Πανόραμα 2022: “My Mother’s Swedish Heart” – Κριτική

Δημοσίευση: 1 Φεβ. 2022, 15:33

Σύνοψη: Tο καλοκαίρι του 1993, μια ομάδα Βόσνιων προσφύγων καταφεύγει στη Σουηδία λόγω του πολέμου στη Βοσνία. Ο Σουηδικός Ερυθρός Σταυρός τοποθετεί τους πρόσφυγες σε έναν χώρο για μετανάστες.

<a href="/festival-panorama-eyropaikoy-kinimatografoy/35o-panorama-black-stone-kritiki/67416">35ο Πανόραμα: &quot;Black stone&quot; - Κριτική</a>ΣΧΕΤΙΚΑ35ο Πανόραμα: "Black stone" - Κριτική

Ανάμεσά τους και το παντρεμένο ζευγάρι μεσηλίκων Ντερβίς και Αντέμ. Η Ντερβίς γνωρίζει τη Σουηδή Ίνγκριντ και παρά το γλωσσικό εμπόδιο, οι δυο τους γίνονται καλές φίλες. Όμως η Ντερβίς ανακαλύπτει ότι η Ίνγκριντ είναι βαριά άρρωστη...

Γνώμη: Παγκόσμια πρεμιέρα για τη νέα ταινία του Adis Bakrač, η οποία ολοκληρώθηκε μετά από πέντε χρόνια. Με πρώτη ύλη ένα μεγάλο κοινωνικοπολιτικό ζήτημα, η ιστορία ξεκινά σαν προσφυγικό δράμα, σύντομα όμως εξελίσσεται σε έναν ύμνο στην χωρίς όρια φιλία.

Τα γεγονότα διαδραματίζονται κυρίως ανάμεσα στην μικρή, φροντισμένη κουζίνα του ζευγαριού Ντερβίς και Αντέμ και στο τακτοποιημένο, τόσο σιωπηλό διαμέρισμα της Ίνγκριντ. Οι ξένες γλώσσες χρησιμεύουν περισσότερο σαν ήχος στο background, καθώς οι δύο γειτόνισσες επικοινωνούν με την έκφραση του προσώπου, το γέλιο, το κλάμα, με παλιές φωτογραφίες, αναμνήσεις, μουσικές και γεύσεις από τον τόπο τους. Οι δύο γυναίκες καταφέρνουν ό,τι πιο όμορφο μπορεί να συμβεί σε μια φιλία: μπορούν να είναι μόνες τους, μαζί.

Η Ντερβίς είναι η μητέρα, σύζυγος, φίλη που καθένας θα ήθελε δίπλα του. Με την καλή της κουβέντα για όλους και την καλή της καρδιά. Η επιστροφή στη Βοσνία σηματοδοτεί την αρχή του τέλους για όλα και κυρίως για την ελπίδα που κουβαλά μέσα της να έχει παραμείνει ο γιος της ζωντανός.

Η τελευταία σκηνή με την ανατροπή στο happy end και τη «μπηχτή» στις «αμερικανιές» είναι τόσο σκληρή, όσο και ρεαλιστική.

Και αποδεικνύει πως οι ευρωπαίοι κινηματογραφιστές συνεχίζουν να γυρίζουν ταινίες “με αγάπη και πάθος, αλλά και με πόνο και μόχθο”. Και έχουν ακόμα πολλά, σημαντικά να μας πουν.

Μάρω Ζουγανέλη

Την ταινία μπορείτε να την δείτε εδώ.

Εδώ όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το φετιό Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Ακολουθήστε το Move It στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του σινεμά!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Glorious

Glorious

Θα το βρείτε: Cosmote TV

Σύνοψη: Ο Γουές προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια του μετά τον χωρισμό. Μια τουαλέτα...
5 hours

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
16481
Tanweer
11170
Feelgood
6814
Το εγκλημα μου, 1η Ιουνιου Το εγκλημα μου, 1η Ιουνιου