Νύχτες 17: "John Coltrane documentary" - Κριτική

Νύχτες 17: "John Coltrane documentary" - Κριτική
Δημοσίευση: 26 Σεπτεμβρίου 2017, 14:20

Σύνοψη: Υπάρχουν γίγαντες της μουσικής κι έπειτα υπάρχει ο Τζον Κολτρέιν. Ένας επαναστατικός σαξοφωνίστας και συνθέτης ο οποίος κατόρθωσε να ξεπεράσει τα όρια της τζαζ και τα ηχητικά στεγανά της εποχής του για να αγγίξει κάτι πολιτιστικά και πνευματικά ανώτερο. Πίσω από το όνομα Κολτρέιν κρυβόταν, ωστόσο, όχι μόνο ένας οραματικός καλλιτέχνης αλλά και ένας απλός άνθρωπος με αδυναμίες και προσωπικούς δαίμονες.

Άποψη: Ο Τζον Κολτρέιν, είναι για πολλούς, ο σημαντικότερος μουσικός που έβγαλε ποτέ η τζαζ. Πιο πάνω ίσως και από τον Μάιλς και από τον Μπερντ. Ένα ντοκιμαντέρ λοιπόν για τον θρύλο αυτόν αναμένεται πάντα με ενδιαφέρον. Ο σκηνοθέτης του, Τζον Σάινφελντ (The U.S. vs John Lennon) παρουσιάζει μία δουλειά που δεν ξεφεύγει από την παράδοση του είδους, με ομιλούσες κεφαλές και την κάμερα να πλανάρει διαρκώς πάνω από φωτογραφίες και κάποιες ζωγραφιές. Ο Ντένζελ Γουάσιγκτον δανείζει την φωνή του σε αυτά που έχει πει ο Κολτρέιν, χωρίς να ακούσουμε ποτέ τον ίδιο, ενώ καλεσμένοι για να μιλήσουν γι αυτόν, είναι τα παιδιά του, φίλοι του μουσικοί, μουσικοί που επηρεάστηκαν από αυτόν, και ο...Μπιλ Κλίντον. Και εδώ αρχίζουν οι απορίες.

Πρώτον, από που κι ως που ο Κλίντον; Επειδή παίζει σαξόφωνο; Υπάρχουν μουσικοί όπως ο Κόμον (καμία σχέση) ο Καμάσι Γουάσιγκτον (ως συνεχιστής) ο Τζον Ντένσμορ των Doors (είχε δει πολλές φορές συναυλίες του) και ο Κάρλος Σαντάνα (ένας ακόμη οπαδός του) Όλοι αυτοί μιλάνε, με τον κλασσικό τρόπο του «γουάου, όταν τον πρωτάκουσα έπαθα πλάκα» και άλλες παρόμοιες κοινοτοπίες.

Αλλά και οι φίλοι του, ακολουθούν την ίδια πορεία θαυμασμού. Και παρότι είναι ειλικρινείς, μας λέει πολύ λίγα για την ίδια την μουσική. Εάν δεν ξέρεις τον Κολτρέιν, ο Σάινφελντ δε σου δίνει κανένα στοιχείο που να εξηγεί ΠΩΣ άλλαξε την μουσική. Δίνεται βάση στο να εξηγηθεί η στροφή του να ενώσει την μουσική του με τις υπαρξιακές αγωνίες του, αλλά και αυτό μας επιβάλλεται να το αποδεχθούμε: επειδή τόσος κόσμος μιλάει γι αυτό, άρα έτσι θα είναι.

Ο Σάινφελντ, έφτιαξε μια γλυκερή δουλειά, για έναν άνθρωπο που καίγονταν ολόκληρος από πάθος. Και αυτό το πάθος δεν είναι παρόν στο Chasing Trane. Ένα καλό ντοκιμαντέρ για το θέμα θα έκανε αυτούς που ξέρουν τον Κολτρέιν, να πάνε σπίτι και να βάλουν να ακούσουν ξανά το Love Supreme και το Giant Steps. Και αυτούς που δεν τον ήξεραν, να τρέξουν να τα αποκτήσουν. Μετά το Chasing Trane, απλά θα πάνε για καμιά μπίρα.

4,5 / 10

Βασίλης Παπαστεργίου

Δημοσίευση: 26 Σεπτεμβρίου 2017, 14:20
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tulip
12029
Feelgood
9042
Tanweer
3463