Όλοι δίπλα στον Δημήτρη Ινδαρέ

Δημοσίευση: 19 Δεκ. 2019, 19:05
Συντάκτης:

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Ινδαρές και οι δύο γιοι του ήταν οι τρείς άνδρες που προσήχθησαν, βίαια, από την αστυνομία κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης για την εκκένωση κατάληψης στην οδό Ματρόζου στο Κουκάκι.

Μια ατόφια και ξεδιάντροπη επίδειξη αστυνομικής αυθαιρεσίας που συνοδεύτηκε από αδικαιολόγητη, σοκαριστική βία.

Αστυνομικοί ζήτησαν πρόσβαση στο σπίτι της οικογένειας με σκοπό να μπουν στο διπλανό κτίριο της κατάληψης. Ο Ινδαρές αρνήθηκε χωρίς ένταλμα εισαγγελέα και ενώ αρχικά η αστυνομία αποδέχθηκε το αίτημα, έπειτα από λίγο δοκίμασαν να περάσουν παράνομα από την ταράτσα της οικίας και σε νέο αίτημα του Έλληνα σκηνοθέτη και των δυο γιων του 23 και 26 χρονών, ξυλοκοπήθηκαν και συνελήφθησαν στην ΓΑΔΑ. Αρκετές ώρες αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι, χωρίς κανείς φυσικά να γνωρίζει τι μεσολάβησε εκεί.

Όπως δήλωσε η ίδια η σύζυγος του Δημήτρη Ινδαρέ, ο άνδρας γονατισμένος δεξιά στην επίμαχη φωτό που κυκλοφόρησε χθες στα social media και σοκάρει με την αγριότητά της, είναι ο Έλληνας σκηνοθέτης, ενώ δεξιά διακρίνονται τα παιδιά του.

Ακόμα πιο εξοργιστική είναι η επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. που χαρακτηρίζει τις ταράτσες δημόσιους χώρους, ενώ κάνει λόγο για παρεμπόδιση της εκκένωσης από τον Ινδαρέ και τους γιους του, του οποίους μάλιστα θεωρεί πως ανήκουν στους καταληψίες και είχαν διαφύγει στο πατρικό τους σπίτι, ενώ επιτέθηκαν στους αστυνομικούς».

Άμεσες οι αντιδράσεις από την κινηματογραφική κοινότητα:

Η επίσημη ανακοίνωση της Ένωσης Σκηνοθετών και Παραγωγών του Ελληνικού Κινηματογράφου:

«Η Ένωση Σκηνοθετών - Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ) εκφράζει την έντονη ανησυχία της, καθώς η εκκένωση του υπό κατάληψη κτιρίου στο Κουκάκι  στάθηκε αφορμή για την εισβολή στο σπίτι του συναδέλφου σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ και της οικογένειάς του, χωρίς εντολή εισαγγελέα, απλώς και μόνον επειδή το σπίτι του συνορεύει με την κατάληψη. Επιπλέον, αποτελεί σοκαριστικό γεγονός η κακοποίηση του. Κι αυτό, με το πρόσχημα ότι δεν επέτρεψαν τη χρησιμοποίηση του ιδιωτικού χώρου της οικίας τους από τις αστυνομικές δυνάμεις, χωρίς επίδειξη εισαγγελικής εντολής. Οσοι γνωρίζουν τον Δημήτρη Ινδαρέ, δεν μπορούν παρά να «γελάσουν» με τα δημοσιεύματα, τα «ρεπορτάζ» και τις ανακοινώσεις της ΕΛΑΣ και του πολιτικού προϊσταμένου της, κ. Χρυσοχοϊδη, που φέρουν τον πιο φιλήσυχο και ευγενικό συνάδελφο μας να προσπαθεί να πάρει το όπλο του αστυνομικού. Η ανησυχία μας και ο προβληματισμός μας επεκτείνεται στο συνολικότερο κλίμα των τελευταίων ημερών, που αμαυρώνει την εικόνα μιας δημοκρατικής χώρας και μας επιστρέφει σε ατμόσφαιρες άλλων δυσάρεστων εποχών, με το πρόσχημα της προστασίας του πολίτη. Πρόκειται για σωρεία παραβιάσεων των δικαιωμάτων του ανθρώπου που δεν συνάδουν με τη λειτουργία του Κράτους Δικαίου. Είναι ένα ακόμα περιστατικό αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, από τα πολλά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα. Η ΕΣΠΕΚ καλεί τους αρμόδιους να πάρουν θέση αν τελικά στόχος τους είναι η δημιουργία διαταραγμένου, επικίνδυνα ακροδεξιού κλίματος, με το πρόσχημα της καταστολής της ανομίας».

H επίσημη ανακοίνωση της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου:

«Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή της στο μέλος της, διακεκριμένο σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ και την οικογένειά του, που έπεσαν θύματα αστυνομικής βίας τα ξημερώματα της 18ης Δεκεμβρίου 2019. Γνωρίζοντας τον συνάδελφό μας, αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε τις δικαιολογίες που επικαλείται η αστυνομία στην απόπειρά της να αιτιολογήσει τις πράξεις βίας των αστυνομικών οργάνων κατά του προσώπου του Δημήτρη Ινδαρέ και της οικογένειάς του. Οι φύλακες ελέγχονται και μπορούν να είναι βέβαιοι ότι στην περίπτωση αυτή θα ελεγχθούν για τις πράξεις τους. Η κοινότητά μας στέκεται ενωμένη τόσο στην υπεράσπιση του Δημήτρη Ινδαρέ, όσο και ενάντια σε κάθε τέτοια πράξη επαίσχυντης, παράλογης βίας».

Ο σκηνοθέτης Γιώργος Ζώης πόσταρε αυτό: 

 

 

Ο Δημήτρης Ινδαρές γεννήθηκε στην Πάτρα, τον Απρίλιο του 1964. Σπούδασε πολιτική επιστήμη και διεθνείς σχέσεις στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και σκηνοθεσία στη Σχολή Λυκούργου Σταυράκου. Εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη κοντά στους Παντελή Βούλγαρη, Nίκο Περάκη, Φρίντα Λιάππα και Διαγόρα Χρονόπουλο. 

Για την ταινία του «Γαμήλια Νάρκη» το 2003 είχε κατακτήσει βραβείο Σεναρίου στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 44ο Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης και Platinum βραβείο για Καλύτερη Κωμωδία στο WorldFest – Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Χιούστον, το 2004.

Για την ταινία του «Ο Τσαλαπετεινός του Wyoming» κέρδισε βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη και Βραβείο Ηχου στο 36ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
6147
Tanweer
5776
Tanweer
2347
Tanweer
1754
strangers, από την Spentzos strangers, από την Spentzos