"M – A City Hunts a Murderer": Ένας τρόμος που σιγοκαίει

Δημοσίευση: 21 Φεβ. 2019, 22:38
Συντάκτης:

Σύνοψη: Δύο μικρά κοριτσάκια εξαφανίζονται χωρίς ίχνη και όλη η Βιέννη είναι σε αναστάτωση. Οι γονείς προσπαθούν να προστατεύσουν τα παιδιά τους ενώ η αστυνομία βρίσκεται σε αναζήτηση στοιχείων. Αρκετοί ένοχοι εμφανίζονται στα δύο πρώτα επεισόδια όμως κανείς δεν φαίνεται να είναι ο δράστης.

<a href="/festival-verolino/berlinale-19-bait-kritiki/59999">Berlinale 19: "Bait" - Κριτική</a>ΣΧΕΤΙΚΑBerlinale 19: "Bait" - Κριτική

Άποψη: Από το θρυλικό “M” του Φριτς Λανγκ και τον γερμανικό εξπρεσιονισμό εμπνέεται ο Ντέιβιντ Σάλκο, δημιουργός του “M – A City Hunts a Murderer”,μίας σειράς έξι επεισοδίων που προβάλλεται αυτές τις μέρες στο Φεστιβάλ Βερολίνου, περισσότερο για να αποτίσει φόρο τιμής στην ταινία του 1931 παρά να δημιουργήσει ένα remake. Ο βασικός άξονας με τα εξαφανισμένα κοριτσάκια είναι ο ίδιος αλλά ο Σάλκο του δίνει μια πιο ανοιχτή κοινωνική διάσταση, βάζει περισσότερους χαρακτήρες να συνδράμουν στην ιστορία και εκμεταλλεύεται την τεχνολογική ανάπτυξη υπέρ του.

Με το χιόνι να πέφτει ασταμάτητα στην Βιέννη και την μικρή Έλσι να περπατά μόνη της στους δρόμους η εικόνα που έχουμε από την αρχή για την σειρά είναι άκρως κινηματογραφική και μυστήρια για να τραβήξει την προσοχή σου. Αν προσθέσουμε και τον τρομακτικό σκοπό που ακούγεται σε επανάληψη σε κάθε - εν δυνάμει – σκηνή ενδιαφέροντος αλλά και έναν κλόουν (δίχως να γίνεται κακόγουστο), τότε το “M – A City Hunts a Murderer” αρχίζει και σιγοκαίει και επαναφέρει τους χειρότερους εφιάλτες στην οθόνη σου.

Οι πολλοί χαρακτήρες που υπάρχουν στο σενάριο, με διαφορετικό παρελθόν ο καθένας και με διαφορετική ψυχολογική ανάμειξη στην υπόθεση, είναι το γερό χαρτί του σκηνοθέτη και το χρησιμοποιεί ήδη από τα πρώτα δύο επεισόδια αφιερώνοντας λίγο χρόνο στον καθένα και χτίζοντας βάσεις για την συνέχεια, η οποία όπως όλα δείχνουν δεν θα απογοητεύσει.

Εξαιρετική επιλογή για το τηλεοπτικό κομμάτι που έχει φτιάξει η Berlinale, ένα καθαρόαιμα αστυνομικό θρίλερ που κουβαλάει τον χαρακτήρα του Nordic Noir, με σκοτεινά σημεία και ηθικές προσεγγίσεις να μπλέκουν την κατάσταση, και όλα τα σωστά υλικά για να ξεχωρίσει από τον σωρό. Aπό το καστ ξεχωρίζουν οι Udo Kier, Lars Eidinger (Personal Shoper, Clouds of Sils Maria) και Moritz Bleibtreu (Τρέξε Λόλα Τρέξε, The experiment).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos