Death Stranding: Όταν ο κινηματογράφος συνάντησε το gaming

Death Stranding: Όταν ο κινηματογράφος συνάντησε το gaming
Δημοσίευση: 6 Δεκ. 2019, 19:29

Υπάρχουν φορές που το να παντρεύονται δυο διαφορετικές μορφές τέχνης -έστω κι αν έχουν κοινά χαρακτηριστικά- μπορεί να δείχνει πρόχειρο κι ανέμπνευστο κι άλλες πάλι που ένα τέτοιο πάντρεμα μπορεί να μείνει στην ιστορία.  Ναι όπως ίσως κατάλαβες από τον τίτλο το Death Stranding, είναι ο ορισμός του κινηματογραφικού παιχνιδιού, που ήρθε για να μείνει και να προκαλεί αντιπαραθέσεις τόσο για την ποιότητα του όσο και για το είδος του, στα χρόνια που θα έρθουν.

Τι είναι το Death Stranding;

Για να απαντήσουμε σε αυτό το ομολογουμένως δύσκολο ερώτημα, ας σκεφτούμε τι γίνεται όταν ένας ταλαντούχος δημιουργός βιντεοπαιχνιδιών που ακούει στο όνομα Hideo Kojima και λατρεύει την σκηνοθεσία και τον κινηματογράφο –είχε προσπαθήσει να κάνει ταινία στο παρελθόν, ωστόσο δεν τα κατάφερε – έχει την ευκαιρία να φέρει στο ίδιο πλατό ονόματα όπως ο  Mads Mikkelsen, o Norman Reedus,  η Léa Seydoux, o Guillermo del Toro και η Lindsay Wagner, δίνοντάς τους παράλληλα ένα πολύ δυνατό σενάριο;

Το Death Stranding (περισσότερα εδώ)! Μια ιστορία ένωσης ενός διαμελισμένου και κατεστραμμένου  κόσμου και της δημιουργίας δεσμών κι εμπιστοσύνης μεταξύ των ανθρώπων ξανά από την αρχή.

Ο Sam Porter (Norman Reedus) είναι άνθρωπος που μετά την καταστροφή που επέφερε μια έκρηξη στον πλανήτη μας αναλαμβάνει παραδίδοντας δέματα να ενώσει ξανά την κατακερματισμένη Αμερική, περνώντας μέσα από αφιλόξενα μέρη και δύσβατες περιοχές.  Σύντροφός του σε αυτό το επικίνδυνο ταξίδι μέσα από το οποίο ο Sam, θα κληθεί να αντιμετωπίσει τους δαίμονές του, να ανακαλύψει μυστικά και τελικά να μάθει τον ίδιο του τον εαυτό, το BB, ένα βρέφος στο μεταίχμιο της ζωής και του θανάτου που βοηθά τον ήρωα μας να αποφύγει τα Ξ.Ε. Μαύρα πλάσματα, ψυχές θα τις λέγαμε καλύτερα που πλέον τριγυρνούν στη γη σκορπώντας τον φόβο.

Εκτός από τα Ξ.Ε., ο Sam έχει να αντιμετωπίσει ακραία καιρικά φαινόμενα, κλέφτες φορτίου  και τις δυσκολίες που έχει η διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσει, με απώτερο σκοπό να μην χαθεί ή χαλάσει ότι κουβαλάει, γιατί αν συμβεί αυτό θα δυσκολευτεί να ενώσει την περιοχή-στόχο του και να έρθει σε επαφή με τους ανθρώπους που ζουν αποκλεισμένοι σε αυτήν.

Αξίζει να αναφέρουμε πως ο κάθε παίκτης μπορεί να συνεργαστεί και με άλλους παίκτες online βοηθώντας τους να κατασκευάσουν δρόμους και οχήματα και ανταλλάσσοντας μαζί τους όπλα. Το ενδιαφέρον της υπόθεσης; Δε βλέπεις ποτέ τους άλλους παίκτες την ώρα που παίζεις, γεγονός που γεννά μια μοναδική αίσθηση μοναχικότητας.  

«Που κολλάει λοιπόν ο κινηματογράφος σε ένα τέτοιο πλαίσιο» θα αναρωτηθείς; Η απάντηση είναι το ίδιο το παιχνίδι. οι γωνίες της κάμερας, η παλέτα χρωμάτων , η ατμόσφαιρά, η απουσία μουσικής σχεδόν σε όλη την διάρκεια, είναι εργαλεία στα χέρια του δημιουργού του, τα οποία εκείνος χρησιμοποιεί ποικιλοτρόπως μέσα στο 50ωρο ταξίδι μας. 

Oι ηθοποιοί δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους και συμβάλουν ακόμη περισσότερο στην αίσθηση πως δεν έχουμε να κάνουμε με ένα απλό video game, ενώ και η μουσική είναι από αυτές που μπορεί να σταθεί ανεξάρτητη ακόμη κι εκτός παιχνιδιού

Περί τέχνης

Το Death Stranding είναι από την φύση του φτιαγμένο για πολύ συγκεκριμένο κοινό. Στην πραγματικότητα παντρεύει τον κινηματογράφο με το gaming καλύτερα από κάθε άλλη προσπάθεια που έχει γίνει εκεί έξω τα τελευταία χρόνια κι αν η φλυαρία μας τόση ώρα δεν σε έχει πείσει, αρκεί να δεις τα τρέιλερ.

Έχει πάθος ,έχει μεράκι, έχει πολλά Easter eggs αφιερωμένα σε ταινίες και σειρές και είναι μια εμπειρία που αν αγαπάς τον κινηματογράφο  πρέπει να την βιώσεις ακόμη κι αν την απορρίψεις τελικά.

In Kojima we trust    

Μίλτος Τσιμπούκης

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ