ΣΕΙΡΕΣ

"Extapolations": Όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα μικρό καλάθι

Δημοσίευση: 29 Απριλίου 2023, 17:54
Συντάκτης:

Σύνοψη:  Σε ένα προσεχές μέλλον, όπου οι χαοτικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής έχουν πλέον ενσωματωθεί στην καθημερινότητα μας, οκτώ ιστορίες εξερευνούν τις προσωπικές και καθοριστικές επιλογές που θα πρέπει να γίνουν όταν ο πλανήτης αλλάζει πιο γρήγορα από τον πληθυσμό.

<a href="/home-cinema-streaming/boss-level/68263">Boss level</a>ΣΧΕΤΙΚΑBoss level

Η κάθε ιστορία είναι διαφορετική, αλλά η μάχη για το μέλλον μας είναι παγκόσμια. Και όταν το μέλλον της ανθρωπότητας βρίσκεται απέναντι στο χρόνο, η μάχη ανάμεσα στο κουράγιο και τον εφησυχασμό δεν ήταν ποτέ πιο επείγουσα.

Άποψη: Όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα μικρό καλάθι, λέει ο θυμόσοφος λαός και αυτό στον κινηματογράφο αλλά και στην τηλεόραση μεταφράζεται «όπου ακούς πολλά διάσημα ονόματα, κράτα μικρό καλάθι», μιας και δυστυχώς σπανίως ταινία ή σειρά με μεγάλο καστ γνωστών ονομάτων αποδεικνύεται αντάξια των προσδοκιών, όπως πιο πρόσφατα το Don’t Look Up με Di Caprio, Streep, Jennifer Lawrence, Blanchett, Chalamet και Ariana Grande ανάμεσα σε άλλους.

Στο Extrapolations του Scott Z. Burns, σεναριογράφου των Contagion, Side Effects και The Laundromat του Steven Soderbergh και άρα γνώστη των επιπτώσεων στην σύγχρονη ζωή παραγόντων όπως η υγεία, η οικονομία, η πολιτική, στήνει ένα οικολογικό δράμα ανθολογίας με οκτώ επεισόδια που διαδραματίζονται από το 2037 έως το 2070 και με ένα καστ που περιλαμβάνει την Meryl Streep σε μια δυνατή υποκριτικά στιγμή της αλλά σε ένα ρόλο οριακά γκεστ εμφάνιση, που υποτιμά το μέγεθός της, τον Kit Harington που όσο και αν τον αγαπήσαμε ως Jon Snow, εν προκειμένω τον βλέπουμε περισσότερο από όσο θα θέλαμε (παίζει στα 4 από τα 8 επεισόδια) αλλά και τους Sienna Miller, Marion Cotillard, Tahar Rahim, Daveed Diggs, David Schwimmer, Diane Lane, Edward Norton και Gemma Chan.

Ένα μέλλον δυστοπικό αν και δυστυχώς πιθανόν να γίνει πραγματικότητα, με την ανθρώπινη καταστροφή του περιβάλλοντος. Η σειρά στέκεται στο πώς ο άνθρωπος, απομακρυνόμενος από την φύση και τον πλανήτη που τον γέννησε και συνδεόμενος περισσότερο με ένα τεχνικό, κατασκευασμένο από τον ίδιο περιβάλλον, εν τέλει καταστρέφει το σπίτι του οδηγώντας στην υπερθέρμανση του πλανήτη, σε πυρκαγιές, σε εξαφάνιση ειδών, σε μείωση του πόσιμου νερού.

Που είναι και μερικές από τις θεματικές και τους προβληματισμούς των επεισοδίων, με τρόπο που όμως μένει στην επιφάνεια και αν κόσμος που φαντάζεται ή προβλέπει πάσχει από ανυδρία, την ίδια ανυδρία παρατηρούμε και στις καλοκάγαθες ιδέες του δημιουργού.

Αν στο Contagion απέδωσε τις ιδέες του με μια προφητική καθαρότητα (ταινία που οι περισσότεροι είδαν ή ξαναείδαν στην καραντίνα μιας και μιλούσε το 2011 για μια πανδημία μολυσματικού ιού), στο Extrapolations χαώνεται μέσα στις ιδέες που προσπαθεί να συμπυκνώσει με αποτέλεσμα σε σημεία να μοιάζει με απλοϊκό σχόλιο ανίδεου τουιτερά και σε άλλη σημεία με δυσνόητη προφητεία υψηλών απαιτήσεων στις συνδέσεις και στους συνειρμούς.

Αυτό που οι αδελφές Wachowski πέτυχαν στο Cloud Atlas (μια-προσωπική γνώμη-από τις πιο υποτιμημένες ταινίες του έως τώρα 21ου αιώνα), την ένωση διαφορετικών χωροχρόνων με παρόμοιους όσο και διαφορετικούς προβληματισμούς, αν και είχε το ατού της βάσης σε σπουδαίο λογοτεχνικό βιβλίο, στο Extrapolations κατορθώνεται μόνο αμυδρά.

Το κάθε επεισόδιο μοιάζει περισσότερο με προσχέδιο ενός μεγαλύτερου πρότζεκτ, παρά κάτι ολοκληρωμένο και έτσι παρόλες τις διαφορετικές ιστορίες και το διαφορετικό καστ, εν τέλει όλα λένε το ίδιο: προσοχή! Το περιβάλλον κινδυνεύει. Βέβαια επειδή δεν υπάρχουν μετά Χριστό προφήτες και έτσι το Contagion ουδέποτε υπήρξε προφητικό, απλώς κατέστησε ορατό κάτι που όλοι οι επιστήμονες ήξεραν αλλά ίσως όχι ο πολύς κόσμος, έτσι και εδώ διακατέχεται από έναν στόμφο του τύπου «φέρνω στο προσκήνιο κάτι που πρέπει όλοι να δείτε γιατί θα συμβεί σε λίγα χρόνια» ενώ οι περισσότεροι ξέρουν προς τα πού πηγαίνει η γενική κατάσταση του πλανήτη.

Σαφώς ευαισθητοποιεί ως προς αυτό, αλλά με έναν διδακτικό τόνο αυθεντίας και όχι ενός ανθρώπου που συμπάσχει με τους ήρωες του, φερέφωνα των ιδεών του και όχι πραγματικούς χαρακτήρες ενός ολοκληρωμένου κόσμου.

Ακολουθήστε το Move It στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του σινεμά!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
25430
Feelgood
24309
Film Group
5090
Tanweerr
3888
Το εγκλημα μου, 1η Ιουνιου Το εγκλημα μου, 1η Ιουνιου