Θεσσαλονίκη 14: Ταινίες έναρξης και λήξης και καλεσμένοι

Δημοσίευση: 26 Οκτ. 2014, 18:03

Το 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης δίνει φέτος ραντεβού με το σινεφίλ κοινό από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 9 Νοεμβρίου 2014 στην ιστορική έδρα του θεσμού, Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας και στις αίθουσες του Λιμανιού, δίνοντας το στίγμα μιας δεκαήμερης γιορτής του ανεξάρτητου κινηματογράφου.

Η ταινία Λευκός θεός / White God του Κόρνελ Μούντρουτσο ανοίγει την αυλαία του 55ου ΦΚΘ την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014 στο Ολύμπιον, παρουσία του σκηνοθέτη. Στο φιλμ, ένα συναρπαστικό κράμα κινηματογραφικών ειδών, ηρωίδα είναι η 13χρονη Λίλι, η οποία επαναστατεί ενάντια στον κόσμο των ενηλίκων. Ταυτόχρονα, ο πιστός σκύλος της ηγείται μιας άγριας εξέγερσης των τετράποδων εναντίον των ανθρώπων, σε μια αλληγορική «δήλωση αλληλεγγύης για τους περιθωριοποιημένους και τους καταπιεσμένους», όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης, στον οποίο φέτος το φεστιβάλ πραγματοποιεί αφιέρωμα.

Η αυλαία της διοργάνωσης θα πέσει το Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014 στο Ολύμπιον, με την προβολή της ταινίας Ένα περιστέρι έκατσε σε ένα κλαδί, συλλογιζόμενο την ύπαρξη του / A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence του σπουδαίου Σουηδού δημιουργού Ρόι Άντερσον, στο έργο του οποίου η φετινή διοργάνωση πραγματοποιεί αφιέρωμα.

Το σπονδυλωτό φιλμ, το οποίο απέσπασε τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας, ολοκληρώνει την τριλογία του σκηνοθέτη με θέμα «το να είσαι άνθρωπος» και μέσα από το γνώριμο σουρεαλιστικό ύφος του, αγγίζει διαχρονικές θεματικές, όπως η θνητότητα, τα γηρατειά και η αγάπη.

Το 55ο Φεστιβάλ θα τιμήσουν με την παρουσία τους σημαντικά ονόματα από τον κινηματογραφικό χώρο: Η εμβληματική ηθοποιός και τραγουδίστρια Χάνα Σιγκούλα / Hanna Schygulla, ο πρωτοπόρος Σέρβος κινηματογραφιστής Ζέλιμιρ Ζίλνικ, ο Ούγγρος σκηνοθέτης Κόρνελ Μούντρουτσο / Kornél Mundruczó, η πρόσφατη ταινία του οποίου Λευκός θεός (βραβείο τμήματος Ένα Κάποιο Βλέμμα στο φεστιβάλ Κανών) θα ανοίξει την αυλαία του Φεστιβάλ, ο Ραμίν Μπαχράνι / Ramin Bahrani, απ’ τους πιο αξιόλογους εκπροσώπους του νέου ανεξάρτητου αμερικανικού σινεμά και ο αγαπημένος του ελληνικού κοινού Φατίχ Ακίν, με αφορμή την προβολή της νέας ταινίας του The Cut. 

Θα πραγματοποιηθούν και δύο masterclasses. «Πραγματικότητα και θαύμα». Masterclass με τον Ζέλιμιρ Ζίλνικ στην Αίθουσα Παύλος Ζάννας – Δευτέρα 3 Νοεμβρίου, 11:00. Ο Σέρβος σκηνοθέτης Ζέλιμιρ Ζίλνικ θα παρουσιάσει τη μεθοδολογία που εφαρμόζει στη δημιουργία σχεδόν όλων των έργων του, που καταπιάνονται με τη δέσμευση με τα κοινά, το χιούμορ, το γκροτέσκο, την κωμωδία και τη ρητή κοινωνική κριτική. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, o Ζίλνικ υπήρξε παρατηρητής των παράδοξων και παράλογων πλευρών, τόσο του ανθρώπινου πεπρωμένου όσο και των δομών του κράτους – από τις απαρχές του πρώιμου σοσιαλισμού έως την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού• από την οργάνωση και εκτέλεση του Πολέμου της Γιουγκοσλαβίας (τον οποίο ακολούθησε η διάλυση του κράτους, η εδραίωση της λεγόμενης «δημοκρατίας» και η ήττα της) έως την πιο πρόσφατη τάση του «όρκου πίστης και υποταγής» στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συντονίζει ο Δημήτρης Κερκινός.

«Το σινεμά του Ραμίν Μπαχράνι». Μasterclass και ανοιχτή συζήτηση με τον σκηνοθέτη στην αίθουσα Παύλος Ζάννας – Τρίτη 4 Νοεμβρίου, 11:00. Ο Ραμίν Μπαχράνι, ένας από τους πιο παραγωγικούς και αναγνωρισμένους σκηνοθέτες του αμερικανικού ανεξάρτητου κινηματογράφου, θα παραδώσει masterclass στο πλαίσιο των δράσεων του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ο Μπαχράνι θα μιλήσει για το έργο του και τι είναι αυτό που τον υποκινεί ως δημιουργό, καθώς και για θέματα όπως η χρηματοδότηση, η διανομή και άλλες προκλήσεις στην εκτέλεση παραγωγής μιας ταινίας. Την παρουσίαση θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
21 hours

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos