Berlinale 2021: "Natural light" - Κριτική

Δημοσίευση: 6 Μαρτίου 2021, 14:31
Συντάκτης:

Xειμώνας 1943. Β’ Παγκόσμος Πόλεμος. Μια ειδική μονάδα Ούγγρων στρατιωτών (σύμμαχοι των Γερμανών) έχουν επιφορτιστεί να «καθαρίσουν» περιοχές της -κατεχόμενης- Ουκρανίας από Ρώσους αντάρτες. Ο Ιβάν Σεμέτκα θα βρεθεί να ηγείται του λόχου, όταν σε μια ενέδρα σκοτώνεται ο διοικητής τους.

<a href="/synenteyxeis/rantoy-tzoynte-ti-einai-pragmatika-hydaio/65274">Ράντου Τζούντε: "Τι είναι πραγματικά χυδαίο;"</a>ΣΧΕΤΙΚΑΡάντου Τζούντε: "Τι είναι πραγματικά χυδαίο;"

Θα μπορέσει να οδηγήσει τους άνδρες του με ασφάλεια; Θα καταφέρει να βρει την προσωπική του λύτρωση για τις φρικαλεότητες που εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια του και συνεχώς; Να αντισταθεί στην επέλαση της βίας;

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Ούγγρου Ντένες Νάγκι, είναι μια (ίσως υπερβολικά) αργόσυρτη και σκοτεινή αντιπολεμική ταινία, φωτογραφημένη αριστουργηματικά, καταφέροντας σχεδόν με «Natural Light» (όπως και ο τίτλος), να σε εντάξει στο φυσικό πεδίο της μάχης και να σε καθηλώσει εκεί, παρά την μονότονη στωικότητα που στο όριο της επιτήδευσης επιλέγει ο δημιουργός της για να δομήσει τον αφηγηματικό του ιστό.

Λουσμένο σε έναν υγρό φωτισμό, με πρόσωπα βαμμένα σε λάσπη, μια κάθοδος στο άγνωστο της δυστυχίας και συνεχή ηθικά διλήμματα. Ποια είναι τα άκρα της ανηθικότητας που μπορείς να δοκιμάσεις για να επιβιώσεις; Είσαι ένοχος αν παραμένεις απλός παρατηρητής σε φρικαλεότητες για τις οποίες δεν ευθύνεσαι;

Μια αυστηρά art-house δημιουργία, συγγενής προς τον «Γιό του Σαούλ», η οποία αποδυναμώνει σταδιακά τις πεποιθήσεις και τις συνειδησιακές επιλογές για το σωστό και το λάθος, μέσα από μια τελικά μινιμαλιστικού εξπρεσσιονισμού καλλιτεχνική προσέγγιση, με μια απεικόνιση της οδύνης στα πρόσωπα και τις εκφράσεις προς τον τρόμο.

Μια απαιτητική ταινία που θεωρεί ως προαπαιτούμενο ότι θα βαδίσεις, αργά και μονότονα πλάι στους πρωταγωνιστές της και δεν θα μασουλήσεις απλά το ποπ κορν αναμένοντας εφετζήδικη δράση. Tότε θα καταφέρει να τρυπώσει κάτω από το δέρμα σου και να σε ενοχλήσει.

Βραβεύτηκε για την σκηνοθεσία της στην φετινή Berlinale.

Το MOVE IT φέτος παρακολουθεί για 11η συνεχόμενη χρονιά το Φεστιβάλ Βερολίνου, αυτή την φορά από το σπίτι. Θα σας μεταφέρουμε τον παλμό της διοργάνωσης και όσα αξίζουν να διαβαστούν στο ειδικά διαμορφωμένο section μας, το οποίο θα ανανεώνεται καθημερινά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos