Berlinale 2022: Τιμητική Χρυσή Άρκτος στην Ιζαμπέλ Ιπέρ

Δημοσίευση: 16 Δεκ. 2021, 17:53
Συντάκτης:

To επερχόμενο 70ο Φεστιβάλ Βερολίνου, ανακοίνωσε ότι το τιμώμενο πρόσωπο για την επετειακή διοργάνωση θα είναι η Ιζαμπέλ Ιπέρ. 

<a href="/festival-verolino/berlinale-oi-tainies-mporoyn-na-allaxoyn-ta-myala-ton-anthropon/66000">Berlinale: "Οι ταινίες μπορούν να αλλάξουν τα μυαλά των ανθρώπων"</a>ΣΧΕΤΙΚΑBerlinale: "Οι ταινίες μπορούν να αλλάξουν τα μυαλά των ανθρώπων"

Η 68χρονη Γαλλίδα ηθοποιός θα βραβευτεί με την τιμητική Χρυσή Άρκτο σε ειδική τελετή την Τρίτη 15/2/22 στο Berlinale Palast και θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας «About Joan», σε σκηνοθεσία Λοράν Λαριβιέρ.  

Η Ιπέρ έχει βρεθεί στο διαγωνιστικό της Berlinale με 7 ταινίες μέχρι τώρα, έχει όμως βραβευτεί μόνο μια φορά για την ερμηνεία της (ενώ σε Κάννες και Βενετία έχει βραβευτεί δις) και αυτή για το συνολικό καστ του «8 Femmes» του Φρανσουά Οζόν.  

«Είμαστε υπερήφανοι που θα υποδεχθούμε ξανά την Ιζαμπέλ Ιπέρ. Η τιμητική της βράβευσης αποτελεί φυσικό επόμενο για μια ηθοποιό με σπάνια καριέρα και πολλές αντίστοιχες βραβεύσεις σε όλα τα σπουδαία φεστιβάλ. Η Ιζαμπέλ Ιπέρ όμως είναι κυρίως μια ασυμβίβαστη ηθοποιός που δεν διστάζει να πάρει ρίσκα και να αψηφήσει τα mainstream trends. Βραβεύοντάς την, δίνουμε έμφαση στο σινεμά σαν ανεξάρτητη και ανένταχτη μορφή τέχνη. Συχνά βλέπουμε ηθοποιούς-εργαλεία στα χέρια των σκηνοθετών, όμως η Ιπέρ είναι ένα ξεκάθαρο παράδειγμα μια δυναμικής που μπορεί να προκύψει από την μεταξύ τους συνδυαλλαγή. Οι ηθοποιοί μπορούν να γίνουν η μηχανή που παράγει όχι μόνο συναισθήματα, αλλά και κινηματογραφικές έννοιες», ήταν το σχόλιο του διδύμου των διευθυντών της διοργάνωσης, Μαριέτ Ριζένμπεκ και Κάρλο Τσατριάν.

Οι 7 ταινίες που θα προβληθούν στα πλαίσια του μίνι-αφιερώματος στην Ιζαμπέλ Ιπέρ από το Φεστιβάλ του Βερολίνου, είναι οι ακόλουθες:

La Dentellière (The Lacemaker), 1977, Claude Goretta

Sauve qui peut (la vie) (Every Man for Himself), 1980, Jean-Luc Godard

La Cérémonie, 1995, Claude Chabrol

La Pianiste (The Piano Teacher), 2001, Michael Haneke

8 Femmes (8 Women), 2002, François Ozon

L’Avenir (Things to Come), 2016, Mia Hansen-Løve

Elle, 2016, Paul Verhoeven

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos