Απορρίφθηκε η έφεση της οικογένειας Ινδαρέ

Απορρίφθηκε η έφεση της οικογένειας Ινδαρέ
Δημοσίευση: 25 Ιαν. 2021, 13:59

«Στα πλαίσια των υπηρεσιακών τους καθηκόντων» ενήργησαν κατά την εισαγγελέα εφετών Δέσποινα Σιδηροπούλου οι αστυνομικοί στην ταράτσα του σπιτιού του σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ τον Δεκέμβριο του 2019 στο Κουκάκι, υποστηρίζοντας, παράλληλα, ότι ναι μεν οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν βία, αλλά όχι μεγαλύτερη από την «ευλόγως αναγκαία».

Σύμφωνα με το Dpcumento, η εισαγγελέας εφετών με διάταξή της απέρριψε την προσφυγή που είχε καταθέσει η οικογένεια Ινδαρέ κατά της απορριπτικής διάταξης της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών. Με αυτή είχε κριθεί ως αβάσιμη η έγκληση της οικογένειας Ινδαρέ κατά των αστυνομικών για το αδίκημα της σωματικής βλάβης, ενώ είχε τεθεί στο αρχείο το σκέλος που αφορούσε τα αδικήματα της απειλής και της εξύβρισης.

Υπενθυμίζεται, ότι νωρίς το πρωί της 18ης Δεκεμβρίου 2019, αστυνομικοί που πραγματοποιούσαν επιχείρηση εκκένωσης σε κτίριο ιδιοκτησίας του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, το οποίο τα τελευταία χρόνια τελεί υπό κατάληψη, δέχονται επίθεση από τους καταληψίες με τούβλα, μάρμαρα, ξύλα, σίδερα και μπογιές.

Ένας αστυνομικός χτυπά το κουδούνι της οικίας της οικογένειας του σκηνοθέτη Δ. Ινδαρέ επί της οδού Ματρόζου. Το σπίτι είναι μεσοτοιχία με το υπό κατάληψη κτίριο. Ο αστυνομικός ρωτά τον σκηνοθέτη, όπως έχει καταγγείλει ο ίδιος, εάν μπορεί να χρησιμοποιήσει το σπίτι. Ο Δ. Ινδαρές ρωτά εάν έχει «έγγραφο εισαγγελικό ένταλμα». Για την εισαγγελέα εφετών Δ. Σιδηροπούλου δεν είναι απαραίτητο καθώς «δεν προβλέπεται τέτοιου είδους έγγραφο από τον ΚΠΔ για τις πάσης φύσεως κατ’ οίκον έρευνες». Ο αστυνομικός απαντά αρνητικά και φεύγει.

Μερικά λεπτά αργότερα η οικογένεια Ινδαρέ, όπως καταγγέλλει, ακούει ποδοβολητά στην ταράτσα. Ανεβαίνουν να δουν τι συμβαίνει. Κατά τον σκηνοθέτη οι αστυνομικοί ζητούν πάλι να χρησιμοποιήσουν το σπίτι του. Αυτός αρνείται και αρχίζει να διαμαρτύρεται. Τότε η αστυνομία χρησιμοποίησε βία.

Οι αστυνομικοί υποστηρίζουν ότι οι γιοι της οικογένειας Ινδαρέ ήταν μες στο κτίριο της κατάληψης και από εκεί πήδηξαν στην ταράτσα του σπιτιού τους.

Ωστόσο, κατά την εξέταση του υπό κατάληψη χώρου ουδέποτε βρέθηκε DNA των αδερφών Ινδαρέ, ενώ αυτό επιβεβαιώνεται και από μαρτυρίες γειτόνων που διαβεβαίωσαν ότι οι γιοι του σκηνοθέτη ήταν στο μπαλκόνι μαζί με τους γονείς τους όση ώρα εξελισσόταν η επιχείρηση εκκένωσης.

Κατά την εισαγγελέα εφετών ο σκηνοθέτης και οι δύο γιοι του «δημιούργησαν αδικαιολόγητο κλίμα έντασης» και γι’ αυτό τον λόγο «η υποψία των αστυνομικών ότι ήταν μεταξύ των δραστών (της κατάληψης) έγινε βεβαιότητα», με αποτέλεσμα να προβούν σε συλλήψεις. Το γεγονός αυτό κατά την εισαγγελέα εφετών προκάλεσε «την έντονη αντίδρασή τους», «με συνέπεια οι αστυνομικοί να καταφέρουν να τους ακινητοποιήσουν με λαβές ακινητοποίησης που έχουν διδαχτεί κατά την εκπαίδευσή τους».

Η «έντονη αντίσταση» της οικογένειας Ινδαρέ είχε αποτέλεσμα να χρησιμοποιήσουν «σωματική βία» οι αστυνομικοί «προκειμένου να τους ακινητοποιήσουν και έτσι «προκλήθηκαν οι σωματικές βλάβες στο πρόσωπο και στα χέρια των μελών της οικογένειας Ινδαρέ». Σωματικές βλάβες οι οποίες έχουν επιβεβαιωθεί από τις ιατροδικαστικές εκθέσεις του ιατροδικαστή Νικόλαου Καλογρηά.

Οπως αναφέρεται στην απορριπτική διάταξη, «οι αστυνομικοί ενήργησαν στα πλαίσια των υπηρεσιακών τους καθηκόντων» και όταν επιχείρησαν να συλλάβουν την οικογένεια Ινδαρέ «επειδή αυτοί αντιστάθηκαν χρησιμοποίησαν όλα τα αναγκαία μέσα προς επίτευξη αυτής κάνοντας χρήση βίας όχι όμως μεγαλύτερης από αυτή που ήταν αναγκαία για τη σύλληψη, γεγονός που αβίαστα προκύπτει και από την επέκταση των διαπιστωθεισών σωματικών βλαβών».

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην απορριπτική διάταξη, το οπτικοακουστικό υλικό αυτό «ουδεμία μορφή αστυνομικής βίας δεν αποτυπώνει» σε βάρος της οικογένειας Ινδαρέ.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην απορριπτική διάταξη, ο μόνος που ακούγεται να εξυβρίζει είναι ο σκηνοθέτης Δ. Ινδαρές. «Σε τελική ανάλυση ο μόνος που ακούγεται στο dvd να εξυβρίζει… είναι ο πρώτος των προσφευγόντων (Δημήτρης Ινδαρές) που αποκάλεσε τους αστυνομικούς “αναρχικούς κλέφτες – ηθοποιούς που παίζουν ρόλους σε παιδικές παραστάσεις – εμφυλιοπολεμικούς βασανιστές – παράλογους”».

Να σημειωθεί ότι με τη διάταξη η δικογραφία που έχει σχηματιστεί επαναφέρεται στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών για το σκέλος που αφορά τα αδικήματα της παραβίασης οικιακού ασύλου, παράνομης βίας και φθοράς ξένης ιδιοκτησίας προκειμένου να αποφανθεί.

Οι δηλώσεις του Έλληνα σκηνοθέτη. Ο Δημήτρης Ινδαρές ετοιμάζει ταινία για το περιστατικό.

Ακολουθήστε το Move It στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του σινεμά!
Πρώτη δημοσίευση: 25 Ιαν. 2021, 13:59
Ενημέρωση: 25 Ιαν. 2021, 13:59
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
1228
Spentzos
1170
Tanweer
1135
Spentzos
870