Το Φεστιβάλ του Γκέτεμποργκ προβάλλει τις ταινίες του με μαζική ύπνωση!

Δημοσίευση: 1 Φεβ. 2022, 19:26
Συντάκτης:

Το φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Γκέτεμποργκ συνεχίζεται μέχρι και τις 6 Φεβρουαρίου και παρουσιάζει μια νέα τολμηρή μέθοδο υποβάλλοντας το κοινό σε τρεις διαφορετικές προβολές ταινιών, μετά από… μαζική ύπνωση.

<a href="/nea/o-roympen-ostloynt-tha-skinothetisei-toys-theates-stin-provoli-toy-triangle-sadness/67562">Ο Ρούμπεν Όστλουντ θα σκηνοθετήσει τους θεατές στην προβολή του "Triangle of sadness"</a>ΣΧΕΤΙΚΑΟ Ρούμπεν Όστλουντ θα σκηνοθετήσει τους θεατές στην προβολή του "Triangle of sadness"

Με τίτλο The Hypnotic Cinema, οι ταινίες που επιλέχθηκαν για το ξεχωριστό αυτό πείραμα είναι το βραβευμένο από την κριτική επιτροπή των Καννών «Memoria» του Απιτσαπόνγκ Βιρασετακούλ με την Τίλντα Σουίντον, το «Land of Dreams» των βραβευμένων στη Βενετία, Σιρίν Νεσάτ & Σότζα Αζάρι, αλλά και το «Speak No Evil» του Δανού Κρίστιαν Τάφντρουπ που πραγματοποίησε την πρεμιε΄ρα του στο Sundance πριν λίγες ημέρες. 

Όπως ανακοίνωσε το Φεστιβάλ, πριν από την προβολή κάθε ταινίας, ένας υπνωτιστής θα εκτελεί μια μαζική ύπνωση από την κεντρική σκηνή του Φεστιβάλ. Ο υπνωτισμός αυτός θα έχει σκοπό την αλλαγή της ψυχικής κατάστασης του κοινού, σύμφωνα με το κλίμα και το θέμα της κάθε ταινίας. Φυσικά, μετά από την ταινία ο υπνωτιστής θα επαναφέρει το κοινό.

Οι ταινίες του Hypnotic Cinema επιλέχθηκαν για διαφορετικούς λόγους. Το Memoria ενεργοποιεί διαφορετικούς τρόπους συνείδησης, το Land of Dreams πραγματεύεται τη σχέση μεταξύ του κράτους και της συνείδησης των ανθρώπων και το Speak No Evil αφορά ένα περίεργο ταξίδι, που φτάνει να γίνει αρκετά δυσοίωνο.

Για να πραγματοποιηθεί η ύπνωση απαιτείται εστίαση της προσοχής σε ένα σημείο και μείωση της περιφερειακής επίγνωσης. Με αυτή τη λογική, η παρακολούθηση ταινιών στον κινηματογράφο έχει μία τέτοια παρόμοια επίδραση, υποστηρίζει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Γκέτεμποργκ, Γιόνας Χόλμπεργκ: «Θέλουμε να γιορτάσουμε αυτήν την κινηματογραφική εμπειρία στις κινηματογραφικές αίθουσες και να την επεκτείνουμε προσθέτοντας ένα ακόμα στοιχείο ύπνωσης. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η κοινωνία έχει σε μεγάλο βαθμό ρυθμιστεί από κανονισμούς και περιορισμούς. Πολλοί άνθρωποι έχουν αρχίσει να αναλογίζονται τί μας ωθεί να κάνουμε αυτά που κάνουμε και γιατί. Το Hypnotic Cinema έχει να κάνει με τη διατήρηση της εμπειρίας κατά την προβολής της ταινίας».

Δεν είναι η πρώτη φορά που το σουηδικό φεστιβάλ καινοτομεί, πάντως: 

Το σινεμά είναι η ζωή σου; Σε ψάχνει το Φεστιβάλ του Γκέτεμποργκ

Είστε έτοιμοι να δείτε ταινία κλειδωμένοι σε φέρετρο; 

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos