκηνοθέτησαν οι ίδιοι το "The Iron Throne", αυτή την φορά λοιπόν δεν βιάστηκαν να ξεπαστρέψουν χαρακτήρες και να κλείσουν άτσαλα τις όποιες εκκρεμότητες είχαν απομείνει.

Κατάφεραν να μας χαρίσουν μερικές εξαιρετικές στιγμές, επιβλητικά κινηματογραφημένες: το χιτλερικό διάγγελμα της θριαμβεύτριας Ντάνι, με την Εμίλια Κλαρκ ίσως στην κορυφαία στιγμή της, μια συγκινητική στιγμή με τον Ντρόγκον σε μία από τις καλύτερες "ερμηνείες" που είδαμε στην σειρά γενικώς, μια σκηνή προς το τέλος, πολιτικού αυτοσαρκασμού της εξουσίας με αδέξιες σφήνες μαύρου χιούμορ για να ελαφρύνει την κατάσταση (κάτι που δεν χρειαζόταν), άλλη μια dogo friendly.

Και, τελικά πολύ όμορφα παράλληλα μονταρισμένοι, τρυφεροί αποχαιρετισμοί στην οικογένεια των ηρώων που έτσι κι αλλιώς το σόου πριμοδοτούσε από το ξεκίνημά του, αλλά χωρίς την παρουσία του "Βασιλιά" που εξέλεξαν στα τελευταία 15 λεπτά του επεισοδίου.

Άλλο ένα ενδεικτικό σημάδι ότι κάπου μέσα τους, ούτε οι ίδιοι οι δημιουργοί πίστεψαν στην επιλογή τους. Ίσως και γιατί ο ουσιαστικός Βασιλιάς είναι τελικά άλλος. Που ξέρει πολλά γιατί τα έμαθε από την ζωή και τα βρήκε δύσκολα.

Α, και άλλη μια φωτό, με ξεχασμένο ένα πλαστικό μπουκάλι νερού πίσω από το πόδι του Σαμ (!), δείγμα μιας απίστευτης και εξοργιστικής προχειρότητας.

Ένα τέλος λοιπόν που μπορεί συνολικά να γοητεύει, αλλά που δεν αναιρεί το γενικό συμπέρασμα: ότι η 8η και τελική σεζόν της σειράς-φαινόμενο, ήταν εξαιρετικά άνιση, σε αρκετά σημεία σημεία βιαστική και τσαπατσούλικη και ελάχιστα ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες που η ίδια δημιούργησε. 

Game Of Thrones s08e05: Σχόλιο

Game Of Thrones s08e04: Σχόλιο

Game Of Thrones s08e03: Σχόλιο

Game Of Thrones s08e02: Σχόλιο

Game Of Thrones s08e01: Σχόλιο

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

imaginary, από την Spentzos imaginary, από την Spentzos