O Χρυσός Φοίνικας και η Χρυσή Αρκτος στις Νύχτες Πρεμιέρας 2021

Δημοσίευση: 27 Aug 2021, 14:17

Λίγο καιρό μετά τις βραβεύσεις τουςστα Φεστιβάλ Καννών και Βερολίνου με Χρυσό Φοίνικα και Χρυσή Άρκτο αντίστοιχα, τα «Titane» της Ζουλιά Ντικουρνό και «Bad Luck Banging or Looney Porn» του Ράντου Ζούντε θα πραγματοποιήσουν το πανελλήνιο ντεμπούτο τους στο 27ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νύχτες Πρεμιέρας. Λίγα λόγια για τις ταινίες:

<a href="/nea/oi-nyhtes-premieras-paroysiazoyn-tin-aystira-akatallili-tainia-toy-piter-gkrinagoyei/69621">Οι Νύχτες Πρεμιέρας παρουσιάζουν την αυστηρά ακατάλληλη ταινία του Πίτερ Γκρίναγουεϊ</a>ΣΧΕΤΙΚΑΟι Νύχτες Πρεμιέρας παρουσιάζουν την αυστηρά ακατάλληλη ταινία του Πίτερ Γκρίναγουεϊ

«Titane» της Ζουλιά Ντικουρνό

Η γαλλικής καταγωγής σκηνοθέτις, που γνωρίσαμε το 2016 με το «Raw» θριάμβευσε φέτος στη μεγαλύτερη κινηματογραφική διοργάνωση στον κόσμο. Χάρη στη μόλις δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία της, και με την πολυσυζητημένη βράβευσή της, η Ντικουρνό έγινε η δεύτερη σκηνοθέτις που απέκτησε ποτέ τον Χρυσό Φοίνικα των Καννών, 28 χρόνια μετά από την Τζέιν Κάμπιον και τα «Μαθήματα Πιάνου» της.

Στο «Titane», μια σειρά ανεξήγητων φόνων γίνεται αφορμή προκειμένου να επανασυνδεθεί ένας πατέρας με τον εδώ και δέκα χρόνια αγνοούμενο γιο του και αποτελεί πρόσφορο σεναριακό υλικό για μια ριψοκίνδυνη και προβοκατόρικη επίθεση στις αισθήσεις: ένα τολμηρό, γεμάτο τσαμπουκά και θράσος θρίλερ στο οποίο οι έννοιες της ταυτότητας και της σεξουαλικής συμπεριφοράς συναντούν το «Crash» και το σινεμά σωματικού τρόμου του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ.

Η ταινία «Titane» θα κυκλοφορήσει στις 28 Οκτωβρίου στους κινηματογράφους από το Cinobo.

«Ατυχές Πήδημα ή Παλαβό Πορνό» («Bad Luck Banging or Looney Porn») του Ράντου Ζούντε

Ο Μπέρτολτ Μπρεχτ, ο Λουίς Μπουνιουέλ, ο Βάλτερ Μπένγιαμιν, ο Ντούσαν Μακαβέγιεφ και ο Τζον Γουότερς δίνουν ραντεβού στη μακράν καλύτερη ταινία του φετινού Φεστιβάλ Βερολίνου: μια κινηματογραφική πρόκληση φοβερά επείγουσα, εξόχως πολιτική και λυτρωτικά αθυρόστομη που κέρδισε επάξια τη Χρυσή Αρκτο διηγούμενη όσα κωμικοτραγικά και αναπάντεχα συμβαίνουν όταν το ερωτικό βίντεο που γυρίζει ένα ζευγάρι για προσωπική του χρήση διαρρέει μυστηριωδώς στο διαδίκτυο.

Από τους πλέον καταξιωμένους και βραβευμένους δημιουργούς του σύγχρονου ρουμανικού σινεμά, ο Ράντου Ζούντε προσκαλεί τους θεατές σε ένα διαλεκτικό και μεταμοντέρνο παιχνίδι, μια εκ νέου ανασκόπηση και ανάγνωση της σύγχρονης Ιστορίας με εργαλεία την αιχμηρή σάτιρα και την κωμωδία του παραλόγου.

Η ταινία «Ατυχές Πήδημα ή Παλαβό Πορνό» («Bad Luck Banging or Looney Porn») θα κυκλοφορήσει στις 7 Οκτωβρίου στους κινηματογράφους από το Cinobo.

Στο πλαίσιο των έκτακτων υγειονομικών συνθηκών που αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα και το εξωτερικό, η 27η έκδοση του Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας αναμένεται να φιλοξενηθεί στις θερινές αλλά και κλειστές κινηματογραφικές μας αίθουσες, σεβόμενοι πάντα τους κανονισμούς και τις προδιαγραφές διεξαγωγής, όπως αυτές θα έχουν οριστεί από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας και με απαράβατο γνώμονα την ασφάλεια του κοινού και των θεατών.

Για τους θεατές (ευπαθείς ομάδες, άτομα που φροντίζουν ασθενείς ή λόγω επαγγέλματος έρχονται σε επαφή με ασθενείς κ.ά.) οι οποίοι δεν θα μπορούν εκ των πραγμάτων να παραστούν στις προβολές, το Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας θα προβάλει και φέτος ένα μέρος του προγράμματός του και ψηφιακά, στην ειδικά διαμορφωμένη online.aiff.gr, η οποία έχει ήδη εξασφαλίσει σημαντικό αριθμό προβολών, με εγγύηση συγκεκριμένου αριθμού geo-blocked προβολών, τηρώντας όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας.

Στην περίπτωση που οι συνθήκες της πανδημίας το επιβάλουν, η συγκεκριμένη πλατφόρμα παρέχει στο Φεστιβάλ την ασφάλεια να διεξαχθεί εξ’ολοκλήρου ψηφιακά, διατηρώντας τον πλούτο των παράλληλων δράσεων της διοργάνωσης, όπως masterclass, συζητήσεις, εισαγωγή από σκηνοθέτες και Q&A αλλά και ευρεία διάδραση με το κοινό, προσαρμοσμένες στο διαδικτυακό περιβάλλον.

Το 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας θα πραγματοποιηθεί από τις 22 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Οκτωβρίου 2021.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας, στο ειδικό section του MOVE IT που ανανεώνεται συνεχώς.

Πρώτη δημοσίευση: 27 Aug 2021, 14:17
Ενημέρωση: 27 Aug 2021, 14:20

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
21 hours

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos