Νύχτες 15: "Chuck Norris vs Communism" - REVIEW

Δημοσίευση: 29 Σεπτεμβρίου 2015, 17:13
Συντάκτης:

Έτος 1985. Τόπος Ρουμανία. Σαν χώρα η Ρουμανία είναι πολιτιστικά απομονωμένη αφού οι κάτοικοι έχουν περιορισμένη πρόσβαση πληροφόρησης υπό το καθεστώς του Νικολάε Τσαουσέσκου. Ως επακόλουθο,  πραγματοποιούνται μυστικές προβολές των λαθραίων τότε κασετών VHS, με την Ιρίνα Νίστορ ν’ αναλαμβάνει την μεταγλώττισή τους όχι μόνο για να βγάλει τα προς το ζην  αλλά περισσότερο για να βγει και η ίδια από την άγνοια στην οποία είναι επί χρόνια βυθισμένη η χώρα.

Διαπεραστικό ντοκιμαντέρ και νοσταλγικό από την Ilinca Calugareanu που απέσπασε και βραβείο για την αφηγηματική δυναμική του. Ακολουθεί έξυπνη τακτική προβάλλοντας μία τις εξομολογήσεις των ατόμων απ’ όλα τα ηλικιακά στρώματα, μία τις σκηνές από θρυλικές ταινίες (Rocky, Rambo, Dirty Dancing κ.ά. ) που αποτελούσαν μία έξοδο διαφυγής από τη δική τους τηλεόραση , η οποία ήταν εξ’ ολοκλήρου μέσο προπαγάνδας. Η Ilinca Calugareanu καταγράφει με το φακό της τον θαυμασμό της καταπιεσμένης κοινωνίας προς τη μαγική ‘’φωνή’’ που τους έφερνε πιο κοντά με τη δυτική κουλτούρα. Μέσα από σωρεία ταινιών είχαν τη δυνατότητα να διευρύνουν τους πνευματικούς τους ορίζοντες, να ταξιδέψουν σ΄ έναν άλλο …ελεύθερο κόσμο!

Στο βραβευμένο ντοκιμαντέρ παρακολουθούμε ακόμη πως αυτές οι ταινίες ενέπνευσαν μία γνήσια επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων και δημιούργησαν μία άσβεστη ‘’δίψα’’ για καπιταλιστικές ταινίες. Πως κάτι μικρό εξελίχθηκε σε μαζικό φαινόμενο που συνέβαλε και στην αλλαγή του πολιτικού προσκηνίου. Αυτά τα έργα φύτεψαν τους σπόρους της ελευθερίας κάτω από το βλέμμα μίας καχύποπτης κυβέρνησης. Τα κατορθώματα των Sly (Sylvester Stallone), Jean -Claude Van Damme και φυσικά του Chuck Norris τροφοδότησαν τη δική τους αντίσταση αν και η πραγματική ηρωίδα στις καρδιές του ήταν η Irina. Συνιστάμενη όλων των προηγούμενων το δυνατό χειροκρότημα του κοινού στο τέλος της ταινίας.

Υπόθεση: Την δεκαετία του 1980 η μεταφράστρια Irina Nistor , έπειτα από την προσέγγιση ενός συναδέλφου της, έγινε η πιο ‘’οικεία’’ φωνή της Ρουμανίας αφού ντουμπλάριζε τους διαλόγους των ταινιών που εισέρχονταν παράνομα στη Ρουμανία από τη Δύση.

8 / 10

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
6147
Tanweer
5776
Tanweer
2347
Tanweer
1754
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos