23ο ΦΝΘ: "Reminiscences of a Journey to Lithuania" - Κριτική

Δημοσίευση: 9 Μαρτίου 2021, 18:13

Το μεγαλύτερο μέρος της φιλμογραφίας του Jonas Mekas και το ιδιαίτερο, ανεξάρτητο είδος σινεμά που καθιέρωσε, το “diary cinema”, αποτελείται από συλλογές και συνθέσεις αμοντάριστου συνήθως προσωπικού υλικού και εικόνων που κατάφερε να κινηματογραφήσει στη διάρκεια της ζωής του. Ο ίδιος άλλωστε ορίζει τον εαυτό του ως filmer (εικονολήπτης) και όχι ως filmmaker (κινηματογραφιστής).

<a href="/festival-thessalonikis/26o-festival-ntokimanter-thessalonikis-ayxisi-rekor-se-theates/69664">26o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Αύξηση-ρεκόρ σε θεατές</a>ΣΧΕΤΙΚΑ26o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Αύξηση-ρεκόρ σε θεατές

Στο “Reminiscences of a Journey to Lithuania” παρακολουθούμε μια αποσπασματική ροή εικόνων και λέξεων, σαν κομμάτια της ζωής που περνάει, με επίκεντρο την επιστροφή του δημιουργού στην πατρίδα του, την Λιθουανία, απ’ όπου αναγκάστηκε να διαφύγει στην διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.

Η καταγραφή του ξεκινά από την Νέα Υόρκη του 1950, στην οποία βρέθηκαν ως μετανάστες με τον αδερφό του. Περνά στην Λιθουανία,  και στο ταξίδι που πραγματοποίησαν το 1971, επιστρέφοντας στο σπίτι της μητέρας τους και της παιδικής τους ηλικίας μετά από δεκαετίες και καταλήγει σε μια σύντομη επίσκεψη στο Αμβούργο και στην Βιέννη αμέσως μετά. Τα τρία αυτά επεισόδια αποτελούν ένα συναισθηματικό αρχείο ζωής, το οποίο ο Mekas τακτοποιεί ατάκτως, εναλλάσσοντας εικόνες που διαμεσολαβούνται από εντυπώσεις, σκέψεις, συναισθήματα, ακόμα και ευφυολογήματα.

Η συλλογή αναμνήσεων του δημιουργού συνοδεύεται συνήθως από μια νοσταλγικότητα γι’ αυτό που δεν υπάρχει πια, και αποτελούν μια ωδή στις απλές, καθημερινές στιγμές της ζωής. Έτσι κι εδώ, οι προσωπικές του αναμνήσεις μπλέκουν με την αποτύπωση της ζωής της εποχής, ενός zeitgeist που μπορούμε να παρακολουθήσουμε εκ των έσω, μαζί με τον ίδιο, αλλά πλέον δεν υφίσταται. Αυτό άλλωστε δεν κάνουμε κι εμείς όταν κοιτάμε παλιές μας φωτογραφίες ή βίντεο; Ο Mekas επιστρέφει εκεί, σε έναν τόπο γνωστό αλλά και άγνωστο, σε μια ζωή κοντινή αλλά και μακρινή, με μια γλυκιά καταγραφή μιας προσωπικής αφήγησης που μοιάζει με αναζήτηση ταυτότητας και καθίσταται συλλογική μέσα από τα ευρεία γεγονότα και τις σκέψεις που διατρέχει.

Το υλικό που παρουσιάζεται στην οθόνη δεν είναι το πιο εύκολο για τον θεατή, καθότι είναι αρκετά πρώιμο τεχνικά και εναλλάσσεται γρήγορα, δοκιμάζοντας συχνά το μάτι, αλλά η αφήγηση επεκτείνει, στα σημεία που τοποθετείται, τις διαστάσεις και το νόημα αυτού που παρακολουθούμε κάμπτοντας τις όποιες αντιστάσεις. Η ωμότητα άλλωστε και η ανεπιτήδευτη φύση αυτού του «ερασιτεχνικού» είδους κινηματογράφησης είναι ο πυρήνας της γοητείας του.

Όσο κι αν μοιάζει ημιτελής ή ερασιτεχνική, η δουλειά του Mekas απηχεί έναν ολόκληρο τρόπο θέασης και κινηματογραφικής απεικόνισης της ζωής, ιστορικής και συναισθηματικής σημασίας, που δικαίως τον εδραίωσε στην ανεξάρτητη κινηματογραφική κοινότητα της Νέας Υόρκης. Το “Reminiscences of a Journey to Lithuania” είναι ένα προσωπικό ημερόλογιο κι ένα ταξίδι στο παρελθόν του, ένα νοσταλγικό μωσαϊκό στιγμών, ένα άλμπουμ κάπου-κάπου θολών αναμνήσεων που μας καλεί να ξεφυλλίσουμε μαζί του.

Aνδρομάχη Σδούκου

Tην ταινία μπορείτε να την δείτε εδώ.

To ΜΟVE IT παρακολουθεί το φετινό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Όλες οι κριτικές και ανταποκρίσεις μας βρίσκονται στο ειδικό section που έχουμε στήσει. 

Πρώτη δημοσίευση: 9 Μαρτίου 2021, 18:13
Ενημέρωση: 9 Μαρτίου 2021, 18:13

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos