Berlinale 2020: "Delete History" - Κριτική

Δημοσίευση: 26 Φεβ. 2020, 12:50
Συντάκτης:

Με το που βλέπει κανείς τα ονόματα Benoît Delépine και Gustave Kervern ξέρει πως θα δει μία άκρως διασκεδαστική ταινία. Το δίδυμο το επιτυγχάνει για άλλη μία φορά, έχοντας φυσικά στο καστ και ονόματα όπως Blanche Gardin, Denis Podalydes της Comédie-Française, αλλά και την καυστική Corinne Masiero. Το Delete History είναι μία γαλλική κωμωδία, που αποδίδει με έναν έξυπνο τρόπο την τρέλα της σύγχρονης εποχής, με έναν σαρκαστικό κι άκρως σατιρικό τρόπο.

<a href="/synenteyxeis/mpil-nai-o-haraktirismos-emporiko-einai-mia-poly-omorfi-lexi/65348">Μπιλ Νάι: "Ο χαρακτηρισμός εμπορικο είναι μια πολύ όμορφη λέξη"</a>ΣΧΕΤΙΚΑΜπιλ Νάι: "Ο χαρακτηρισμός εμπορικο είναι μια πολύ όμορφη λέξη"

Στο πρώτο μισό ταινίας οι πρωταγωνιστές μας κάνουν ό,τι μπορούν για να διαχειριστούν τις συνέπειες της τεχνολογίας, της οποίας είναι δέσμιοι, αλλά και τη δική τους χαζομάρα. Με πολλά, μικρά ξεκαρδιστικά σκηνικά, που όλα δένουν μεταξύ τους οι σκηνοθέτες αφηγούνται την ευρύτερη ιστορία. Έτσι μαθαίνουμε πως η Marie (Blanche Gardin) προσπαθεί να μην χάσει το σεβασμό του γιού της, όταν γνωρίζει έναν νεαρό άντρα σε ένα μπαρ, καταλήγει στο κρεβάτι του και εκείνος την εκβιάζει την επόμενη μέρα έχοντας βγάλει ένα βιντεάκι με εκείνη, ο Bertrand (Denis Podalydès) βρίσκεται με δεκάδες πιστωτικές κάρτες χρεωμένες και με την κόρη του να έχει βιώσει cyberbullying στο σχολείο δίχως να ξέρει πώς να τη στηρίξει, και η Christine (Corinne Masiero) είναι εθισμένη στις σειρές με αποτέλεσμα να χάσει τη δουλειά της. Έχει πάντοτε μαζί της ένα κίτρινο γιλέκο και παίρνει πολύ χαμηλή βαθμολογία στην νέα της δουλειά ως σοφέρ, κάτι που θέλει να αλλάξει.

Αυτό λοιπόν το τρίο καταστροφής, που άλλοτε φαίνονται απλώς παρανοϊκοί και άλλοτε απλώς αθώοι, δίχως να είναι έτοιμοι για την ενήλικοι ζωή και την προσαρμογή στην πραγματικότητα, αποφασίζει να κάνει κάτι δονκιχωτικό για να αντιμετωπίσει όλες αυτές τις δυσκολίες: να τα βάλει με τους μεγάλους τεχνολογικούς γίγαντες. Κάπως έτσι ακολουθούμε τις τρελές τους περιπέτειες, που όλες συνδέονται μέσω μπόλικης δόσης χιούμορ. Τα κομμάτια του Daniel Johnston, που πλαισιώνουν τις σκηνές συνεισφέρουν στην ιδιαίτερη αισθητική της ταινίας. Γελάμε, γιατί κάποιες φορές νιώθουμε άβολα, κάποιες φορές ταυτιζόμαστε με τους ήρωες, κάποιες φορές τους λυπόμαστε και κάποιες φορές συνειδητοποιούμε πόσο μεγάλη δυσκολία έχουν και πόσο αιθεροβάμονες είναι.

Το Delete History είναι μία ταινία που θα περάσεις καλά. Είναι μία ταινία με επίκαιρα θέματα, που όμως πέφτει λίγο στην παγίδα της εύκολης κριτικής που συνήθως ασκείται στις νέες τεχνολογίες και σε παρόμοια θέματα. Ναι, πράγματι οι νέες τεχνολογίες και η τεχνητή νοημοσύνη ίσως οδηγήσει στο να απολυθούν εργαζόμενοι και να χαθούν θέσεις εργασίας, όπως μας λέει η ταινία, όμως κανείς δεν ασχολείται με το ότι θα δημιουργηθούν άλλες δουλειές που δεν φανταζόμαστε καν. Ναι, πράγματι μπορεί κάποιος να πέσει θύμα απάτης και να τον εκβιάσουν με κάποιο revenge porn βιντεάκι ή να παρακολουθούν τα δεδομένα του, αλλά κανείς δεν ασχολείται με το ότι γίνονται βήματα να αντιμετωπιστούν όλα αυτά, με νόμους να έχουν περαστεί και να αναθεωρούνται συνεχώς. Κάπως αυτή η κριτική που θέλουν να ασκήσουν οι σκηνοθέτες, όσο καλές προθέσεις κι αν έχει, γίνεται λιγάκι επιπόλαια.

Αυτή την ταινία σίγουρα δεν θα τη θυμόμαστε σε χρόνια από τώρα, όμως είναι βέβαιο πως θα περάσουμε ένα απολαυστικό δίωρο, βλέποντας αστεία περιστατικά μίας γκροτέσκας πραγματικότητας. Κι αυτό έχει τη σημασία του.

6 / 10

70ο Φεστιβάλ Βερολίνου. Οι βαθμολογίες του MOVE IT για τις ταινίες του Διαγωνιστικού:

The Intruder (1/10)Hidden Away (7,5/10)First Cow (7/10), The Salt Of Tears (4/10), All The Dead Ones (4/10), Undine (8/10), Delete History (6/10), My Little Sister (7/10), Siberia (1,5/10), The Woman Who Ran (6,5/10), Bad Tales (5,5/10), Never Rarely Sometimes Always (5,5/10), Berlin Alexanderplatz (-), Dau Natasha (-), The Roads Not Taken (-), Days (-), Irradiated (-), There Is No Evil (-)

 

Το 70ο Φεστιβάλ του Βερολίνου διεξάγεται 20 Φεβρουαρίου με 1 Μαρτίου 2020, το MOVE IT βρίσκεται εκεί με την πολυπληθέστερη αποστολή για ελληνικό μέσο και σας μεταφέρει για 10η συνεχή χρονιά όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις αίθουσες της αγαπημένης μας ευρωπαϊκής πόλης, στο ειδικά διαμορφωμένο section μας.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos