35ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου: Τα βραβεία

Δημοσίευση: 2 Δεκ. 2022, 02:16
Συντάκτης:

Με μια ζεστή τελετή λήξης έριξε αυλαία το 35ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Kινηματογράφου, ενώ λίγο πριν την προβολή, σε συνεργασία με την εταιρεία Rosebud.21, της ταινίας "Στα Ίχνη Του Καραβάτζο", απονεμήθηκαν αρχικά τα Βραβεία στα τιμώμενα πρόσωπα και ακολούθησε η ανακοίνωση και απονομή των Βραβείων του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος, από 3 διαφορετικές Επιτροπές. Αναλυτικά τα βραβεία, η σύνθεση των επιτροπών και το σκεπτικό τους:

<a href="/festival-panorama-eyropaikoy-kinimatografoy/36o-panorama-eyropaikoy-kinimatografoy-ta-vraveia/69145">36o Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου: Τα βραβεία</a>ΣΧΕΤΙΚΑ36o Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου: Τα βραβεία

Βραβείο στο Σέρβο σκηνοθέτη Emir Kusturica |

Το βραβείο απένειμε o Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού & Αθλητισμού της Περιφέρειας Αττικής, κ. Χάρης Ρώμας

Βραβείο στο σκηνοθέτη Τάκη Σπετσιώτη |

Το βραβείο απένειμε ο Νίνος Φένεκ Μικελίδης

Βραβείο στο σκηνοθέτη Δήμο Αβδελιώδη |

Το βραβείο απένειμε η ηθοποιός Δήμητρα Χατούπη

ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Μέλη Επιτροπής: Τάκης Σπετσιώτης / Βίκυ Χασάνδρα

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

Το Βραβείο Ελληνικής Ταινίας που συνοδεύεται από χρηματικό βραβείο 1500 ευρώ, από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου απονέμεται στην ταινία:

"Φαντάσματα Της Επανάστασης" του Θάνου Αναστόπουλου

Το Βραβείο απένειμε στην παραγωγό της ταινίας, Στέλλα Θεοδωράκη, εκ μέρους του Ε.Κ.Κ. η κ. Λίνα Μανωλοπούλου (Hellas Film)

Το σκεπτικό της Επιτροπής: Σε δύσκολους καιρούς για τις κινηματογραφικές αίθουσες η επιτροπή εκτίμησε τα ενδιαφέροντα κινηματογραφικά πονήματα των διαγωνιζόμενων Ελλήνων σκηνοθετών. Με κριτήριο τις αρετές παραγωγής, σκηνοθεσίας, σεναρίου και ερμηνειών αποφάσισε ως καλύτερη παραγωγή να τιμήσει την ταινία «Φαντάσματα της Επανάστασης» του Θάνου Αναστόπουλου με το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ

"Καθαρτήριο" του Βασίλη Μαζωμένου

Το σκεπτικό της Επιτροπής: Για τις αξιόπιστες σατυρικές, σκηνοθετικές της αξιώσεις η επιτροπή τιμά την ταινία «Καθαρτήριο» του Βασίλη Μαζωμένου με το Βραβείο Σκηνοθεσίας.

ΕΥΦΗΜΟΣ ΜΝΕΙΑ |

ΒΡΑΒΕΙΑ Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΚΑΙ Α' ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ

Για τη φρεσκάδα, την αμεσότητα και την πρωτοτυπία στην αντιμετώπιση σύγχρονων προβλημάτων ξεχωρίζουμε με εύφημο μνεία την ταινία "Black Stone" του Σπύρου Ιακωβίδη, την οποία τιμάμε με τα βραβεία Α' Γυναικείου Ρόλου στην Ελένη Κοκκίδου και Α' Αντρικού ρόλου στον Κέβιν Ζανς Άνσονγκ.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (FIPRESCI)

Μέλη Επιτροπής: Frédéric Ponsard – Γαλλία  /  Marilena Iliesiu – Ρουμανία  /  Παυλίνα Αγαλιανού – Ελλάδα

Το βραβείο FIPRESCI απονέμεται στην ταινία

"Σ’ Ένα Ασφαλές Μέρος" (Safe Place) του Γιουράι Λέροτιτς

Το σκεπτικό της Επιτροπής: Αυτή η ταινία-σκηνοθετικό ντεμπούτο βραβεύεται για τη δυνατή ιστορία και το κινηματογραφικό της επίτευγμα, καθώς και για την ενεργή εμπλοκή του σκηνοθέτη σε όλα τα επίπεδα. Η προσωπική αυτή ιστορία υποδηλώνει μια προβολή του δημιουργού της στο πεδίο της κινηματογραφικής αφήγησης.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΠΕΚΚ)

Μέλη Επιτροπής: Ιφιγένεια Καλαντζή / Δημήτρης Καλαντίδης / Τάσος Ντερτιλής

Το βραβείο της Επιτροπής της ΠΕΚΚ απονέμεται στην ταινία

"Ο Πιο Ευτυχισμένος 'Ανθρωπος Στον Κόσμο (The Happiest Man In The World)" της Τεόνα Στρούγκαρ Μιτέφσκα

Το σκεπτικό της Επιτροπής: Για την καταγραφή των ζωντανών ακόμη τραυμάτων ενός πολέμου που διέλυσε μία χώρα και κρατάει ακόμη διχασμένο τον πληθυσμό μιας πόλης που υπήρξε υπόδειγμα πολυπολιτισμικής συνύπαρξης. Μία ταινία που ξεκινάει σαν ρομαντική κομεντί για να κλιμακωθεί δραματουργικά σε ψυχολογικό δράμα, αποκαλύπτοντας τις οδυνηρές πληγές του παρελθόντος μέσα από εκπληκτικές ερμηνείες που καθηλώνουν. Η ΠΕΚΚ απονέμει το βραβείο καλύτερης ταινίας του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος στην ταινία "Ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο" της Τεόνα Στρούγκαρ Μιτέφσκα.

Πρώτη δημοσίευση: 2 Δεκ. 2022, 02:16
Ενημέρωση: 2 Δεκ. 2022, 02:16
Συντάκτης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
10803
Feelgood
9499
Feelgood
7800
Feelgood
6799
Tanweer
6792
Land of Bad, 22 Φεβρουαρίου από την Spentzos Land of Bad, 22 Φεβρουαρίου από την Spentzos