63ο ΦΚΘ: Ο Γιώργος Καπουτζίδης ambassador της Αγοράς

Δημοσίευση: 18 Οκτ. 2022, 15:13
Συντάκτης:

Με πρέσβη τον αγαπημένο σεναριογράφο, σκηνοθέτη και ηθοποιό Γιώργο Καπουτζίδη, με νέα επικεφαλής την Αγγελική Βέργου, με τη νεοσύστατη ενότητα Agora Series που πιάνει τον παλμό της εποχής, αλλά και με καινοτόμες δράσεις και πρωτοβουλίες που στηρίζουν το ελληνικό σινεμά, η Αγορά του 63ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (3-13/11/2022) ετοιμάζεται να υποδεχτεί την εγχώρια και διεθνή κινηματογραφική κοινότητα στη Θεσσαλονίκη.

<a href="/nea/i-elina-psykoy-kai-ta-adespota-kormia-tis/69430">Η Ελίνα Ψύκου και τα "Αδέσποτα κορμιά" της</a>ΣΧΕΤΙΚΑΗ Ελίνα Ψύκου και τα "Αδέσποτα κορμιά" της

Η Αγγελική Βέργου έχει διαγράψει μεγάλη πορεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, καθώς έχει διατελέσει επικεφαλής του Crossroads Co-production Forum από το 2019. Από το 2008 είναι υπεύθυνη συντονίστρια των αναπτυξιακών δραστηριοτήτων της Αγοράς του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Crossroads Co-production Forum, Agora Works in Progress κ.ά), καθώς και συντονίστρια των αναπτυξιακών δράσεων της Αγοράς Ντοκιμαντέρ του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (Docs in Progress, Thessaloniki Pitching Forum και των Ελληνικών ντοκιμαντέρ για το Doc Market). Εργάζεται στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης σε διάφορες θέσεις από το 2001.

Ως ambassador της Αγοράς στο φετινό Φεστιβάλ ο Γιώργος Καπουτζίδης θα προωθήσει τις σημαντικές διεργασίες μέσα από τις οποίες προκύπτει το σινεμά του αύριο, φροντίζοντας παράλληλα να επικοινωνήσει σε δημιουργούς, δημοσιογράφους, καθώς και στο ευρύ κοινό, τον σημαντικό ρόλο της.

Φέτος, η Αγορά πρωτοπορεί με νέες ενέργειες και δράσεις, που τα αποτελέσματά τους δεν αφορούν μόνο τους επαγγελματίες του χώρου, αλλά και κάθε σινεφίλ. Μέσα από τη νέα ενότητα Agora Series, το Φεστιβάλ τολμά να μιλήσει για τη σχέση σινεμά-τηλεόρασης και να διερευνήσει σε βάθος τις εκλεκτικές συγγένειες των δύο μέσων, φιλοξενώντας μεταξύ άλλων, masterclass του τηλεοπτικού σεναριογράφου και παραγωγού Victor Quinaz (σειρές Big Mouth, GLOW του Netflix, μεταξύ άλλων), με τίτλο «Don’t be scared, it’s only TV!». Ταυτόχρονα, μέσα από think tanks αναζητά προτάσεις και αλλαγές για την υποστήριξη της εγχώριας και ευρωπαϊκής κινηματογραφικής κοινότητας.

Όπως πάντα, η Αγορά στηρίζει το ελληνικό σινεμά, με πρωτοβουλίες που θα προσφέρουν σημαντική βοήθεια και πολύτιμα εργαλεία στους επαγγελματίες του σινεμά. Παράλληλα, φιλοξενεί μια σειρά από συναρπαστικές συζητήσεις με διακεκριμένους ομιλητές και καλεσμένους.

Με μια πρώτη συνοπτική ματιά, η Αγορά του 63ου ΦΚΘ:

● Λανσάρει τη νέα ενότητα Agora Series για σειρές και αφιερώνει μια ολόκληρη μέρα, την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου, στη μικρή οθόνη της εγχώριας και διεθνούς σκηνής.

● Ανακοινώνει την έναρξη μιας σειράς από Think Tanks για το μέλλον των κινηματογραφικών Αγορών και καλεί τις ευρωπαϊκές Αγορές σε συζήτηση και αναζήτηση λύσεων, προτάσεων και αλλαγών για την υποστήριξη της κινηματογραφικής κοινότητας. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης σε ειδική εκδήλωση στο επερχόμενο Φεστιβάλ Καννών τον Μάιο του 2023.

● Συνεχίζει για 2η χρονιά τη νέα πρωτοβουλία Agora Short Film Lab, σε συνεργασία με τα Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας και του Κλερμόν-Φεράν, στην οποία κορυφαίοι επαγγελματίες του σινεμά δίνουν πολύτιμες συμβουλές στους βραβευμένους σκηνοθέτες των δύο Φεστιβάλ.

● Συνεχίζει για 4η συνεχόμενη χρονιά τη δράση Meet the Future, που θα είναι αφιερωμένη στους νέους ηθοποιούς της ελληνικής παραγωγής, και διοργανώνει σειρά εργαστηρίων.

● Παρουσιάζει 14 νέα σχέδια σεναρίων στο Crossroads Co-Production Forum, 5 εκ των οποίων προέρχονται από την Ελλάδα, με σκοπό την επεξεργασία τους, την εξεύρεση συμπαραγωγών και χρηματοδοτήσεων.

● Καλωσορίζει 8 νέες ταινίες που βρίσκονται στο τελικό στάδιο παραγωγής στο Works in Progress, 3 εκ των οποίων προέρχονται από την Ελλάδα, με σκοπό την προώθηση σε ξένα φεστιβάλ, διανομείς και εκπροσώπους πωλήσεων, καθώς και τη χρηματοδότηση για την ολοκλήρωσή τους.

● Φιλοξενεί για 7η συνεχόμενη χρονιά τη δράση Thessaloniki Locarno Industry Academy, μια συνεργασία ανάμεσα στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο για νέους επαγγελματίες στον τομέα της διανομής.

● Παρουσιάζει μια σειρά από συναρπαστικές συζητήσεις στο πλαίσιο των Agora Talks.

● Κάνει βήματα ώστε οι δράσεις της να είναι βιώσιμες και να μειώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα.

Η Αγορά είναι το πιο δυναμικό και αναπτυξιακό κομμάτι του Φεστιβάλ από το οποίο έχουν ξεκινήσει την πορεία τους μερικές από τις πιο επιτυχημένες ταινίες των τελευταίων χρόνων. Θα πραγματοποιηθεί από τις 4 έως τις 12 Νοεμβρίου, υποστηρίζεται από το πρόγραμμα Creative Europe MEDIA και προσφέρει βραβεία σε υπηρεσίες και χρηματικά έπαθλα. Παράλληλα, η ψηφιακή βιντεοθήκη της επιστρέφει, σε συνεργασία με την επαγγελματική πλατφόρμα Cinando, και προσφέρει σε διαπιστευμένους επαγγελματίες την ευκαιρία να παρακολουθούν online περισσότερες από 200 επιλεγμένες ταινίες από την Αγορά και από το πρόγραμμα της 63ης διοργάνωσης.

Tα βραβεία του Crossroads Co-production Forum είναι: Το μεγάλο βραβείο post-production (εικόνα και ήχο) από την εταιρία Δύο Τριάντα Πέντε (2|35). Το βραβείο ανάπτυξης σεναρίου 8.000 ευρώ από το CNC (Centre National du Cinéma et de l'image animée). Το χρηματικό βραβείο ArteKino International Prize ύψους 6.000 ευρώ. Το χρηματικό βραβείο Finos Film 3.000 ευρώ σε ελληνικό πρότζεκτ. Η διαπίστευση του  Producer’s Network του Φεστιβάλ των Καννών. Η επιλογή ενός πρότζεκτ από το Sofia Meetings του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σόφιας. Η υποτροφία του Μεσογειακού Ινστιτούτου Κινηματογράφου Script 2 Film Workshops. Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ελληνικό πρότζεκτ της Initiative Film. Το βραβείο THESSALONIKI EAVE Marketing Workshop Scholarship. Τέλος, το χρηματικό βραβείο του Onassis Cinema Award ύψους 10.000 ευρώ σε ελληνικό πρότζεκτ που συμμετέχει στην Αγορά (Works in Progress και Crossroads Co-Production Forum).

Τα βραβεία του Agora Works in Progress είναι: Authorwave Post-production για υπηρεσίες post-production εικόνας, το βραβείο MuSou Music & Sound Award για υπηρεσίες ήχου/μουσικής, το βραβείο 119 Marvila Studios για υπηρεσίες μίξης ήχου, το Yafka VFX Award για υπηρεσίες οπτικών εφέ, το Onassis Cinema Award ύψους 10.000 ευρώ σε ελληνικό πρότζεκτ που συμμετέχει στην Αγορά (Crossroads Co-production Forum & Works in Progress), το Βραβείο Marketing ASTERISK*, καθώς και το βραβείο ΕΡΤ Agora Works in Progress των 2.000 ευρώ σε ελληνική ταινία.

To φετινό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης θα διεξαχθεί 3-13 Νοεμβρίου 2022. Το MOVE IT θα βρεθεί εκεί όπως κάθε χρόνο και θα σας μεταφέρει όλα όσα συμβούν. 

Τα πάντα για το φετινό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, στην ξεχωριστή ενότητα του MOVE IT που ανανεώνεται συνεχώς. 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos