Berlinale 16: Το Κινέζικο νέο έτος 'αλλάζει' τη Μπερλινάλε;

Δημοσίευση: 12 Φεβ. 2016, 13:48
Συντάκτης:

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου λαμβάνει χώρα εθιμοτυπικά κάθε χρόνο το Φεβρουάριο. Την ίδια περίοδο δηλαδή που στην Ασία γιορτάζεται το Κινέζικο νέο έτος, πράγμα που αποτρέπει πολλούς Ασιάτες κινηματογραφιστές από το να συμμετέχουν σε αυτό, αφού πρόκειται για τη μεγαλύτερη γιορτή τους, με κάθε εμπορική και επαγγελματική δραστηριότητα κυριολεκτικά να νεκρώνει για δύο εβδομάδες.
Ωστόσο, οι δεσμοί που διατηρεί η Μπερλινάλε με την Κινεζική κινηματογραφική σκηνή είναι πολύ δυνατοί, ενώ ήταν το πρώτο μεγάλο φεστιβάλ όπου προβλήθηκε Κινέζικη ταινία στο κύριο διαγωνιστικό τμήμα και συγκεκριμένα η ταινία "The Valley of the Lost Soul" (Wang hun gu) του Chun Yen το 1957, ενώ ήταν επίσης το πρώτο φεστιβάλ όπου απένειμε το πιο σημαντικό του βραβείο σε Κινέζικη ταινία.
Το 1988 ο Τζανγκ Γι Μόου κέρδισε το μεγάλο βραβείο για την ταινία του "Red Sorghum", μια πενταετία πριν ακόμα βραβευτεί στις Κάννες η αινία του Τσεν Κάιγκε "Farewell My Concubine", ;όπως επίσης και το "Woman sesame oil maker" το 1993,  ενώ ακολούθησαν δύο ακόμη  χρυσά βραβεία του Γερμανικού φεστιβάλ σε ταινίες Ασιατών (To "Tuya's Marriage" το 2007 και το "Black Coal, Thin Ice" το 2014 (θυμηθείτε κριτική από Μπερλινάλε εδώ ).


Τη σημερινή εποχή, όπου η Κινεζική κινηματογραφική παραγωγή έχει κάνει αλματώδη άνοδο είναι αδύνατο να παραβλεφθεί από τους ιθύνοντες κάθε μεγάλου κινηματογραφικού φεστιβάλ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το box office αυξήθηκε την περασμένη χρονιά κατά 48% στην Κίνα, δίνοντάς της τη δυνατότητα να τρέχει στην κούρσα και ακόμα και να ξεπεράσει ίσως την επόμενη χρονιά την Αμερική στα νούμερα, κάτι που θα την καταστήσει ως την πλέον σημαντική κινηματογραφική αγορά σε παγκόσμιο επίπεδο. Κάτι που σημαίνει ότι οι διοργανωτές θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψιν το εν λόγω σινεφίλ κοινό.
Αν και η αλλαγή των ημερομηνιών διεξαγωγής του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Βερολίνου θα ήταν ίσως μια πιο ευνοϊκή συνθήκη για την Κινεζική κινηματογραφική παραγωγή, ωστόσο κάτι τέτοιο προς το παρόν φαντάζει από δύσκολο έως ανέφικτο, κυρίως επειδή τα μεγάλα φεστιβάλ ανά τον κόσμο, είναι προγραμματισμένα με τέτοιον τρόπο , ώστε να μην συμπίπτουν και να μην επισκιάζουν το ένα το άλλο.

Από την πλευρά του πάντως και ο επικεφαλής του επικοινωνιακού τμήματος του φεστιβάλ Βερολίνου, Φρόικε Γκρέινερ, έσπευσε να διαψεύσει σενάρια που ήθελαν τους διοργανωτές να αναζητούν νέες ημερομηνίες για τη διεξαγωγή του φεστιβάλ τα επόμενα χρόνια λόγω... Κίνας, αναφέροντας ξεκάθαρα ότι  παρ'όλο που το Φεστιβάλ Βερολίνου συμπίπτει κάποιες φορές με το Κινέζικο νέο έτος, δεν σκέφτονται να αλλάξουν τις ημερομηνίες διεξαγωγής του, επισημαίνοντας ακόμη ότι είναι πολύ ευτυχής που αρκετοί Κινέζοι κινηματογραφιστές και στελέχη της κινηματογραφικής βιομηχανίας επισκέπτονται τη Μπερλινάλε παρά το γεγονός αυτό.
Για την ιστορία, η Μπερλινάλε ξεκίνησε το 1951 στο Δυτικό Βερολίνο ως εκδήλωση που γινόταν τους θετινούς μήνες, ενώ κάποια χρόνια αργότερα το φεστιβάλ μεταφέρθηκε το μήνα Φεβρουάριο. Σίγουρα δεν θα ήταν εύκολη μια μεταφορά του σε θερινούς μήνες, λόγω φεστιβάλ Βενετίας και Καννών, καθώς επίσης και λόγω θερινών διακοπών. Το μόνο 'σενάριο' που θα μπορούσε να ευδοκιμήσει θα ήταν να μεταφερθεί ένα μήνα αργότερα, ήτοι στα μέσα Μαρτίου, αφού θα είχε αφενός περάσει αρκετός καιρός από το φεστιβάλ Σαντάνς που διεξάγεται το Γενάρη, θα μεσολαβούσε εξίσου αρκετό διάστημα μέχρι το Φεστιβάλ των Καννών του ΜαΪου, ενώ δε θα συνέπιπτε και με τους εορτασμούς του Κινέζικου νέου έτους.
Ωστόσο, όπως αναφέρουμε παραπάνω, κάτι τέτοιο δε φαίνεται στον ορίζοντα, τουλάχιστον όχι προς το παρόν...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos