Φεστιβάλ Βωβού με live μουσικές στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη

Δημοσίευση: 8 Σεπτεμβρίου 2013, 15:17

Toυ Απόστολου Κίτσου

Ο Βωβός Κινηματογράφος επανέρχεται στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη με το 4o Φεστιβάλ Βωβού Κινηματογράφου και θέμα "Μεγάλοι Σκηνοθέτες του Βωβού", το οποίο θα διεξαχθεί από τις 16 έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2013, με ελεύθερη είσοδο. Θα προβληθούν 16 ταινίες, γυρισμένες από το 1902 έως και το 1929, σκηνοθετών όπως οι Φρίντριχ Μουρνάου, Φριτς Λανγκ, Καρλ Ντράιερ, Σεργκέι Αϊζενστάιν, Στρόχαϊμ, Μπουνιουέλ και Νταλί, Σεσίλ ντε Μιλ, Τσάρλι Τσάπλιν, Μπάστερ Κήτον. Την πλειοψηφία των προβολών ντύνουν μουσικά πρωτότυπες συνθέσεις Ελλήνων συνθετών που ερμηνεύονται ζωντανά από νέους έλληνες ερμηνευτές. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Πληροφορίες/ Κρατήσεις: 210 34 18 579, Δευ – Παρ 11:00 – 14:00 Το Πρόγραμμα προβολών:

Δευτέρα 16/9 9 μ.μ. - “Ανατολή” του Friedrich W. Murnau (1927-95΄)

Πρωτότυπη μουσική: Ναταλία Μαυράκη. Μια γυναίκα «από την πόλη» έρχεται για διακοπές στην εξοχή και αναπτύσσει ερωτικό δεσμό με έναν αγρότη. Ύστερα, αυτή η γυναίκα προτείνει στον αγρότη να πνίξει τη γυναίκα του και να φύγουν μαζί. Παράφορα ερωτευμένος με την «γυναίκα από τη πόλη», αποφασίζει να πάρει την παραμελημένη σύζυγο του για μια βόλτα με τη βάρκα. Καθώς βρίσκονται στη βάρκα ο άντρας της προσπαθεί να την σπρώξει στο νερό. Εκείνη όμως του ξεφεύγει και δραπετεύει προς την πόλη. Τελικά αυτός της αποδεικνύει την αγάπη του και επιστρέφει για να τον συγχωρέσει. Ακόμα όμως η σκέψη της «γυναίκας από την πόλη» βρίσκεται στο πίσω μέρος του μυαλού του. Υποφέροντας από θυμό και θλίψη, ο αγρότης αντιμετωπίζει ένα ηθικό δίλημμα, ανάμεσα σε δυο αγάπες και μια δολοφονία.

Τρίτη 17/9 9 μ.μ. - “7ος Ουρανός” του Frank Borzage (1927-110΄)

Πρωτότυπη μουσική: Ηλίας Νικολαϊδης Στο Παρίσι, στις αρχές του 20ου αιώνα, ζει ο Τσίκο ο οποίο εργάζεται στους υπονόμους και έχει υψηλές φιλοδοξίες. Ένα βράδυ, ο Τσίκο σώζει μια νέα πόρνη, την Νταϊάν, από τη δολοφονική μανία της τυραννικής της αδελφής. Ασχέτως του τρόπου ζωής της, η Νταιάν είναι ειλικρινής και αθώα και όταν η αστυνομία έρχεται να την συλλάβει ο Τσίκο, χωρίς δεύτερη σκέψη, την παρουσιάζει ως γυναίκα του. Αναγκασμένοι να επιμείνουν σε αυτό το ψέμα γιατί διαφορετικά θα πάνε φυλακή, ο Τσίκο απρόθυμα επιτρέπει στην Νταϊάν να ζήσει μαζί του- και στην πορεία, η αγάπη μεγαλώνει ανάμεσα τους. Ωστόσο, η σκοτεινό φάντασμα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου έχει αρχίσει να αιωρείται πάνω από την Γαλλία, και ο Τσίκο και η Νταϊάν δεν μπορούν να μην βρεθούν κάτω από τη σκιά του.

Τετάρτη 18/9 9 μ.μ. - “Dr Mabuse the Gambler” του Fritz Lang (270’, 1922)

Με το Πρωτότυπο Soundtrack των Konrad Elfers, Robert Israel, Aljoscha Zimmermann Ο Δρ. Μαμπούζε και η συμμορία του από εγκληματίες είναι στο μέσο της ολοκλήρωσης του τελευταίου τους σχεδίου, μια κλοπή πληροφοριών οι οποίες θα επιτρέψουν στο Μαμπούζε να αποκομίσει τεράστια κέρδη από το χρηματιστήριο. Ύστερα, ο Μαμπούζε μεταμφιέζεται και πηγαίνει στο σόου Folies Bergères, όπου η Cara Carozza, η πρωταγωνίστρια του σόου, του μεταφέρει πληροφορίες σχετικά με το επόμενό του θύμα, το νεαρό εκατομμυριούχο Edgar Hull. Ο Μαμπούζε χρησιμοποιεί διάφορα μέσα για να τον χειραγωγήσει και να τον δελεάσει να παίξει ένα παιχνίδι καρτών όπου θα χάσει παταγωδώς. Όταν ο αρχηγός της αστυνομίας von Wenk ξεκινά έρευνα για το μυστηριώδες έγκλημα και έχοντας λίγα στοιχεία για να προχωρήσει χρειάζεται κάποιον για να τον βοηθήσει.

Πέμπτη 19/8 9 μ.μ. - “Το Πάθος της Ζαν Ντ’ ‘Αρκ” του Carl Dreyer (1928-78΄)

Πρωτότυπη μουσική: Γιάννης Σφυρής με το φωνητικό σύνολο "Eklipsis" Τα βασανιστήρια ενός μάρτυρα, της Jeanne D'Arc (1412-1431). Η Jeanne εμφανίζεται στο δικαστήριο όπου ο Cauchon την ανακρίνει και ο d'Estivet τη φτύνει. Την οδηγούν στο κελί της, οι κριτές χαλκεύουν αποδείξεις εναντίον της και οι ιερείς την ανακρίνουν. Αφού πρώτα την απείλησαν με θάλαμο βασανιστηρίων και ύστερα της πρόσφεραν άφεση αν αρνηθεί τις ιδέες της, αυτή αρνείται. Στο νεκροταφείο, μπροστά στο πλήθος ιερείς και υποστηρικτές τους την παροτρύνουν να αρνηθεί τις θρησκευτικές της ιδέες...

Παρασκευή 20/9 9 μ.μ. - “Sherlock Junior” του Buster Keaton (1924-66’)

Πρωτότυπη μουσική: Ορέστης Μωραϊτης Ένας μηχανικός προβολής μελετά για να γίνει κατάσκοπος και είναι ερωτευμένος με μια νεαρή κυρία. Όταν της κάνει πρόταση γάμου, ο αντίζηλος του, κλέβει το ρολόι με αλυσίδα του πατέρα της και τον κατηγορεί. Ο απογοητευμένος μηχανικός προβολών επιστρέφει στην δουλειά του και καθώς προβάλλει μια ταινία, ονειρεύεται ότι είναι ο κατάσκοπος της ιστορίας. Στο μεταξύ, το κορίτσι ανακαλύπτει την αλήθεια και αθωώνει το νεαρό μηχανικό προβολών στο πατέρα της.

10.30 μ.μ. - "The goat" του Buster Keaton (1921-71’)

Πρωτότυπη μουσική: Ορέστης Μωραϊτης Μια σειρά από περιπέτειες αρχίζει όταν σε ένα ατύχημα κατά τη διάρκεια μιας φωτογράφησης ο κόσμος μπερδεύει το πρόσωπο του Buster με αυτό του Dead Shot Dan, ενός μοχθηρού κακοποιού.

Σάββατο 21/9 8 μ.μ. - “The Golem” των Paul Wegenert & Carl Bose (1920-85΄)

Προηχογραφημένη μουσική: Mαρίνα Τζούλη Στην Πράγα του 16ου αιώνα ένας εβραίος Ραβίνος δημιουργεί είναι τεράστιο πλάσμα από πυλό, το οποίο ονομάζεται Γκόλεμ, και χρησιμοποιώντας μαγεία, φέρνει το πλάσμα στη ζωή για να προστατεύσει τους Εβραίους της Πράγας από εκτέλεση.

10 μ.μ. - “Haxan: Η Mαγεία μέσα από τους Aιώνες” του Benjamin Christensen (1922-100΄)

Πρωτότυπη μουσική και μουσική επιμέλεια: Άννα Μουζάκη Μια ιστορική επισκόπηση της μαγείας σε επτά μέρη και μια ποικιλία τρόπων. Πρώτα, υπάρχει μία παρουσίαση εικόνων με μεσότιτλους που αλλάζουν συνεχώς και ζωγραφιές που παρουσιάζουν την συμπεριφορά των ειδωλολατρικών πολιτισμών στο Μεσαίωνα σχετικά με τους δαίμονες και τις μάγισσες. Έπειτα, υπάρχει μια δραματοποίηση της κατάστασης των μαγισσών στο μεσαίωνα. Τέλος, το κινηματογραφικό έργο αντιπαραβάλει τη συμπεριφορά υστερίας των σύγχρονων γυναικών του 1921 με τη συμπεριφορά των μαγισσών στο μεσαίωνα, καταλήγοντας στο ότι είναι όμοιες.

Κυριακή 22/9 8 μ.μ. - “H Νανούκ του Βορρά” του Robert Flaherty (1922-79΄)

Πρωτότυπη μουσική: Γωγώ Καλοδίκη Σε αυτή τη βουβή ταινία - απόγονο του μοντέρνου ντοκιμαντέρ, ο σκηνοθέτης Robert Flaherty παρακολουθεί έναν ολόκληρο χρόνο τις ζωές της Νανούκ και της οικογένειάς της, οι οποίοι ζουν στον Αρκτικό Κύκλο.

10 μ.μ. - “Η γυναίκα των Παρισίων” του Charlie Chaplin (1923- 71΄)

Πρωτότυπη μουσική: Σπύρος Λούκος Η Marie St. Clair πιστεύει ότι ο καλλιτέχνης αρραβωνιαστικός της, Jean, την παράτησε όταν αυτός την στήνει στον σταθμό του τρένου. Πηγαίνει μόνη στο Παρίσι. Ένα χρόνο αργότερα, γυναίκα πλέον του πλούσιου Pierre Revel, συναντά ξανά τον Jean. Παρερμηνεύοντας τα γεγονότα βρίσκεται σε μία κατάσταση μεταξύ ασφάλειας και πραγματικής αγάπης. Επίσης παρερμηνεύοντας τα γεγονότα, ο Jean αυτοκτονεί.

Δευτέρα 23/9 9 μ.μ. - “Η γενική γραμμή. Το παλιό και το καινούριο” των Grigori Aleksandrov & Sergei Eisenstein (1929-121΄)

Μουσική επιμέλεια: Ελένη Μητσιάκη Αυτή η σχεδόν άγνωστη –αν και επαναστατική στις μεθόδους κινηματογράφησής της- ταινία των σοβιετικών σκηνοθετών Grigori Aleksandrov και Sergei M. Eisenstein εξιστορεί με συμβολικό και δραματοποιημένο τρόπο το έργο της νεοσύστατης σοβιετικής εξουσίας για την κολεκτιβοποίηση της αγροτικής παραγωγής. Ένα χωριό της σοβιετικής επαρχίας στην πορεία του προς τη συλλογικότητα και την εκμηχάνιση κόντρα στις προλήψεις και την παλαιά καθεστηκυία τάξη των πραγμάτων.

Τρίτη 24/9 9 μ.μ. - “Queen Kelly” του Erich Von Stroheim (1929- 101΄)

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Αργυρώ Κολιογιώργη Η ιστορία της ταινίας αφηγείται τον άδοξο και μοιραίο έρωτα μεταξύ του Πρίγκιπα Wolfram –αρραβωνιαστικού της τρελής βασίλισσας Regina V of Kronberg- και της νεαρής Kitty Kelly. Ένα βράδυ και έπειτα από ένα καβγά με την βασίλισσα Regina, ο Πρίγκιπας Wolfram συναντά τυχαία την Kitty Kelly. Θαμπωμένος από την ομορφιά της, την απαγάγει φέρνοντάς τη στο δωμάτιό του και της ομολογεί την παράφορη αγάπη του. Το επόμενο πρωί, η βασίλισσα την ανακαλύπτει στο παλάτι, την μαστιγώνει και την διώχνει. Οι εραστές ίσως να μην ξαναβρεθούν ποτέ….

Τετάρτη 25/9 9 μ.μ. - “Ένας Ανδαλουσιανός Σκύλος” των Luis Bunuel & Salvador Dali (1928-15΄)

Πρωτότυπη Μουσική: Αλέξανδρος Μουζάς Σε μια ακολουθία εικόνων σαν από όνειρο, στο μάτι μιας γυναίκας υπάρχει χαραγμένη μια σχισμή - και αντιπαραβάλλεται με ένα σύννεφο ομοίου σχήματος που κρύβει το φεγγάρι το οποίο κινείται στην ίδια κατεύθυνση με το μαχαίρι πάνω στο μάτι -για να κινήσει την προσοχή του κοινού. Η γαλλική φράση «μυρμήγκια στις παλάμες» (που σημαίνει «τρώγομαι» για να δολοφονήσω) χρησιμοποιείται κυριολεκτικά. Ένας άνδρας τραβά ένα πιάνο μαζί με τις πλάκες από τις Δέκα Εντολές και ένα νεκρό γάιδαρο προς την γυναίκα που «τρώγεται» να σκοτώσει. Μία σκηνή από διαφορετικά αντικείμενα χρησιμοποιείται επανειλημμένα για να συνδέσει τις σκηνές.

9.30 μ.μ. - Ταξίδι στο Φεγγάρι (Από τη Γη στη Σελήνη) του George Melies (1902- 12΄)

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Γιώργος Παπαμήτρου Μια ομάδα αστρονόμων μελετούν τον τρόπο για να ταξιδέψουν στο φεγγάρι. Όταν ολοκληρώνουν τη μελέτη τους, ο πρόεδρος επιλέγει πέντε αστρονόμους, που επιβιβάζονται σε μια οβίδα και εκτοξεύονται από ένα κανόνι στο φεγγάρι. Όταν προσγειώνονται αναζητούν καταφύγιο σε μια σπηλιά για να προστατευτούν από το χιόνι. Συναντούν τους Σεληνίτες, τους εξωγήινους κατοίκους του φεγγαριού και αρχίζουν να τους εξοντώνουν όταν ανακαλύπτουν ότι ένα μεγάλο χτύπημα τους κάνει να εκρήγνυνται. Ωστόσο, οι Σεληνίτες καταφθάνουν σε μεγάλο αριθμό και τελικά αιχμαλωτίζονται από τους Σεληνίτες. Ένας αστρονόμος, όμως, χτυπά τον βασιλιά τους και τρέχουν σε μια κάψουλα των εξωγήινων. Πέφτουν με την κάψουλα στον ωκεανό από όπου σώζονται από ένα ατμόπλοιο το οποίο τους οδηγεί με ασφάλεια στην ακτή.

10 μ.μ. - “Ο Απατεώνας” του Cecil De Mile (1915 - 59΄) - Με αγγλικούς υπότιτλους

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Γιώργος Παπαμήτρου Η Edith Hardy χρησιμοποιεί τα χρήματα μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης για να τα επενδύσει στην Wall Street με την ελπίδα να αγοράσει καινούριες τουαλέτες. Χάνει τα χρήματα και δανείζεται από τον πλούσιο Ανατολίτη Tori. Όταν ο σύζυγός της τής δίνει το ποσό που δανείστηκε, ο Tori, δεν δέχεται τα χρήματα και την μαρκάρει με ένα γιαπωνέζικο σήμα και την έχει υπό την ιδιοκτησία του. Τον πυροβολεί και ο άντρας της αναλαμβάνει την ευθύνη. Στο δικαστήριο η Edith αποκαλύπτει τα πάντα σε ένα εξαγριωμένο όχλο.

Πέμπτη 26/9 9 μ.μ. - “Ο Άνδρας που Γελά” του Paul Leni (1928-110΄)

Μουσική επιμέλεια: Ελένη Μητσιάκη Το 1960, στην Αγγλία, ο ευγενής Λόρδος Clancharlie επιστρέφοντας από την εξορία κατευθύνεται για να δει το νεαρό γιο του. Τότε αιχμαλωτίζεται από τον σκληρό βασιλιά James II και πριν τον σκοτώσουν, τον πληροφορούν ότι ο αγαπημένος του γιος πουλήθηκε στους Comanchicos, οι οποίοι του χάραξαν στο πρόσωπο ένα μόνιμο σημάδι. Οι Cormanchicos εγκαταλείπουν το αγόρι στο κρύο χειμώνα και αυτό, ψάχνοντας για καταφύγιο, βρίσκει μια πεθαμένη γυναίκα με το μωρό της στην αγκαλιά. Παίρνει το παιδί μαζί του και βρίσκουν καταφύγιο στο σπίτι του φιλόσοφου Ursus, οποίος ανακαλύπτει ότι το μωρό είναι τυφλό. Χρόνια αργότερα ο Gwynplaine γίνεται επιτυχημένος κλόουν και μαζί με την τυφλή Dea δίνουν παραστάσεις. Ο Gwynplaine και η Dea είναι ερωτευμένοι αλλά αυτός αρνείται να την παντρευτεί λόγω της γελοίας του εμφάνισης. Όταν ο διαβολικός γελωτοποιός Barkilphedro ανακαλύπτει την προέλευση του Gwynplaine, καταστρώνει ένα σχέδιο για να ανταμειφθεί από την Βασίλισσα, θέτοντας σε κίνδυνο την αγάπη του Gwynplaine και της Dea.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos