Πανόραμα 13: "Όλα είναι δρόμος" - REVIEW

Πανόραμα 13: "Όλα είναι δρόμος" - REVIEW
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ To Move It σας πάει Berlinale
Δημοσίευση: 19 Νοε. 2013, 17:13

Όλα είναι δρόμος

Ηλία... ρίχτο: Τσετσένογλου για πάντα!

8 / 10

Η μοναξιά είναι θανάσιμη όταν κρατήσει πολύ, ωστόσο αναγκαία, θα μπορούσε να είναι το συμπέρασμα της συγκεκριμένης ταινίας. Μια ωδή στη μοναξιά, στον πόνο, στην απώλεια, στον άνθρωπο ως μοναχικό ον, στην αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι, στα βάθη της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης, με φόντο το επαρχιώτικο τοπίο της Βορείου Ελλάδας, που μας σερβίρει αριστοτεχνικά ο Παντελής Βούλγαρης, παρουσιάζοντας σπονδυλωτά τις ιστορίες του με πρωταγωνιστές ορισμένους από τους καλύτερους ηθοποιούς της χώρας μας (Δημήτρης Καταλειφός, Θανάσης Βέγγος Γιώργος Αρμένης).

Ο τίτλος είναι δανεισμένος από στίχο του ποιητή Γιάννη Τζανετάκη. Και φυσικά η επιλογή των πρωταγωνιστών δεν είναι διόλου τυχαία, αφού κάθε ένας αναλαμβάνει να σηκώσει επάνω του ολόκληρη την ιστορία. Ξεκινώντας από το δράμα ενός αρχαιολόγου που έχασε το γιο του φαντάρο και προσπαθεί να διώξει τη μοναξιά αναζητώντας αρχαίους τάφους στο ‘Χαιρώνειο Νόμισμα’, συνεχίζοντας με το ντοκυμενταρίστικο ‘Η τελευταία νανοχήνα’ στον Έβρο, για να φτάσει στο αποκορύφωμά της με το ‘Βιετνάμ’, όπου ο παρατημένος Γιώργος Αρμένης ως Μάκης Τσετσένογλου πραγματικά ‘τα σπάει’ από κάθε άποψη, σε ένα ρεσιτάλ ερμηνείας, αφήνοντας για πάντα το στίγμα του με το νταλκαδιάρικο ‘Ηλία... ρίχτο’, σε μια από τις καλύτερες σκηνές του ελληνικού σινεμά. Και φυσικά με ένα soundtrack ανάλογης επικότητας... Όλα είναι δρόμος ή αλλιώς η τριλογία της μοναξιάς. Γιατί όπως υποστήριζε και ο Τζον Στάιμπεκ, όλα τα σπουδαία και πολύτιμα πράγματα είναι μοναχικά....

ΥΓ: Κανείς δε μπορεί να ξεπεράσει την εικόνα του ΧάμφρεΙ Μπόγκαρτ με την καπαρντίνα στην Casablanca, ωστόσο μετά από την ταινία του Βούλγαρη, η ‘καπαρντίνα’ ως σύμβολο και ως αντικείμενο, αποκτά άλλη διάσταση για πάντα.

Ειρήνη Κατσαρά

Δημοσίευση: 19 Νοε. 2013, 17:13
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Odeon
16044
Seven
11166
Feelgood
8894
Village
8085