Νύχτες Πρεμιέρας 16: Αφιέρωμα στον Λουί Μαλ

Δημοσίευση: 8 Σεπτεμβρίου 2016, 20:46

Στο φετινό 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του φεστιβάλ Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας»,θα πραγματοποιηθεί ένα μεγάλο αφιέρωμα στο έργο του Λουί Μαλ. Οι εννιά μεγάλου μήκους ταινίες του Γάλλου δημιουργού, που θα προβληθούν από τις 29/9 μέχρι τις 2/10, θα είναι μια ευκαιρία για τους νεότερους θεατές (που αποτελούν το βασικό κοινό του φεστιβάλ) να γνωρίσουν το έργο του και για τους παλαιότερους να το επανεκτιμήσουν. Το αφιέρωμα πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου.

Ο Μαλ υπήρξε μία από τις πιο χαρακτηριστικές και χαμηλότονες φωνές του γαλλικού σινεμά από τα μέσα της δεκαετίας του '50 μέχρι το 1995, οπότε έφυγε ξαφνικά από τη ζωή στα 65 του. Επηρεάστηκε από την ακρίβεια των κινήσεων της κωμωδίας του Ζακ Τατί, αλλά και από την πυκνότητα των εικόνων του Μπρεσόν· έζησε έντονα τη νουβέλ βαγκ, δεν ταυτίστηκε όμως απόλυτα μαζί της. Πολύπλευρα καλλιεργημένος, και χάρη της αστικής του κοινωνικής καταγωγής που του άνοιξε διάπλατα τον δρόμο στη μόρφωση, ήρθε σε επαφή με όλα σχεδόν τα κινηματογραφικά είδη, από το νουάρ μέχρι το ιστορικό δράμα.

Les amantsLes amants

Bαθιά ουμανιστής και ανήσυχος στο πνεύμα, χειρίστηκε με αξιοθαύμαστο τρόπο την κινηματογραφική γλώσσα ισορροπώντας σε αντιθέσεις. Ηταν τρυφερός και τραγικός, κλασικός και μοντέρνος. Ξεκίνησε την καριέρα του με ταινίες μικρού μήκους και το 1956 έγινε βοηθός του Ζακ Ιβ Κουστό στο ντοκιμαντέρ «Ο κόσμος της σιωπής», που βραβεύθηκε με Οσκαρ. Προς τα τέλη της δεκαετίας του '70 μετακόμισε στο Χόλιγουντ, ξαναγύρισε όμως στη Γαλλία.

Ascenseur pour l'échafaudAscenseur pour l'échafaud

Αναλυτικά οι τίτλοι:

1. Elevator to the Gallows (Ascenseur pour l'échafaud) / Ασανσέρ για Δολοφόνους

2. The Fire Within (La Feu Follet) / Η φλόγα που τρεμοσβήνει

3. Murmur of the Heart (Le Souffle au Coeur) / Το φύσημα στην καρδιά

4. Lacombe, Lucien / Όνομα Λακόμπ, επώνυμο Λουσιέν

5. My Dinner with Andre / Το δείπνο μου με τον Αντρέ

6. Au Revoir Les Enfants / Αντίο παιδιά

7. The Lovers (Les Amants) / Οι Εραστές

8. Atlantic City / Ατλάντικ Σίτι

9. May Fools (Milou en mai) / Ο Μιλού το Μάη

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
6147
Tanweer
5776
Tanweer
2347
Tanweer
1754
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos