Berlinale: "Οι ταινίες μπορούν να αλλάξουν τα μυαλά των ανθρώπων"

Δημοσίευση: 25 Φεβ. 2022, 17:53
Συντάκτης:

Πάντα ανήσυχο και πάντα επίκαιρα πολιτικοποιημένο, το Φεστιβάλ Βερολίνου ήταν το πρώτο που αντέδρασε μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής του τρελού Πούτιν και των Ρώσων στην Ουκρανία, με μια ανακοίνωση που έστειλε σε όλους τους διαπιστευμένους κριτικούς.

<a href="/festival-verolino/berlinale-2022-ta-portraita-ton-protagoniston/65977">Berlinale 2022: Τα πορτραίτα των πρωταγωνιστών</a>ΣΧΕΤΙΚΑBerlinale 2022: Τα πορτραίτα των πρωταγωνιστών

«Εμείς - οι εργαζόμενοι στο φεστιβάλ, καλλιτέχνες, κινηματογραφιστές…– σκεφτόμαστε με αγάπη τους φίλους μας στην Ουκρανία και βρισκόμαστε δίπλα τους σε ένα κάλεσμα για ειρήνη.

Πριν από μια εβδομάδα, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου γιόρταζε την φετινή περίπλοκη αλλά επιτυχημένη διοργάνωση. Κινηματογραφιστές, καλλιτέχνες και δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν στο Βερολίνο για να απολαύσουν μια συλλογική και ευτυχή εμπειρία. Η αίσθηση ότι είμαστε ξανά μαζί, χωρίς διακρίσεις εθνικότητας, θρησκείας ή πολιτισμού, μας μετέφερε με τρόπο που μόνο τα κινηματογραφικά φεστιβάλ μπορούν να επιτύχουν.

Ενώ αυτές οι αναμνήσεις παραμένουν φρέσκες, άλλες εικόνες έχουν εισχωρήσει στη ζωή μας, υπογραμμίζοντας μια πιο σκοτεινή προοπτική. Ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα μιας τεράστιας κρίσης. Ως βιτρίνα του ελεύθερου κόσμου, η Berlinale έθετε πάντα στο επίκεντρό της την έννοια της ελευθερίας και τη βούληση να υπάρξει γέφυρα ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση.

Σε όλη την ιστορία του, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει ταινίες που σχετίζονται με την ιστορία και τον πολιτισμό της Ουκρανίας σε όλα τα τμήματα του φεστιβάλ, πρόσφατα, το φετινό «Klondike» της Μαρίνα Ελ Γκόρμπαχ και το «Terykony» του Τάρας Τομένκ, το «Numbers» του Ολεγ Σέντσοφ το 2020, πιο παλιά τις ταινίες της Κίρα Μουράτοβα και στις πρώτες μικρού μήκους ταινίες του Μιροσλάβ Σλαμποσμπίτσκι και πολλές άλλες.

Οι ταινίες δεν μπορούν να αλλάξουν την κοινωνία και την πορεία της ιστορίας, αλλά μπορούν να βοηθήσουν να αλλάξουν τα μυαλά των ανθρώπων. Οι ταινίες μας λένε ότι ο κόσμος βρίσκεται ήδη σε μια πολύ επισφαλή κατάσταση για να προσθέσει ακόμα περισσότερο πόνο και καταστροφή».

Η άποψη του MOVE IT για το πιο επίκαιρο από ποτέ, Klondike.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos