Σύνοψη: Η Anna (Rebecca Hall) και ο Will (Dan Stevens) είναι ζευγάρι τα τελευταία δέκα χρόνια. Πλέον συζούν μαζί σε ένα διαμέρισμα στο Manhattan, όπου η Anna μελετά για να εκπληρώσει το PhD της, ενώ ο Will με τον καλύτερό του φίλο Reece (Morgan Spector) έχουν ένα μαγαζί με handmade ξύλινα έπιλα. Η Anna έχει έναν αδερφό, τον Hale (David Joseph Craig), ο οποίος είναι το αγόρι του Reece και συζούν και αυτοί μαζί. Το βράδυ των γενεθλιών της Άννα, ο Will προετοιμάζεται να της κάνει πρόταση γάμου στο εστιατόριο που βρίσκονται μαζί με τον Hale και τον Reece, μέχρι που ο τελευταίος, όντας μεθυσμένος, τους λέει σχεδόν αγανακτισμένα πως είναι τόσο ερωτευμένοι, τόσο τέλειοι, αλλά και τόσο βαρετοί που έχουν περάσει όλη τους την ενήλικη ζωή μαζί, χωρίς να έχουν κάποια σεξουαλική εμπειρία με άλλους ανθρώπους. Αργότερα, η Anna και ο Will αποφασίζουν από κοινού να δοκιμάσουν νέες σεξουαλικές εμπειρίες, χωρίς όμως να χωρίσουν. Και οι δύο τους επισυνάπτουν σεξουαλικές σχέσεις με άλλους ανθρώπους, αλλά το πρόβλημα παρουσιάζεται όταν κάποιος από τους δύο αρχίζει να επιθυμεί κάτι παραπάνω.

Αποψη: Το “Permission” ανήκει στην κατηγορία του dramedy, αλλά πολλές φορές εντοπίζουμε έναν πιο πένθιμο και λυπητερό τόνο, διαφορετικό από αυτόν της κωμωδίας. Σίγουρα θα σας προκαλέσει γέλιο, όταν θα δείτε τον Will με την Lydia (Gina Gershon) να τρώνε κινέζικο σε μία μπανιέρα με αναμένα κεριά καθώς κάθονται φορώντας γούνινα παλτά, αλλά ο σκηνοθέτης Brian Crano μας δείχνει αυτή τη σκηνή διακριτικά, χωρίς φανφάρες. Αντιστοίχως, όταν θα δείτε το πλάνο με τον Will να βιώνει μια συναισθηματική αναταραχή και να περνά μπροστά από ένα φλεγόμενο αμάξι, δεν θα σας φανεί «στημένο» αντιθέτως ο σουρεαλιστικός τόνος θα μετατραπεί σε ένα πιο απτό συναίσθημα. Ο Crano φαίνεται να έχει ένα έμφυτο ταλέντο για την indie σκηνοθεσία αλλά και τη συγγραφή σεναρίου, καθώς η ιστορία του “Permission” εξερευνά τα στερεοτυπικά θέματα μίας long-term σχέσης υπό μία νέα ματιά.

Φυσικά και υπάρχουν τα σημάδια των rom-coms, ταυτόχρονα όμως, το “Permission” τα δείχνει όλα αυτά με έναν διαφορετικό τρόπο. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το πρωταρχικό (αλλά και το δευτερεύον) ζευγάρι είναι ερωτευμένο και αγαπιούνται. Κανείς δεν είναι «κακός» και κανείς δεν έχει πρόθεση να πληγώσει τον άλλον, αντιθέτως, υπάρχει ένα περίεργο αίσθημα συντροφικότητας ακόμα και όταν ο Will πηγαίνει σε ένα μπαρ με την Anna για να «ψαρέψουν» τους εραστές τους. Οι δύο τους μιλάνε για τα πάντα, και ζητούν την άδεια ο ενός του άλλου. Παρ’όλα αυτά, όταν η Anna λέει στον Will πως το σεξ με τον Dane ήταν πιο «ελεύθερο» δεν μπορούμε παρά να μην συναισθανθούμε τον πόνο του Will. Η Hall είναι εξαιρετική στον ρόλο της γυναίκας που με ένα αναψοκοκκίνισμα ντροπής στα μάγουλα και μικρές σπρωξιές, ωθεί τον Will να κάνουν αυτή την συμφωνία. Δεν μπορούμε παρά να μην την απολαύσουμε, καθώς η ίδια αποφασίζει πως θέλει κάτι παραπάνω από το να είναι σε μία σχέση που είναι “nice”. Ο Stevens (“Legion”) εμφανίζεται σε έναν διαφορετικό ρόλο που του πάει, καθώς υποδύεται έναν άντρα ο οποίος τελικά έιναι ένα παιδί που η ζωή αφήνει άφωνο. Η αλήθεια είναι όμως πως το ζεύγος Craig-Spector έχουν εξαιρετική χημεία στην οθόνη καθώς μπορούμε να ευδιάκριτα να αισθανθούμε την αγάπη, την αγωνία και την απογοήτευσή τους. Το γεγονός ότι ο Hale έρχεται αντιμέτωπος με τη θυσία που πρέπει να κάνει, μέσω της γνωριμίας του με τον Glenn (έναν ήσυχο Jason Sudeikis), δεν μπορεί παρά να είναι σπαραξικάρδιο.

Γενικότερα, ο σκοπός όλων των χαρακτήρων είναι να βρούν την ευτυχία, και πολλές φορές η ευτυχία δεν είναι έτσι όπως την έχουν φανταστεί ή την έχουν προγραμματίσει. Το “Permission” κερδίζει την έγκρισή μας, καθώς είναι μία (σχετικά) ρεαλιστική ταινία για την επικοινωνία των ζευγαριών, τις αναγκές και επιθυμίες των ανθρώπων που είναι ευμετάβλητες, και κυρίως, την δύναμη που μπορεί να ανακαλύψει κάθε άνθρωπος για να χαράξει τη δική του πορεία μονάχος.

Πρώτη δημοσίευση: 27 Ιουλίου 2018, 19:54
Ενημέρωση: 27 Ιουλίου 2018, 19:54
Τίτλος:
Permission (Λίγο πριν τον γάμο)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
96
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
6338
Spentzos
5678
Feelgood
4647
Tanweer
2881
Animal Kingdom, από την Spentzos Animal Kingdom, από την Spentzos