Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου: Αφιέρωμα στις μοιραίες γυναίκες του νουάρ

Δημοσίευση: 18 Ιαν. 2022, 16:14

Από την Πέμπτη 27/1 μέχρι την Τετάρτη 2/2, το 34ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου δίνει το καθιερωμένο, ετήσιο ραντεβού του με το σινεφίλ κοινό, διαδικτυακά στην πλατφόρμα CINESQUARE, με δωρεάν πρόσβαση σε συνολικά 34 ταινίες και αφιερώματα στον ελληνικό και ευρωπαϊκό κινηματογράφο, αλλά και τα καθιερωμένα Βραβεία του φεστιβάλ.

<a href="/festival-panorama-eyropaikoy-kinimatografoy/36o-panorama-eyropaikoy-kinimatografoy-ta-vraveia/69145">36o Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου: Τα βραβεία</a>ΣΧΕΤΙΚΑ36o Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου: Τα βραβεία

Μετά την πρόσφατη ανακοίνωση του Διαγωνιστικού Τμήματος, παρουσιάστηκε ένα πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα στις «Μοιραίες γυναίκες του φιλμ νουάρ».

«Το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, πιστό στην υπεράσπιση των κινηματογραφικών ειδών από τον πρώτο χρόνο της ύπαρξής του, έχει μια ακόμα έκπληξη στο φετινό πρόγραμμά του: επτά φιλμ νουάρ στα οποία οι γυναίκες κυριολεκτικά ‘πρωταγωνιστούν’. Άλλοτε ως θύτες, άλλοτε ως θύματα, άλλοτε ως θύτες και θύματα συγχρόνως, κι άλλοτε ως ανεξάρτητες και χειραφετημένες, οι μοιραίες γυναίκες των φιλμ νουάρ προσφέρουν ένα καλειδοσκόπιο με πολλαπλά πρόσωπα και προσωπεία, συμπληρωματικά και αντιφατικά, αμφισβητώντας κάποια γνωστά στερεότυπα. Η επιλογή των ταινιών ξεφεύγει από τα γνωστά κλασικά φιλμ νουάρ που έχουμε δει πολλές φορές, και εστιάζει κυρίως σε ταινίες σπάνιες, ακόμα και για τους μυημένους. Επίσης, το αφιέρωμα δεν περιλαμβάνει μόνο ταινίες αμερικανικής παραγωγής (τρεις), αλλά και τέσσερις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες αγγλικής παραγωγής, ενώ δύο από αυτές δεν έχουν προβληθεί ποτέ στη χώρα μας».

Δημήτρης Παναγιωτάτος – Σκηνοθέτης

(επιμέλεια αφιερώματος)

Tread softly stranger Tread softly stranger

Αναλυτικά οι ταινίες:

Decoy (1946)

του Jack Bernhard, με τους Jean Gillie, Edward Norris, Robert Armstrong, Herbert Rudley, Sheldon Leonard. Δεν έχει προβληθεί στην Ελλάδα.

The strange love of Martha Ivers (1946)

του Lewis Milestone, με τους Barbara Stanwyck, Van Heflin, Lizabeth Scott, Kirk Douglas

Sudden fear (1952)

του David Miller, με τους Joan Crawford, Jack Palance, Gloria Grahame, Bruce Bennett, Virginia Huston

Chase a crooked shadow (1958)

του Michael Anderson, με τους Richard Todd, Anne Baxter, Herbert Lom, Alexander Knox, Faith Brook

Tread softly stranger (1958)

του Gordon Parry, με τους Diana Dors, George Baker, Terence Morgan, Patrick Allen, Jane Griffiths

Faces in the dark (1960)

του David Eady, με τους John Gregson, Mai Zetterling, John Ireland, Michael Denison, Tony Wright. Δεν έχει προβληθεί στην Ελλάδα. 

Walk a tightrope (1963)

του Frank Nesbitt, με τους Dan Duryea, Patricia Owens, Terence Cooper, Richard Leech, Neil McCallum

Εδώ όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το φετιό Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
38156
Spentzos
8900
Spentzos
8809
Summer
2854
BONEYARD | ΑΝΕΞΙΧΝΙΑΣΤΟΙ ΦΟΝΟΙ, από την Spentzos BONEYARD | ΑΝΕΞΙΧΝΙΑΣΤΟΙ ΦΟΝΟΙ, από την Spentzos