ΣΕΙΡΕΣ

“East Side”: Σειρά που μάς ξυπνάει μια αναπάντεχη νοσταλγία για τις σαπουνόπερες

Δημοσίευση: 24 Μαρτίου 2023, 17:07
Συντάκτης:

Σύνοψη: Μια «ανίερη» συμφωνία ιδιοκτησίας μεταξύ των Αράβων κατοίκων της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και των ισχυρών εβραϊκών ομάδων στοχεύει στον έλεγχο της περιοχής και απειλεί τις ζωές πολλών ανθρώπων. Ενορχηστρωτής της είναι ο Momi, ένας μυστικός πράκτορας, ο οποίος έχει ως στόχο να μαζέψει όσα περισσότερα χρήματα μπορεί προκειμένου να εξασφαλίσει το μέλλον της 18χρονης κόρης του που πάσχει από αυτισμό. 

<a href="/nea/new-look-monotono-kai-afiloxeno-gia-ton-theati/69579">"Τhe new look": Μονότονο και αφιλόξενο για τον θεατή</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"Τhe new look": Μονότονο και αφιλόξενο για τον θεατή

Άποψη: Σε σκηνοθεσία Yael Rubinstein, Yossi Madmoni και Dikla Barkai αυτή η νέα δραματική σειρά που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα παρουσιάζει μια ιδιαίτερη πραγματικότητα, σε ένα ιδιαίτερο  μέρος του κόσμου για το οποίο ακούμε πολλά, αλλά γνωρίζουμε στην πραγματικότητα λίγα.

Ο Momi (Yehuda Levi), ένας πρώην πράκτορας της υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ, γνωστής ως Shin Bet, εργάζεται για τους Εβραίους που θέλουν να μετακομίσουν σε αραβικές γειτονιές στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Ο Momi, που μεγαλώνει μόνος την αυτιστική κόρη του Maya και προσπαθεί να της εξασφαλίσει ένα μέλλον στον ισραηλινό στρατό, αναλαμβάνει τη βρώμικη δουλειά να πληρώνει τους Άραβες κατοίκους και να τους πείθει να εγκαταλείψουν τα διαμερίσματά τους ή ακόμα και την ίδια τη χώρα αφού πουλήσουν σε έναν Εβραίο μεσίτη ακινήτων. Καθώς η διαφθορά διασταυρώνεται με την ιδεολογία, οι χαρακτήρες που πλαισιώνουν τον βασικό ήρωα ξεδιπλώνονται κάνοντας ο καθένας τα δικά του λάθη και οδηγούνται σε καταστάσεις από τις οποίες κανένας δεν μπορεί να βγει κερδισμένος.

O Yehuda Levi είναι μια ευχάριστη αποκάλυψη. Ο τρόπος που αποδίδει την αντίθεση ενός άντρα που πρέπει να είναι σκληρός στην επαγγελματική του ζωή, αλλά παραμένει άπειρα στοργικός και επιεικής με την κόρη του δεν μπορεί παρά να συγκινεί. Η Gefen Kaminer, η ηθοποιός που υποδύεται την Maya, ανήκει η ίδια στο φάσμα του αυτισμού και δίνει μια εξίσου δυνατή ερμηνεία. Στο καστ περιλαμβάνονται και 2 Έλληνες ηθοποιοί, ο Πάνος Κορώνης (Before Midnight, Beckett) και ο Μάνος Γαβράς που υποδύονται τους εκπροσώπους της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και εμπλέκονται, επίσης, σε μια μυστική συμφωνία ιδιοκτησίας, μέσω της οποίας ο Momi πρόκειται να λάβει μια σημαντική πληρωμή.

Ένα θέμα που δεν είναι ευρέως γνωστό και σχεδόν καθόλου προβεβλημένο, μια αξιοπρεπής παραγωγή και καθημερινοί χαρακτήρες που κάνουν λάθη και εμπίπτουν στα πάθη τους, συνθέτουν μια σειρά που έχει εσάνς από σαπουνόπερες περασμένων δεκαετιών. Και δεν το λέμε αρνητικά. Μοιάζει με κάτι που μας έχει λείψει, με εκείνα τα κάπως πιο χαλαρά απογεύματα που στηνόμασταν μπροστά στην οθόνη για να δούμε μια σειρά που θα παρακολουθούσαν οι θειάδες, αλλά παραδόξως άρχιζε και εμάς να μας αρέσει.

Μια τέτοια σειρά, μέσα σε ένα πιο σύγχρονο περιβάλλον, είναι το “East Side”. Δεν θα μας αλλάξει την κοσμοθεωρία, ούτε θα μας κάνει να ξενυχτίσουμε για να δούμε όλα τα επεισόδια. Θα μας κρατήσει όμως το ενδιαφέρον για τα 40 λεπτά που διαρκεί, όσο τρώμε, πίνουμε καφέ ή χαλαρώνουμε πριν κοιμηθούμε. Και θα μας αποδείξει ότι και αυτού του είδους οι σειρές πού και πού χρειάζονται.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

imaginary, από την Spentzos imaginary, από την Spentzos