ΣΕΙΡΕΣ

"The Falcon and the Winter Soldier": Λειτουργεί

Δημοσίευση: 2 Μαΐου 2021, 12:04
Συντάκτης:

Το βάρος της κληρονομιάς της ασπίδας του Captain America πρέπει να το διαχειριστεί ο Falcon που θα αναγκαστεί να συνεργαστεί με τον Winter Soldier, λίγους μήνες μετά τα γεγινότα του «Avengers: Endgame».

<a href="/home-cinema-streaming/wingwomen/69107">Wingwomen</a>ΣΧΕΤΙΚΑWingwomen

Θα εμπλακούν σε μια πολύ δύσκολη αποστολή με αντίπαλους νέους μεταλλαγμένους στρατιώτες, αλλά και τον νέο «Captain America» στο κάδρο.

Μετά το επιτυχημένο Wandavision, η Disney συνεχίζει την στρατηγική της να στήνει σειρές με τους λιγότερο προβεβλημένους ήρωες από το σύμπαν της Marvel, μια ανάγκη που προέκυψε τόσο από καλλιτεχνικό ενδιαφέρον, αλλά και από ανάγκη να γεμίσει το πρόγραμμα του Disney Plus με «κράχτες».

To «Falcon and the Winter Soldier» λειτουργεί χωρίς μεγάλα προβλήματα. Είναι άμεσα ενταγμένο στο μαρβελικό σύμπαν, μια σφιχτοδεμένη περιπέτεια, πολύ πιο «κλασσική» στην αφήγησή της από το πιο πειραματικό «Wandavision» που όμως δεν παραλείπει να δώσει το βάθος που χρειάζεται στους δύο βασικούς χαρακτήρες και την προσαρμογή τους στην μετά-Avengers εποχή. Ο Falcon προσπαθεί να ενταχθεί στον κοινωνικό ιστό με έναν λιγότερο φανταχτερό ρόλο, ο Winter Soldier παλεύει με τα φαντάσματα του παρελθόντος προσπαθώντας να διαχειριστεί τις διαταραχές που του έχει δημιουργήσει το μετατραυματικό στρες. Και υπάρχει και τρίτος δυνατός χαρακτήρας, ο Τζον Γουόκερ που έχει χριστεί από την κυβέρνηση ως ο νέος Captain America και που στην πορεία παρουσιάζει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς χάνει τον έλεγχο από την υπερεξουσία που πρέπει να διαχειριστεί.

Η μεταξύ τους δυναμική δημιουργεί στιβαρά και ισορροπημένα επεισόδια, σε μια απλή και όχι τόσο universal ιστορία (παρά τις όποιες πολιτικές χροιές) που όμως χωλαίνει όσον αφορά τους «κακούς» που υστερούν τόσο σαν σύλληψη, όσο και σαν απόδοση, καθώς καταφέρνουν ελάχιστα να φανούν απειλητικοί, πρέπει πάντως να σημειώσω ότι οι σκηνές δράσης είναι αξιόλογες και υψηλού επιπέδου χορογραφημένες.

Η σειρά λοιπόν εστιάζει στις προσωπικές μάχες και τα εσωτερικά διλήμματα των πρωταγωνιστών, με πιο «σκοτεινό» (μάλλον όμως και πιο επιτηδευμένα γραμμένο) ρόλο αυτόν του διορισμένου Captain America, τις λεπτές αποχρώσεις του οποίου μάλλον αποτυγχανει να αποδώσει ο Γουάιατ Ράσελ.

Από ένα σημείο και έπειτα το επίκεντρο της ιστορίας αφορά στην «κληρονομιά» της ασπίδας του Captain America. Και κάπως έτσι «χρησιμοποιήθηκε» τελικά αυτή η μίνι-σειρά των 6 επεισοδίων: σαν μια μετάβαση της ιστορίας του Captain America, από τον «λευκό, ξανθό, γαλανομάτη, All American Boy» σε κάποιον με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά, δεν είναι τυχαίο ότι λίγα 24ωρα μετά την προβολή του τελευταίου επεισοδίου, ανακοινώθηκε το 4ο Captain America. Το «Falcon and the Winter Soldier» είναι μια τίμια, συνεκτική ιστορία, που δεν σε κουράζει, αλλά δεν σε ενθουσιάζει κιόλας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
42992
Feelgood
18784
Neo
2440