Το "Draw with me" του Κωνσταντίνου Βενετόπουλου στον δρόμο για τα Όσκαρ

Δημοσίευση: 31 Ιαν. 2021, 16:58
Συντάκτης:

Η ταινία "Draw With Me" σε σενάριο και σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Βενετόπουλου και με τη συνεργασία του The Trevor Project, ακολουθεί το ταξίδι μετάβασης του Brendon Scholl, ανιψιού της Jennifer Lopez. Μία αληθινή ιστορία αποδοχής που αναδεικνύει την τέχνη ως την πιο δυνατή μορφή αυτοέκφρασης.

<a href="/multimedia-mikroy-mikoys/i-paraggelia-mia-mikroy-mikoys-kata-tis-emfylis-vias/67384">"Η παραγγελία": Μια μικρού μήκους κατά της έμφυλης βίας</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"Η παραγγελία": Μια μικρού μήκους κατά της έμφυλης βίας

Το Draw With Me είναι ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους του έλληνα σκηνοθέτη Κωνσταντίνου Βενετόπουλου που με το θέμα του και την προσέγγισή του κατάφερε να απασχολήσει παγκοσμίως. Δεν είναι τυχαίο που προβλήθηκε στο Φεστιβάλ της Tribeca, αλλά και σε πολλά σχολεία των ΗΠΑ με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας της χώρας, καθώς επίσης προβλήθηκε στον ΟΗΕ, σε μια εκδήλωση για τα πενήντα χρόνια από τα συμβάντα στο Stonewall.

Η ταινία που έχει την υποστήριξη του ιδρύματος Ωνάση και ευελπιστεί να μπει στην τελική λίστα των Όσκαρ για ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, μας συστήνει το Brendon Scholl, ένα τρανς άτομο χωρίς προσδιορισμό φύλου και για αυτό επιλέγει την αγγλική αντωνυμία they. Είναι ανήψι της Jennifer Lopez, η οποία μιλάει στην αρχή της ταινίας, και καλλιτέχνης.

Μέσα από την τέχνη, μέσα από την ζωγραφική βρίσκει το καταφύγιο του. Μας διηγείται την προσωπική του ιστορία, πότε συνειδητοποίησε τι ακριβώς συμβαίνει στον εαυτό του και πώς θέλει να αυτοπροσδιορίζεται, πώς το αποκάλυψε στην μητέρα και αργότερα στην υπόλοιπη οικογένεια και ποια ήταν η αντιμετώπιση τόσο των ίδιων όσο και του σχολείου στο οποίο πήγαινε.

Μιλά με ειλικρίνεια, ευθύτητα, μας αποκαλύπτει την δική του αλήθεια με θάρρος και πάθος, σημάδια ενός ώριμου και συνειδητοποιημένου ανθρώπου, παρά το νεαρό της ηλικίας του. Επιπλέον, μιλούν και οι γονείς του και μας αφηγούνται πότε και αν το κατάλαβαν και πώς το αντιμετώπισαν.

Αυτό που έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι πως χωρίς ποτέ να γίνεται διδακτικό ή εκπαιδευτικού χαρακτήρα, κατορθώνει όχι μόνο να ευαισθητοποιεί τους θεατές σε ζητήματα της LGBTQ+ κοινότητας αλλά και να προσφέρει γνώση για κάποια πράγματα, όπως πώς απευθύνεται κανείς σε ένα τρανς άτομο, τι αντωνυμίες χρησιμοποιούνται και γι΄αυτό ήταν πολύ έξυπνο που προβλήθηκε σε αμερικανικά σχολεία και σίγουρα θα ήταν χρήσιμο να προβληθεί και σε ελληνικά. Άλλωστε, η οποιασδήποτε μορφής καταπίεση είτε αφορά την ταυτότητα φύλου είτε τον σεξουαλικό προσανατολισμό είτε πολλά ακόμα θέματα, απασχολούν όλα τα νεαρά -και όχι μόνο- άτομα παγκοσμίως.

Ίσως το μόνο στο οποίο υστερεί είναι ότι για να προλάβει να τα διηγηθεί όλα μέσα σε 24 λεπτά, δεν δίνεται ο απαιτούμενος χρόνος στο κομμάτι της τέχνης και στον ρόλο που διαδραμάτισε στην ζωή του, μιας και η ταινία τιτλοφορείται Draw With Me, επομένως το πώς η ζωγραφική επέδρασε στον νεαρό ψυχισμό του θα είχε ενδιαφέρον να το δούμε λίγο εκτενέστερα.

Παρόλα αυτά αναμφίβολα είναι μια ταινία που όχι μόνο αξίζει να βρεθεί στην πεντάδα των Όσκαρ στην αντίστοιχη κατηγορία, αλλά είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες μικρού μήκους ταινίες που είδαμε τα τελευταία χρόνια που χωρίς μελοδραματισμούς και εύκολες συγκινήσεις, μας συστήνει έναν κόσμο τον οποίο οφείλουμε να γνωρίσουμε και να νιώσουμε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos