Berlinale 18 - "3 days in Quiberon" - Κριτική

Δημοσίευση: 20 Φεβ. 2018, 05:04
Συντάκτης:

Το πορτραίτο της Romy Schneider (η Marie Baumer της μοιάζει ΠΟΛΥ) όπως αυτή ήταν καταρρακωμένη ψυχολογικά και σωματικά στα τελευταία χρόνια της ζωής της, επιχειρεί η σκηνοθέτης Emily Atef σε αυτό το ασπρόμαυρο φιλμ στα πλαίσια του διαγωνιστικού τμήματος της Berlinale.

Οι «3 μέρες στο Quiberon» είναι μια κλειδαρότρυπα μέσα από την οποία η Atef μας δίνει μια γεύση από τη δαιδαλώδη προσωπικότητα της εικονικής ηθοποιού. Πρόκειται για την τελευταία συνέντευξη που έδωσε στον Michael Jurgs για το περιοδικό Stern, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα τις διάσημες φωτογραφίες του Robert Lebeck. Μέσα από αυτές προσπαθεί να συνθέσει μια μελαγχολική δραματουργία των πραγματικών γεγονότων των ημέρων αυτών. Το αποτέλεσμα όμως δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας.

Μερικά όμορφα, μελετημένα κάδρα του κέντρου αποτοξίνωσης στο Quiberon ηρεμούν το μάτι και αρμόζουν στο ασπρόμαυρο. Όταν όμως οι διάλογοι ξεκινούν, η επιλογή του μη χρώματος μοιάζει κάπως ξένη και είναι προφανές ότι η έμπνευση της είναι απλά οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες της Romy.

Σε ρόλο καρικατούρα εμφανίζεται ο Denis Lavant, παίζοντας το Γάλλο μουσικό Glenmor, απλά για να διαβάσει ένα ποίημα στη Romy, να χορέψει μαζί της και να εξαφανιστεί. Aν η ταινία κράταγε αυτό το θεατρικό τόνο ίσως να ήταν χαριτωμένο, μα κατέληξε άκομψο.

Αν από το φιλμ απομακρύνουμε τη βαρύτητα της προσωπικότητας της Romy, μένουμε με την Baumer να θέλει να μας παρασύρει σε ένα συναισθηματικό rollercoaster. Και ενώ η ίδια δίνει τον καλύτερο της εαυτό σε ένα φιλμ που περιστρέφεται γύρω της, αυτό που απογοητεύει είναι η φτωχή ανταπόκριση των συνεργατών της και μια βιαστική σε αρκετές στιγμές να πει την ιστορία, σκηνοθεσία που χάνει πολύτιμο χρόνο σε άλλες.

Τελικά, η εμμονή της Atef για ακριβή αναπαράσταση του υλικού βάζει περιορισμούς αντί να απελευθερώσει το καστ σε αυτό το κύκνειο άσμα της Romy Schneider.

2 / 5

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos