Berlinale 19: "Δεν είμαστε η μαφία του Netflix!"

Berlinale 19: "Δεν είμαστε η μαφία του Netflix!"
Δημοσίευση: 15 Φεβ. 2019, 04:57
Συντάκτης:

Η Isabel Coixet, αγαπημένη δημιουργός της Berlinale, επέστρεψε φέτος στο Διαγωνιστικό με το «Elisa y Marcela», μια original παραγωγή του Netflix, με θέμα την αληθινή ιστορία δύο γυναικών από την Ισπανία, οι οποίες κατάφεραν κάτι πρωτοφανές: να παντρευτούν η μία την άλλη στην Ισπανία των αρχών του 20ου αιώνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ"M – A City Hunts a Murderer": Ένας τρόμος που σιγοκαίει

Η Coixet έφτασε στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε τη δημοσιογραφική προβολή της ταινίας συνοδευόμενη από τις δύο πρωταγωνίστριές της, Natalia de Molina (Elisa) και Greta Fernández (Marcela), και έτοιμη να μιλήσει για τις αντιδράσεις που ξεσήκωσε η συμμετοχή της ταινίας στο Διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ, με 160 Γερμανούς αιθουσάρχες να ζητούν την απόσυρσή της, λόγω του ότι αποτελεί παραγωγή του Netflix.

Συγκεκριμένα, δήλωσε τα παρακάτω:

«Όταν άρχισα να δουλεύω το σενάριο της ταινίας, πριν από μια δεκαετία, το Netflix δεν υπήρχε ακόμα. Έψαχνα για πολύ καιρό χρηματοδότηση και κανείς δεν ενδιαφερόταν. Ήμουν όμως παθιασμένη με τη συγκεκριμένη ιστορία, έτσι όταν το Netflix πρότεινε να τη χρηματοδοτήσει, η απάντησή μου ήταν φυσικά θετική. Εξαρχής συμφωνήθηκε ότι η ταινία θα προβληθεί στους κινηματογράφους, δεν υπήρξε διαπραγμάτευση για την προβολή της στην Berlinale»

Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες ότι το Netflix μειώνει τη θέση του κινηματογράφου στον πολιτισμό, απάντησε ως εξής: «Ο πολιτισμός πρέπει να σέβεται τους δημιουργούς και το να υποστηρίζει κανείς ότι η ταινία δεν ανήκει στο Φεστιβάλ και πρέπει να αποσυρθεί από το Διαγωνιστικό τμήμα, αρχικά με πονάει και επίσης δεν μου φαίνεται κάτι ιδιαίτερα πολιτισμένο. Δεν γίνεται να μας αντιμετωπίζουν σαν μια είδους μαφίας που προσπάθησε να περάσει παράνομα την ταινία στο Φεστιβάλ. Αυτό δείχνει έλλειψη σεβασμού, τόσο στη δουλειά μου όσο και στον κόπο των ηθοποιών και του συνεργείου μου. Η ταινία θα προβληθεί κανονικά στους κινηματογράφους της Ισπανίας και, ανάλογα με την απήχησή της, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να προβληθεί και σε αίθουσες άλλων χωρών. Υπάρχει μάλιστα ήδη ενδιαφέρον για προβολή της ταινίας στη Βραζιλία, ειδικά τώρα που η κυβέρνηση της χώρας έχει δηλώσει ότι θα απαγορέψει τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να γίνει εφικτή μια είδους συνύπαρξη ανάμεσα στις ταινίες που προορίζονται για streaming και αυτές που προορίζονται για το σινεμά»

Εξηγώντας για ποιο λόγο επέλεξε ασπρόμαυρη φωτογραφία, η Coixet δήλωσε ότι είχε εξαρχής φανταστεί έτσι το φιλμ, πράγμα που δημιουργούσε πρόβλημα με τους παραγωγούς, οι οποίοι υποστήριζαν ότι το κοινό δεν θέλει να βλέπει ασπρόμαυρες ταινίες, κάτι που σύμφωνα με την ίδια δεν ισχύει, αναφέροντας ως τρανταχτά παραδείγματα το «Roma» του Αλφόνσο Κουαρόν και τον «Ψυχρό Πόλεμο» του Πάβελ Παβλικόφσκι.

Για την επιλογή της να προβάλει φωτογραφίες από γάμους μεταξύ γυναικών στους τίτλους τέλος του «Elisa y Marcela» κι αν αυτό αποτελεί πολιτική δήλωση, η Coixet είπε ότι πολλές LGBTQ οργανώσεις ήρθαν σε επαφή μαζί της, θέλοντας να συμμετέχουν με κάποιο τρόπο στην ταινία. Έτσι, αποφάσισε να προβάλει στο τέλος ζευγάρια γυναικών διαφορών ηλικιών και εθνικοτήτων, τονίζοντας ότι παρότι ο γάμος μεταξύ γυναικών είναι νόμιμος πλέον σε ορισμένες χώρες, σε πολλές άλλες δεν ισχύει το ίδιο, ενώ σε κάποιες μπορεί να βρεθείς ακόμα και στη φυλακή αν φιλήσει ένα κορίτσι. Η ίδια δήλωσε αλλεργική στον θεσμό του γάμου, αλλά παράλληλα πιστεύει ότι κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει δικαίωμα να παντρευτεί όποιον και ό,τι θέλει, ακόμα κι αν πρόκειται για τον σκύλο του ή την τσάντα του!

Όταν ρωτήθηκε για την εκπροσώπηση των αντρών στην ταινία, την οποία δημοσιογράφος χαρακτήρισε «προκατειλημμένη», η Coixet απάντησε εκφράζοντας την αγάπη της για το αντρικό φύλο και ενημερώνοντάς μας ότι ο σύντροφός της βρισκόταν επίσης στην αίθουσα. Απευθυνόμενη στον δημοσιογράφο που έθεσε την ερώτηση, πρόσθεσε ότι «όσα συνέβησαν στο ζευγάρι της ταινίας ήταν στην πραγματικότητα πολύ χειρότερα απ’ όσα δείξαμε και παρότι οι άντρες ήταν αυτοί που αντέδρασαν με βία απέναντί τους, οι γυναίκες του χωριού δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να τις βοηθήσουν. Καταλαβαίνω ότι οι άντρες αισθάνεστε μια απειλή λόγω του #MeToo και η αλήθεια είναι ότι κάποιοι από εσάς είστε μαλάκες, υπάρχουν όμως και μαλακισμένες γυναίκες!»

Το 69ο Φεστιβάλ του Βερολίνου διεξάγεται 7-17 Φεβρουαρίου 2019, το MOVE IT βρίσκεται εκεί, αυτόφωτο και αυτοχρηματοδοτούμενο με 5 διαπιστευμένους δημοσιογράφους και σας μεταφέρει για 9η συνεχή χρονιά όλα όσα αξίζουν να διαβάσετε μέσα και έξω από τις αίθουσες της αγαπημένης μας ευρωπαϊκής πόλης. Όλα εδώ.

Δημοσίευση: 15 Φεβ. 2019, 04:57
Συντάκτης:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Viena and the Fantomes

Viena and the Fantomes

Σύνοψη: Η Βιένα, είναι μια όμορφη, νεαρή  κοπέλα, που συνοδεύει τους Fantomes, ένα νευρικό...
11 ώρες