Berlinale 18 – Στίβεν Σόντερμπεργκ: "Eνθουσιάστηκα με το iPhone"

Δημοσίευση: 21 Φεβ. 2018, 23:18
Συντάκτης:

Ο Στίβεν Σόντερμπεργκ είναι για 5η φορά υποψήφιος για τη Χρυσή Άρκτο στη Berlinale με τη νέα του ταινία, με τίτλο «Unsane».

Στη συνέντευξη τύπου, που ακολούθησε τη δημοσιογραφική προβολή της ταινίας, ο 55χρονος Αμερικανός δημιουργός ρωτήθηκε αρχικά για τη δυναμική επιστροφή του στον κινηματογράφο. Η τελευταία του ταινία, πριν το περσινό «Logan Lucky» και το φετινό «Unsane», ήταν το «Side Effects» του 2013, ενώ στο μεταξύ ασχολήθηκε με τηλεοπτικά projects, όπως το «The Knick», το «Girlfriend Experience», το «Godless» και το πρόσφατο «Mosaic».

«Είχα μπερδέψει τον εκνευρισμό που ένιωθα προς την κινηματογραφική βιομηχανία με το έργο μου ως σκηνοθέτης. Αλλά αποφάσισα ότι μου αρέσει η δουλειά μου. Και με το Unsane, νιώθω ότι επέστρεψα στο είδος ταινιών που απολάμβανα ως έφηβος.»

Στη συνέχεια, ρωτήθηκε για τη «συνεργασία» του με τον Πίτερ Άντριους (σημ: το ψευδώνυμο που χρησιμοποιεί για να υπογράψει τη δουλειά του ως διευθυντής φωτογραφίας των ταινιών του) και απάντησε, γελώντας, ότι ο Άντριους είναι «ένας οικονομικός συνεργάτης, που δουλεύει γρήγορα και δεν μιλάει πολύ. Γι’ αυτό, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε».

Η ταινία γυρίστηκε με iPhone και η επιλογή του αυτή μονοπώλησε όπως ήταν φυσικό το περιεχόμενο των ερωτήσεων που δέχτηκε. «Κάθε 6 μήνες κυκλοφορεί κι ένα καινούργιο γκάτζετ που κάνει τη δουλειά ενός κινηματογραφιστή ακόμα πιο συναρπαστική. Οι κινηματογραφιστές μπορούν πλέον να εξασκούν μεγαλύτερο έλεγχο στη διαδικασία της δημιουργίας μιας ταινίας. Με το iPhone, μπορούσα να βρω το κάδρο, να τοποθετήσω την κάμερα όπου ακριβώς ήθελα και να κάνω το γύρισμα.  Μου άρεσε πάρα πολύ, είμαι ενθουσιασμένος. Μετά από αυτή την εμπειρία, θα δυσκολευτώ να επιστρέψω σε πιο παραδοσιακές πρακτικές κινηματογράφησης. Ξεκινάω σε μια εβδομάδα τα γυρίσματα της νέας μου ταινίας (σημ: ένα άτιτλο προς το παρόν project για την υπόθεση των Panama Papers) και σκοπεύω να χρησιμοποιήσω κάποιες από τις μεθόδους που χρησιμοποίησα στο Unsane»

Δήλωσε επίσης ότι πειραματιζόταν επί 2 χρόνια με το iPhone, χωρίς να έχει αρχικά ως σκοπό να γυρίσει μια ταινία: «Δεν θέλω η ταινία αυτή να χαρακτηριστεί ‘iPhone movie’. Αν βέβαια ο κόσμος αποφασίσει να τη δει από περιέργεια, τότε δεν με πειράζει. Με όλες τις τεχνολογικές εξελίξεις που βιώνουμε, είναι μια συναρπαστική περίοδος για να γυρίζει κανείς ταινίες. Το κενό ανάμεσα σε μια ιδέα και την εκτέλεσή της μικραίνει διαρκώς. Μπορείς να πειραματίζεσαι συνέχεια με νέες ιδέες. Εύχομαι να μπορούσα να είχα τον σημερινό εξοπλισμό όταν ήμουν 15 χρονών.»

Ήταν στα αρχικά σχέδιά του η κυκλοφορία του Unsane στις αίθουσες; «Αρχικά, είχα στο μυαλό μου να κυκλοφορήσω την ταινία σε κάποια πλατφόρμα streaming. Αλλά μόλις είδα το υλικό που είχαμε από τα γυρίσματα, αποφάσισα ότι ήθελα να προβληθεί στις αίθουσες. Αν κάτι έμαθα από το ‘Logan Lucky’ (σημ: η αμέσως προηγούμενη ταινία του) είναι ότι για να πάει κάποιος στο σινεμά να δει μια ταινία, θα πρέπει να δώσεις χρήματα για να παιχτεί το trailer στην τηλεόραση. Στο ‘Logan Lucky’ είχα την ιδέα να χρησιμοποιήσουμε τα λεφτά του marketing για να γεμίσουμε τα social media με σχετικό περιεχόμενο, αλλά το κοινό που προσεγγίσαμε δεν ανταποκρίθηκε. Έτσι, θα επιστρέψω στις τηλεοπτικές διαφημίσεις για το ‘Unsane’»

Ποια είναι η γενικότερη άποψή του για την τεχνολογία; «Δεν πιστεύω ότι τα προβλήματα της ανθρωπότητας μπορούν να λυθούν από την τεχνολογία. Τα προβλήματα αυτά είναι ριζωμένα μέσα μας και θα πρέπει να οδηγηθούμε προς ένα νέο, συλλογικό διαφωτισμό για να τα αντιμετωπίσουμε. Δεν πρέπει ποτέ να υποτιμούμε την τάση του ανθρώπου να αξιοποιεί την τεχνολογία εκμεταλλευόμενος τις πιο καταστροφικές επιπτώσεις της. Αντί αυτού, θα έπρεπε να την αξιοποιούμε για να συνδεθούμε και να συμπεριφερόμαστε με περισσότερο σεβασμό στον συνάνθρωπό μας. Όμως, οι κακές ιδέες ταξιδεύουν δυστυχώς πιο γρήγορα από τις καλές και η τεχνολογία αυξάνει την ταχύτητά τους.»

Η κεντρική ηρωίδα του Unsane, την οποία υποδύεται η Κλερ Φόι του «The Crown», έρχεται αντιμέτωπη με τον stalker της, έναν άντρα που την τρομοκρατεί ψυχολογικά επί σειρά ετών. Υπάρχει κάποια σύνδεση της ταινίας με το κίνημα του #MeToo;

«Η ταινία αυτή γυρίστηκε τον περασμένο Ιούνιο, τέσσερις περίπου μήνες πριν τον καταιγισμό των αποκαλύψεων και το κίνημα #MeToo. Αλλά αυτά τα θέματα υπήρχαν ανέκαθεν. Εάν η ταινία μοιάζει επίκαιρη, αυτό είναι κάτι εντελώς συμπτωματικό. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι το τι συμβαίνει στους ανθρώπους που παγιδεύονται από ένα σύστημα που θέλει να κλέψει την προσωπική τους ταυτότητα.»

Τέλος, όταν δημοσιογράφος του είπε ότι η ενηλικιώθηκε όταν είδε το «Σεξ, Ψέματα και Βιντεοταινίες» (σημ: η ταινία για την οποία κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα το 1989), ο Σόντερμπεργκ είπε γελώντας ότι αυτό ισχύει και για τον ίδιο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos